Mit ültessünk a mérgező növények helyett?

Kisgyermekes vagy kisunokás családoknál, de sokszor még kutyásoknál is külön kérés, hogy amit tervezünk, ne legyen mérgező. Ugyanez az elvárás él természetesen a közterek tervezésekor és főleg a bölcsődék, óvodák növénykiültetési terveinek készítésekor.

Nagyon-nagyon nehéz téma, amire az a legigazabb, hogy ezen a téren bizony kompromisszumokat kell kötnünk. Például amikor a kert tulajdonosa éppen azért ragaszkodik a tujasorhoz, mert a tiszafa mérgező, akkor szoktam elkedvetleníteni azzal, hogy bizony a tuja is mérgező és még számos, sőt számtalan ártatlannak tűnő nagy kedvencünk is az. Tehát egy biztos: lesz olyan növény a kertünkben (hacsak nem maradunk a sárgarépa-saláta kompozícióknál), amelynek valamelyik része vagy egésze valamilyen mértékben mérgező.

Ebben a témában azt szoktam mondani, hogy a legfontosabb az olyan növények kerülése, melyek halálosan mérgezőek, például a jól ismert gyöngyvirág vagy a verhetetlen kedvenc: a leander. Sőt, ha a gyereknek nem hobbija a levelek és bogyók evése, akkor még ezektől sem kell „félnünk”, de inkább legyünk körültekintőek! Tanítsuk meg a gyermeknek például, hogy bogyókat nem eszünk kérdés nélkül, és a gyöngyvirág sem sóska…

Tehát egy biztos: mind a kültéri, mind a beltéri dísznövényeink nagy százaléka mérgező, azonban nem mindegy, hogy mekkora az a mennyiség, amely elfogyasztása komoly tüneteket okoz. Ebben az összefoglalóban mutatunk néhány példát, hogy a mérgező növények helyett milyen hasonló habitusú növény tudunk alkalmazni:

Halálosan mérgező növények, és az őket kiváltható növényekre egy példa:

Fekete hunyor (Helleborus niger) – Árnyékliliom (Hosta sp.)

Aranyeső (Laburnum) termés – (színében) Aranyvessző (Forsithya)

Gyöngyvirág (Convallaria) minden része – Medvehagyma (Allium ursinum)

Leander (Nerium oleander) minden része – Selyemmályva (Abutilon)

Erősen mérgező és az őket kiváltható növényekre egy példa:

Tiszafa (Taxus baccata) minden része, kivéve a termés magköpeny része –fenyőfélék, ciprusok

Életfa (Thuja) levélcsúcs, toboz – hamisciprusok, egyes borókák

Kecskerágó (Euonymus) termés – termés nélküli kecskerágók és Ezüstfa (Elaeagnus x ebbingei)

Nehézszagú boróka (Juniperus sabina) minden része – más terülő borókák 

Magyal (Ilex) bogyó – Illatcserje (Osmanthus heterophyllus)

Enyhén mérgező és az őket kiváltható növényekre egy példa:

Babérmeggy (Prunus laurocerasus) – Ezüstfa (Elaeagnus x ebbingei)

Fagyal (Ligustrum vulgare) – Gyertyán (Carpinus betulus)

Bangitafélék (Viburnum) – Csillagsom (Cornus kousa)

Mirtuszlonc (Lonicera nitida ‚Maigrün’) – Gyöngyvirágcserje (Deutzia gracilis ‚Nikko’)

Korallberkenye (Photinia) – Tárnicslonc (Abelia)

Ezek csak kiemelt példák, de az biztos, hogy a növények nagy többségben azért hoznak gyümölcsöt, hogy szaporodjanak vele. Mivel minden dísznövényünk valaha vad növény volt, csak a nemesítők keze nyomán tűnhetnek el a terméseik, de aminek még megvannak, vagy épp azzal díszít, bizony jogos védelem a növény részéről, ha mérgező, vagy ha nem is az, de legalább tövisekkel védett az a kis szaporító anyag… 


Bálint Petra Andrea

Kert Ötlet 3D- Specialmix Kft.