Ciklus visszatekintő (1. rész): 2019-2020

Emlékezni csak a jóra, csak a szépre – tartja a mondás. Sok politikus is erre alapoz, főként az újraválasztásért való ringbe szálláskor. Egyszerű a recept: a lakosokat érintő rossz döntéseket meg kell hozni a ciklus elején, hiszen hol van már a tavalyi nyár, míg az utolsó évre ésszerű tartogatni a hangulatjavító intézkedéseket. Visszatekintő sorozatunkban felidézzük, mik voltak azok a nagyobb horderejű dolgok, amelyek visszhangot vagy erősebb érdeklődést váltottak ki Gödöllőn.

A 2019. évi önkormányzati választások eredményének tükrében bizton kijelenthető: soha nem látott mélységbe zuhant Gémesi György polgármester népszerűsége. Az 1990 óta regnáló városvezetőre a szavazópolgárok kevesebb, mint fele voksolt. Polgármesteri székének megtartását csupán annak köszönhette, hogy legfőbb kihívója, Kolozs Csaba mellett dr. Henkei Viktória is megmérettetett, akire leadott szavazatok éppen elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy ne legyen váltás a polgármesteri székben. A választást így is a Gémesi ellenzékét alkotók nyerték, hiszen a Szövetség Gödöllőért csoportosulást alkotók a tíz egyéni körzetből hatot megnyertek. Érdekes helyzet alakult ki az újonnan felálló képviselő-testületben, hiszen Gémesi és a Lokálpatrióta Klub hét szavazattal bírt, míg a Kolozs Csaba vezette csapat szintén hét mandátummal büszkélkedhetett. Így „A hely az érték” nevű szervezet jelentette a mérleg nyelvét, amelynek listájáról szintén képviselő lett Bajkó Norbert. Bajkóék a választási kampányban változást sürgettek, és az addig regnáló lokálpatrióták ellen indultak. Ám láss csodát, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó Gémesi György nem az a rutintalan vezető, akivel nem lehet „alkut” kötni. Így lett végül talán világrekordot jelentő módon egy, a választókörzetében mindössze 34 szavazatot szerző Bajkóból a város egyik alpolgármestere, akinek megválasztását a gödöllőiek széles rétege elutasította, saját egyesülete pedig kizárta a soraiból.

Így lett végül talán világrekordot jelentő módon egy, a választókörzetében mindössze 34 szavazatot szerző Bajkóból a város egyik alpolgármestere, akinek megválasztását a gödöllőiek széles rétege elutasította, saját egyesülete pedig kizárta a soraiból.

Megalakultak a bizottságok is, amelyek számát és tagsági létszámát is kritizálták a Szövetség Gödöllőért képviselői, mondván egy Gödöllő méretű városban semmi nem indokolja a mesterségesen felfújt nyolc bizottságot, amely döbbenetes módon még a főváros 5, azaz öt bizottságának a mennyiségét is meghaladja, sőt létszámuk is közel hasonló. A költségtakarékossági javaslatokat figyelmen kívül hagyó polgármester döntéseire válaszként Kolozs Csabáék hivatalosan nem vállaltak bizottsági tagságot, ami annyit jelent, hogy részt vettek az üléseken, de az érte járó tiszteletdíjat nem vették fel. Bajkó Norbert és Henkei Viktória „rossz” kapcsolatára az idei kampány előtt érdemes megjegyezni, hogy a tiszteletdíjjal együtt járó egyik külsős bizottsági helyre azért bekerült egy, a körzetében nagyot bukó másik képviselőjelölt is, és cseppet sem nevezhető „rideg” hangulatúnak az alpolgármester és egykori egyesületi társa közötti kapcsolat. Kizárás ide, kizárás oda, van az a “hely, mint érték”, ahol az elvek hátrébb sorolódnak.

Nagy horderejű bejelentés is jutott 2019-re, mégpedig egy kosárlabda csarnok építése a VÜSZI Dózsa György úti telephelyére. Ha valaki esetleg e sportág szerelmese és szívesen elmenne megnézni egy derbit, az véletlenül se induljon útnak, hiszen közel öt év távlatából erről is kijelenthető: Gödöllőnek ez sem jött össze. Pedig TAO pénz bőven rendelkezésre állt…

