Rekordszámú gólyát köszöntött a MATE

A szeptemberben induló képzésekre minden eddiginél több, összesen 3.367 hallgató nyert felvételt, ami 32%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A gólyák több mint fele, 1.708 fő a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdhette meg tanulmányait.

A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók rekordmagas száma egyértelműen azt mutatja, hogy az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik és az alapítványi működési forma is beigazolta a hozzá fűzött reményeket. Külön öröm számunkra, hogy a rendkívül intenzív pályaorientációs tevékenységünknek köszönhetően egyre többen választják a számos kihívást tartogató, ugyanakkor biztos megélhetést nyújtó agrárképzéseinket, sőt hosszú évek után Szarvason is újra elindíthattuk nappali tagozaton a mezőgazdasági mérnöki alapképzést” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a felvételi eredmények kapcsán.

A legtöbb gólya Gödöllőn kezdhette meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 1.132 fő, a Budai Campusra 898 fő, a Kaposvári Campusra 736 fő, a keszthelyi Georgikon Campusra 236 fő, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra 325 fő, a szarvasi képzési helyre pedig 40 fő nyert felvételt. 

A legmagasabb létszámmal, 262 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhatott a MATE campusain, melyet 248 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés, 222 fővel az élelmiszermérnöki alapképzés, 155 fővel a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, majd 148 fővel a gépészmérnöki alapképzés követ. Rendkívül népszerű az ötéves osztatlan agrármérnöki képzés is, amelyre százan kerültek be.

A legújabb trendek és ismeretek követése a diplomával rendelkezők számára is rendkívüli előnyt jelent a munkaerőpiacon. Ehhez nyújtanak kiváló lehetőséget a MATE szintén rendkívül népszerű szakirányú továbbképzései, melyek közül az élelmiszeripari digitalizációs szakmérnök/szaktanácsadó, a hivatásos lótenyésztő szakmérnök/szakember, valamint a levegőtisztaság-védelmi szakirányú továbbképzéseket idén hirdette először az egyetem.

Az előző tanévben egyébként kiemelt fontossággal bírt az oktatás és az infrastruktúra megújítása, így az intézmény több mint 10 milliárd forintot fordított az épületek, tantermek energetikai korszerűsítésére és több új képzés indult a 21. századi trendeknek megfelelően. A beruházások a tervek szerint tovább folytatódnak a homlokzat és a tető felújításával, melyek megvalósításával egy világszínvonalú, korszerű és kényelmes infrastruktúra tudja majd biztosítani a minőségi oktatást és kutatást.