Vízkereszt, vagy amit akartok

Január hatodika, vízkereszt napja volt, a katolikus egyház egyik legfontosabb és egyben egyik legrégibb ünnepe. A hagyomány szerint e napon érnek véget a karácsonyi ünnepek, és veszi kezdetét a farsangi időszak. Ilyenkor bontjuk le a karácsonyfákat, amelyeket begyűjtenek. De hogy működik ez Gödöllőn?

Érdekes felhívást olvashattunk év elején a hulladékszállítást végző cég, a DTkH Kft. honlapján, amely szerint a kidobott karácsonyfák begyűjtési ideje január 1-je és 18-a. Költői a kérdés, hogy mire gondolt (az első félévi hulladékgyűjtési rend megálmodójának) „költője”, amikor kitalálta a január elsejei gyűjtési napot?

Talán jelzésre, talán maguk is rájöttek a cégnél, hogy ez nem túl ésszerű, de hatékonynak sem mondható semmiképp, ezért módosítottak az időponton. A gyűjtési napokat január 18-ára és február elsejére tették. Gyakorlatilag semmi sem történt, csak bő két hetet toltak az időpontokon. A godolloihirek.hu megkérdezte a témáról a DTkH Kft. ügyvezetőjét, Feigli Ferencet, aki azt nyilatkozta, hogy a két gyűjtési nappal megfelelnek a törvényi előírásoknak. Magyarán leszűrhető, hogy a Gödöllőn oly sok mindenben tapasztalható „minimálprogram” ezen a téren is megmutatkozik. Fő a paragrafus, az életszerűség pedig senkit nem érdekel. Nyilván nem az átlagot képezi, de a gödöllői gyűjtési gyorsaságot és a számos alkalommal kritizált szolgáltatást alapul véve ember legyen a talpán, aki megjósolja egy-egy „kóbor” fenyő elszállításának időpontját. Ironikusan mondhatnánk, hogy az ortodox egyház vízkereszt napján ünnepli a karácsonyt, így ha innen nézzük, ideálisnak is mondható a két dátum.

Talán érdekességképpen állhat itt Gémesi György polgármester kollégája, a hozzá több ponton kapcsolódó és Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhely, ahol a gyűjtési időpontok két időintervallumban, január 9. és 13., valamint 16. és 20. között volt.

A nagy átlagot (és nem a vallást) figyelembe véve is illő és hatékony lett volna január 6-a után közvetlenül egy gyűjtőjárat indítása. Szinte garantált volt, hogy január 18-ig a sok kidobott fa a lakótelepeken komolyabb hegyeket képez. Ez persze Gödöllőn nem gond, hiszen a nemrégiben illegális hulladéktól megtisztított, Testvérvárosok útján található szelektív hulladékgyűjtő szigeten is több mint egy évig nyújtott „pompás” látványt az ott éktelenkedő kivágott tuják. Ahhoz képest ez a két hét csupán a gondolat törtrésze…

Szintén csak irigykedhetünk ilyenkor azokra a településekre is, amelyek rendelkeznek működő hulladékudvarral, ahol a lakosok le is tehetik a fenyőket. Persze nekünk is van hulladékudvarunk, amelyik sohasem nyitotta meg kapuit. Nem kevés településen, ahol valamicskét is adnak a település rendezettségére, tisztaságára, esetleg odafigyelnek a polgárok igényeire, ideiglenes fenyőfa gyűjtőpontokat is létrehoznak. Nálunk jelenleg sajnos a szelektív szigetek részleges megszüntetésén gondolkodnak a városatyák, nemhogy előremutató megoldásokon.

Tény, előbb vagy utóbb minden fa elszállításra kerül. Hogy mit csinálnak velük, azt nem tudni. Ugyanakkor jó pár hazai példa mutatja, hogy mennyi hasznosítási módja van a feleslegessé vált növényeknek. Köztük akad olyan is, amely nem is „marketingeli túl” és állítja (ámítja) be magát zöld településnek.

Szegeden például ledarálják, s így mulcsot készítenek közterületre. Egyszerű és olcsó megoldás, ráadásul a végterméket is a város lakossága élvezi. A déli megyeszékhely sokkal nagyobb Gödöllőnél, így nagyobb költségvetéssel is rendelkezik, mégis, úgy tűnik, adnak az apróra is. Egy másik déli megyeszékhelyünk, Pécs már évtizedes hagyományok szerint a tisztán biomassza alapon működő erőműben égeti el. Ezzel több, mint 31 ezer pécsi lakás és 480 közintézmény távfűtéssel való ellátásához járulnak hozzá. Győrben több, mint 100 gyűjtőhely várja a fenyőket, ahonnan komposztáló üzembe kerülnek a növények és szuperkomposztot állítanak elő belőlük. 

A fenti példák láttán mondhatnánk, hogy mi annak is örülhetünk, ha egyáltalán begyűjtik. Kijelölt gyűjtőpontok nincsenek, ellenben van egy nem működő hulladékudvarunk. A zöld gondolkodás csak abból áll, hogy sokszor zöld(ség)eket beszélnek a város vezetői. Szerencse, hogy egy évben csak egyszer van karácsony, ami után a fákat be kell gyűjteni. Addig pedig nekünk nem marad más, csak a vízkereszt, vagy amit akartok…

SZG