2020-ban a lokálpatrióta vezetés ott folytatta, ahol előző évben abbahagyta. Mondhatni, botrányoktól sem mentes gyenge kezdés után még gyengébb folytatás következett. Majd kitört a koronavírus járvány, világszerte harsogták a híradások a nem várt pandémia érkeztét. Az egészségügyi világszervezet mellett mindenhol óvintézkedéseket vezettek be és a hazai önkormányzatok is elkezdtek berendezkedni a „túlélésre”. Gémesi György – aki fennen és büszkén hirdeti orvos végzettségét – ahelyett, hogy ésszerűen cselekedett volna, még biztatta is a kisgyermekes családokat, hogy menjenek a friss levegőre és mozduljanak ki. Szerinte aggodalomra amúgy sem volt ok, hiszen a játszótereket fertőtlenítették a madárinfluenza ellen is használatos vegyszerrel, tehát pániknak nincs helye… A Szövetség Gödöllőért képviselői nyílt levélben szólították fel a városvezetést azonnali intézkedések megtételére. A dokumentumot rengetegen támogatták, több százan aláírásukkal is ellátták azt. A közösségi média felületén is megjelent hírt maga a városvezető is kommentálta, aki sorait ugyan privát üzenetnek szánta, de a digitális világban sokszor analóg módon működően hozzászólásként sikerült veretes és nyomdafestéket cseppet sem tűrő gondolatait megosztani az olvasókkal. Ebben olyan erkölcsi mélységeket sikerült elérnie, hogy a levelet nyíltan aláírókat nemes egyszerűséggel a férfi nemi szervhez hasonlította. Gödöllő ismét az országos médiumok címlapjára került, a helyiek pedig nem tudták, hogy az orvos polgármester szakmaiatlan pojácasága vagy a városvezető helyetti szekunder szégyenérzet miatt fogják jobban a fejüket. A koronavírus járvány aztán alapjaiban felforgatta mindannyiunk életét. Volt, akinek a rendeleti kormányzás miatti magány „húzósabb” ötleteket adott. A legnagyobb kár az volt benne, hogy ezek a pandémia miatt amúgy is bizonytalanságban élő lakosság terhére mentek.

Így született meg az a gondolat Gémesi György fejében, miszerint 76 százalékkal megemelte a parkolási díjakat, amellyel itt is fővárosi közelségbe repítette településünket. Látszik, hogy szövetségesével, Karácsony Gergellyel ötleteket cserélnek, csak mindezért a lakosság drága pénzt fizet.

Sajnos ettől jóval nagyobb ügyek is alakították a helyiek vérnyomását, amelyek ráadásul nem csak az adott 2019-2020-as évekről szóltak, de hosszú időre befolyásolták a város költségvetését.

A nyomós indokok nélkül lebontott egykori polgármesteri hivatal, majd a szintén hasonló évjárattal bíró ingatlan városházává irányuló építésére és bővítésére annak ellenére hagyott jóvá 700 millió forint közpénzt több évre, hogy Török Sándor önkormányzati képviselő gazdasági szakemberként is rávilágított a pandémia okozta recesszió baljós jeleire.

A nyomós indokok nélkül lebontott egykori polgármesteri hivatal.
A régi városháza bontás alatt.

Mindhiába, ha Gémesi az egészségügyi világszervezet elnökének sem adott a szavára, akkor miért figyelne oda a saját ellenzékére? Azóta tudjuk, az újabb „sikeres” projekt több milliárd forintnál tart, s torzóként, befejezetlenül díszeleg a főtér kellős közepén.

A városháza projekt több milliárd forintnál tart, s torzóként, befejezetlenül díszeleg a főtér kellős közepén.

S ha már városháza. Arról is döntött a lokálpatrióta többség, hogy a „Három királyfi, három királylány” mozgalom országos kezdeményezéséhez nem kíván csatlakozni és nem lenghet babazászló a városháza bejárata felett. Hogy ez a döntés a városháza hiánya vagy a helyi hatalom gyermekvállalásáról alkotott nézetei miatt született meg, csak találgatni lehet.

Hogy szegény embert az ág is húzza, igazzá vált nálunk is. Év végén robbant a bomba: a szállodaperként elhíresült ügyben megismételt elsőfokú jogerős ítélet kimondta: Gödöllő Önkormányzatának (kerekítve) 700 millió forintot kell megfizetnie a szintén évek óta húzódó peres ügyben. Bárdy Péter alpolgármester több ízben sikertörténetnek nyilvánította az ügyet, ám a pozitív szaldót a mai napig nem láttuk…

Bárdy Péter alpolgármester több ízben sikertörténetnek nyilvánította az ügyet, ám a pozitív szaldót a mai napig nem láttuk…

Az első két évben szerencsére üdvözítő dolgok sem kerülték el a várost. Ilyen volt a Samyang cég Magyar Kormánnyal történő közös bejelentése, miszerint a Gödöllői Üzleti Parkban telepednek le. De örülhettünk az uniós forrásokból megépülő Budapest-Hatvan vasútvonal teljes rekonstrukciójának újabb gyöngyszemeinek, amelynek köszönhetően a vasútállomást teljes egészében újjáépítették. Állami pályázat jóvoltából fele-fele arányú költségviselés mellett átadásra került az alsóparki futókör és elkezdődött a régóta várt, állami finanszírozásból megépült gyönyörű városi uszoda próbaüzeme. Hab a tortán, hogy talán ezt kihasználva a polgármester a pandémia időszaka alatt gyorsan bezáratta a Hajós Alfréd Általános Iskolában működő, s annak üzemeltetéséért ragaszkodó tanuszodát, amelynek a vizét is leengedték. Ez szintén elegáns tett volt az egykori, magáról szintén büszkén hirdető válogatott sportolótól. A Magyar Olimpiai Bizottság egykori alelnöke ezzel megszüntette az egyetlen úszási lehetőséget nem csak a tanulók, hanem a gyógyúszásban részesítendő óvodás és iskolás korú gyermekek elől. Mindezt az első olimpiai bajnokunk nevét viselő sportiskolában.

Valljuk be, ez a két év nem a polgármester évei voltak, s már a ciklus első 15 hónapjában megerősíthette a választók többségének 2019-es véleményét, hogy lefőtt a kávé és ha nem lesz megújulás, akkor a bajok csőstül jöhetnek majd a következő években is…

GDL