Présház Piknik – Gödöllő elfelejtett épített örökségének ébrentartására

Nyár elején a Szövetségben a gödöllőiekért Egyesület a város egyik ikonikus épületét, a Grassalkovich Borház és Pince értékeit mutatta be a nagyközönség számára számos, jobbnál jobb kulturális és közösségformáló programokkal két hétvégén keresztül. A barokk műemlék már kezdetben a királyi család szórakozóhelye volt, ahol Erzsébet királyné is részt vett szüreteken és bálokon, mivel a kastélyt egykoron fasor kötötte össze a présházzal.

A rendszerváltás után egy helyi építészeti vállalkozó tulajdonába került, de sajnálatos halála után az özvegye lassan tíz éve nem tudja értékesíteni az épületet, miközben a város önkormányzata közel duplájára emelte a műemlék ingatlan- és építmény adó befizetési kötelezettségét, ami több millió forintos összeget jelent évente az egyéb rezsi és állagmegóvási költségek mellett. A civil szervezet ezért nem csupán az épített- és kulturális örökséget akarta megmutatni a gödöllőieknek, hanem segítséget kívánt nyújtani az épület kapuinak megnyitásakor, hogy a helyszíni fogyasztással, a túrák és programok anyagi támogatásával előmozdítsák az épület megmaradását, illetve felhívják erre a város és az ország figyelmét is. Az érdeklődés a vártnál is nagyobb volt, pedig nem minden nap fogadta kegyeibe az időjárás a szervezőket.

Legtöbben magára a műemlékre, az egykor szebb napokat látott történelmi örökségre voltak kíváncsiak, amit a látogatók vezetéssel egybekötött sétával járhattak be, miközben történelmi visszatekintést is kaphattak az elmúlt évszázadok során betöltött szerepéről. Mindenkit megdöbbentett az ingatlan helyzete, különösen a dongaboltozatos pincerendszert és a grandiózus méreteket látva, ezért is aratott óriási sikert, hogy a pikniken újra élet költözött a régi falak közé.

A két júniusi hétvége rendezvényein részt vettek a Grassalkovich Országos Történelem Verseny döntősei, míg a Török Ignác Gimnázium kórus több szólamúéneklése és a Küszöb zenekar ír tánczenei produkciója üde színfolt volt a présház teraszán. Az ódon falak közt, romkocsma hangulatban bulizó fiataloknak szervezett DJ Huszár nyárnyitó partiján kívül a magyar válogatott és klub foci szerelmesei, a régi filmek kedvelői, a sportokat (asztalitenisz, darts, csocsó és lábtengó) szerető vendégek, sőt a festőművészetet élvezők, vagy csupán társaságra és frissítőre vágyók is jól érezték magukat a nyárindító négy napon.

Az egyesület elnöksége köszönetet mond minden látogatónak és támogatónak egyaránt, akik jelenlétükkel, fellépésükkel, szolgálatukkal vagy művészetükkel segítették, hogy a programok megvalósulhassanak. Zárásként Zechmeiszter László akvarell festőművész keretbe foglalta a vidám és közösségi élményekkel tarkított napokat, aki látványfestés keretein belül örökítette meg a piknik hangulatát. Az elkészült kép árverésre kerül, amelynek bevétele a présház fennmaradására szolgál majd. Az árverésről hamarosan beszámolunk online oldalainkon.

SZG