Európai zenei híd, gödöllői hídfővel

A Kreatív Európa Iroda Sikeres Magyar Projektek kiadványában a fenti címen jelent meg interjú, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány Music Bridge nemzetközi művészeti projektjéről.

A 2021-ben fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Gödöllői Szimfonikus Zenekart fenntartó alapítvány háttérmunkásai, főszervezőként pályázatot nyújtottak be a Kreatív Európa Kultúra Alprogramra. Partnerként Gödöllő testvérvárosainak civil szervezetei; a Pro Cultura Subcarpathica Beregszász, a Csíki Kamarazenekar, a dunaszerdahelyi Talentum, valamint a francia Le Baroque Nomade, a Talamba Ütőegyüttes és a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar csatlakozott a projekthez.

A két évre tervezett ZENEHÍD projekt elnyerte a 200 000 eurós támogatást, és 2019 szeptemberében elkezdődött a 93 művészeti programcsomag megvalósítása. A program mottói: „A zene láthatatlan aranyhíd, amely összeköti a föld valamennyi emberét.” – Bartók Béla. „Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el addig.” – Kodály Zoltán 

A cél világos. A zenével, mint egy híddal összekötni az embereket és éltető örömöt adni a zene által.

A projekt programjában gyermek és ifjúsági hangversenyek, szimfonikus zenekari koncertek, a hallgatókat szűkebb csoportokban megszólító zenei estek, fesztiválok, szakmai konferenciák, partnertalálkozók, nemzetközi zenei kurzusok és nemzetközi koprodukciók kaptak helyet. A program a GödöllŐsz Fesztivál nyitó koncertjével indult, amelyen vendégként fellépetek az  Urban Verbunk táncosai. A nyitókonferencián a Csíki Kamarazenekar tagjai, francia fuvolaművésszel és magyar énekesnővel alkottak nemzetközi barokk együttest. Az Ars Sacra Fesztiválon a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus lépett fel. Beregszászra a szimfonikus zenekar vitt ifjúsági hangversenyműsort. Dunaszerdahelyen a zeneiskola tanárai koncerteztek. A Liszt Fesztiválra pedig japán művészeket hívtunk meg.

A ZENEHÍD, Európa klasszikus zenei örökségét akarta minél szélesebb körben megismertetni, ezért kapcsolatba léptünk olyan zenészekkel és együttesekkel, akik élményszerűvé tudják tenni a zene világát mindazok számára, akik még nem otthonosak ebben a világban. Így koncerteztek a Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségei Eckhardt Gábor vezetésével a Nefelejcs Napközi Otthonban és a Madách Imre Szakközépiskolában, a Gödöllő Consort a Montágh Iskolában, a Flautone Quartet pedig környékbeli kis településeken. 2020. március 10-én műhelytalálkozót szerveztünk óvónőknek, tanítóknak, énektanároknak, hogy értékeljük a projekt addigi munkáját és megtervezzük a jövőt.

Aztán a pandémia mindent megállított. Vagy mégsem?

A valós értékeket nem lehet leállítani, mert háttérbe szorítva is tudnak élni. Így a nyitáskor megtaláltuk a módját, hogy folytatódjon, ami elkezdődött. Óvodák, iskolák a könyvtár, a kastély udvarán és vidéki helyszíneken léptek fel, többnyire szabadtéren a zenekar kamaraegyüttesei. Volt koncert Kistarcsán, Nagytarcsán, Szadán, Kartalon, Versegen, Turán, Hatvanban és az 1000 éves Bakonybél monostorában. A vonós kamarazenekar a Régi Zeneakadémián adott hangversenyt, a Liszt Fesztivál keretében pedig országunk öt rendkívül tehetséges fiatal zongoraművésze, Beethoven öt zongoraversenyét adta elő a zeneszerző-óriás születésének 250 éves jubileumán.

Az újabb lezárás után új lendülettel indult a művészeti munka.

A Nemzetközi Barokk és Ifjúsági Szimfonikus Zenekari Mesterkurzuson 62 fiatal mélyíthette el zenei tudását élvonalbeli művészek irányításával. Jótékonysági koncertet adtak a Királyi Kastélyban, a zeneiskola udvarára tervezett ZENEPAVILON felépítéséért, majd Dunaszerdahelyen is bemutatták műsorukat.

A vonószenekar Galántán koncertezett a Szlovákiai Magyar Vass Lajos Pedagógus Kórussal, a fúvósok Csíkszeredán szerepeltek.

A nemzetközi együttműködés kiemelt eseménye volt a Csíki Kamarazenekar és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar közös produkciója, élvonalbeli szólisták közreműködésével. A Beethoven jubileumhoz kapcsolódó koncertműsort három helyszínen: Csíkszeredán, Tolnán és Gödöllőn adták elő az együttesek.

A projekt során, a fellépő neves szólisták mellett, több nemzetközi hírű vendégkarmester vezényelte a zenekart: Ebihara Hikaru, Alpaslan Ertüngealp, Gál Tamás, Kovács János. A projektet augusztus 22-én nagyszabású Opera Gálaest zárta.

Mozgalmas, értékes, szép munka volt, egymásra figyelve, összefogással. Reméljük, lesz folytatása!

Ferenczi Anna