Azért a víz az úr!

A klímaváltozást eddig talán sokunk csak a tudósok vizsgálódásaként tartottuk számon, de az idei év mindannyiunk számára világossá, érzékelhetővé és láthatóvá tette, hogy valamit mindannyiunknak tenni, változtatni kell, ha kertünket a jövőben is zöldellően üdén és virágosan szeretnénk látni.

Az extrém meleg, az egymást követő hőhullámok és a hónapokig tartó aszály gyakorló kertészek és kerttulajdonosok számára is feladja a leckét. Ami eddig működött kicsi odafigyeléssel, úgy tűnik ezután már kevés lesz, hiszen a klímaváltozás átírja az eddig jól bevált ápolási, öntözési és növényfajta-felhasználási gyakorlatokat.

Sokan panaszkodnak, hogy 10-20 éves növények mennek tönkre egyik évről a másikra. Mindez sajnos köszönhető annak, hogy a víz- és tápanyaghiány mellett a növény legyengül és könnyebben megtámadják az enyhe teleinken gond nélkül áttelelő kártevők, kórokozók. A tavasz is egyre szárazabb és idén nyáron gyakorlatilag hónapokig nem esett érdemi eső. Nem csoda, hogy mindez tükröződik kertünkön.

A változásokhoz nekünk is alkalmazkodni kell. A siker titka a megfelelő növényfajta kiválasztásán, a helyes öntözésen, az éves szintű tápanyagutánpótláson, és a növényvédelmen múlik.

Minden tájrész más mikroklímával és talajadottságokkal rendelkezik. Célszerű növénytelepítés előtt felmérni a környező területet, mi az, ami másnál szép, vagy minimális gondozás mellett köztereken is megmarad. Ezekkel biztos sikert lehet elérni. Ha kevésbé vagyunk elhivatottak a kertészkedés fortélyai iránt, érdemes az igénytelenebb alapfajok közül válogatni. Évről évre jelennek meg egyre tökéletesebb színű, formájú, illatú, ámde kevésbé ízes gyümölcsök a piacon. Ez jellemző a dísznövényekre is. Minél szebb, nagyobb, illatosabb, színesebb legyen, amire rögtön el lehet csábulni, de cserébe az első stresszfaktornál elsatnyul kertünkben. Az egyensúlyt szakemberek, szakirodalom segítségével könnyebb megtalálni. Számos szárazságtűrő fajta közül tudunk válogatni díszcserjék (babér, borbolya, gyöngyvessző, hólyagvessző, tamariska, jezsámen, orgona), fenyőfélék (boróka, havasi törpefenyő, tiszafa) gyógynövények (cserszömörce, levendula, rozmaring) és fák esetén is (csörgőfa, eperfa, kőris, lepényfa, páfrányfenyő, selyemakác, vadkörte,).

A mediterrán növények is nagyon népszerűek kis hazánkban, de azért óvatosan kísérletezzünk ezek telepítésével, mert a fagyveszély továbbra is fennáll, és a nem szakszerű teleltetés hamar kedvünket szegheti! De kétségtelen, hogy védett helyen beérik a füge, a citrom, és áttelel a karcsú európai ciprus is.

Időt, pénzt és energiát csak úgy van értelme a kertre költeni, ha biztosított az öntözés. Az idei évben még a sok szárazságtűrőnek mondott növényen is erősen látszódnak az aszály okozta stressz tünetei. A többször kevesebbet öntözési elv helyett, inkább a heti 2-3 alkalommal – lehetőség szerint késő esti vagy kora hajnali órákban történő – nagyobb mennyiségű vízkijuttatás a célravezető, mert ez fog érdemben leszivárogni a gyökérzetig. Érdemes a nagyobb fák töve köré tányért kialakítani, növényágyásainkba pedig csepegtető rendszert kiépíteni, ezzel időt és öntözővizet spórolunk, és hatékonyabbá tesszük az öntözést!

Növényágyásainknál az öntözött víz elpárolgását fenyőkéreg borítással is tudjuk segíteni. A megfelelő vastagságú talajtakarás esetén a mikroklíma optimalizálásán túl, a gyomok elburjánzását is meg tudjuk akadályozni vele.

Ne adjuk fel a kertet, van remény! Ennek a területnek is megvannak a maga szakemberei. Megbízható kertépítők, növényvédők segítsége által hamar elsajátítható, hasznos gondolatokkal gazdagodhatunk, mire kell komolyabb hangsúlyt fektetni, hogy kertünk a jövőben is a kikapcsolódás otthona legyen.

Nemerkényiné Orosz Júlia