Erzsébet királyné és a benne lakozó „valami”

Bizonyára mindenki látta a Sissi című filmet, ami a maga nemében rendkívül kellemes szórakozást nyújt bekuckózva a meleg szobába, de azt azért tudjuk, hogy a való életben korántsem volt ennyire romantikus Erzsébet királyné élete. Ne is érjük be ezzel a csekély ismerettel!

Számtalan olyan motívum fellelhető a korabeli feljegyzésekben, ami alapján elhihetjük, hogy Sissi szeretnivaló uralkodó volt – a magyarok számára egészen biztosan. Ugyanis volt benne „valami”, ahogy az udvarhölgyei fogalmaztak, amitől más volt, mint az uralkodó család többi tagja. A báj, a kisugárzás, az emberek iránti tisztelete, szeretete járulhatott hozzá ahhoz, hogy a mai napig fennmaradhatott az Erzsébet-kultusz. A magyarok iránti mérhetetlen szeretete és az értük folyó küzdelmei miatt az uralkodó család részéről rengeteg támadás érte, melyeket az itt ajánlott regény olvasása során meg is tapasztalhatunk.

A regényes formában megírt könyv valós párbeszédeit fennmaradt feljegyzések támasztják alá. Tükrözik Erzsébet és a környezetében munkálkodó és élő emberek érzéseit, érzelmi világát, és az írónő ezeken keresztül mutatja be a kor politikai, társadalmi és diplomáciai életét.

Minden bizonnyal sokakat izgat az alcím: Szerelem vagy barátság? Vajon kire vonatkozik? A kérdésre megkapjuk a választ: milyen kapcsolat volt Erzsébet és férje, Ferenc József közt, és vajon milyen érzelmi szálak fűzték Andrássy Gyula grófhoz.

Káli-Rozmis Barbara több mint másfél évtizede kutatja az arisztokrata családok múltját és jelenét, ezen belül jelentős időt szánt Erzsébet császárné életének megismerésére. Munkásságát elismervén az uralkodó család a szerző rendelkezésére bocsátotta a zárolt családi archívumukat, régi levelezéseiket, fénykép- és dokumentumtárukat. Ennek köszönhető, hogy a könyv autentikus módon mutatja be Erzsébet királyné élettörténetét és szerepét a magyarok történetében, rengeteg képpel illusztrálva. Az „Erzsébet királyné és a magyarok. Barátság vagy szerelem?” című könyv elején található ajánlást Erzsébet ükunokája, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg írta.