Tavirózsa tó nélkül

Egész nyáron virágzik a fehér tündérrózsa, de jellemzően tavon, hiszen vízinövény, melynek levelei beborítják a víz felszínét. Gödöllőn is létezik egy ilyen tündéri hely. 2013-ban egy blahai házaspár, Adri és Rudi álmodott egy nagyot, és megnyitották Gödöllő első magánuszodáját. A Tavirózsa ma már nem csupán az egyik legszebb növényünk a kerti tavakban, hanem a város családias hangulatú szigete, ahol gyermekeinket tanítják úszni komoly szaktudással rendelkező oktatók. A Tóth házaspárral beszélgettünk a tanév kezdete előtt.

Honnan és mikor jött az ötlet, hogy uszodát nyissanak, ahol babakortól oktatni tudják a gyerekeket?

Egy éves volt a lányunk, és szerettük volna babaúszásra vinni, de nem volt ilyen hely a városban. Gödöllő 30 kilométeres vonzáskörzetében egészen elképesztő volt látni, hogy milyen helyeken és körülmények között tartanak babaúszást. A legtöbb helyen hideg volt a víz, klórral fertőtlenítettek. Valahol öltöző sem volt, máshol pedig az idősek otthonában lévő merülő medencében vagy egy szálloda pince medencéjében tartottak oktatást, ahol az ijesztő látvány miatt sok sírdogáló gyermeket láttunk. Ekkor gondoltuk úgy, hogy nagy igény lenne egy olyan uszodára, ahol a nagyobb gyerekek és a legkisebbek egyaránt jól éreznék magukat, és örömmel tudnának fejlődni.

Miben segíti a gyerekeket, ha már babakortól viszik őket úszni a szülők?

Általános tévhit, hogy a babaúszás csak egy kellemes, közös, családi vízi élmény. Valójában az éneklős, játékos, vidám foglalkozás mögött tudatos fejlesztő program van. Segíti az izmok, az idegrendszer és az immunrendszer fejlődését, a könnyebb bölcsődei, óvodai beilleszkedést, előkészíti a tényleges úszástanulást. Nagyon jó lehetőség babák és apukák kapcsolatának erősítésére is. Tapasztalatunk szerint a rendszeres babaúszók könnyebben veszik az akadályokat a mozgásban, sportban, a víz szeretete megmarad, így az úszás tanulás lényegesen könnyebb lesz. Akik rendszeres babaúszás után, nálunk folytatták az úszás tanulását, iskolakezdésre magabiztosan, önállóan tudtak úszni. Mekkora könnyebbség a szülőknek, ha a nyaraláson legalább a gyermek úszás tudása miatt nem kell aggódni, és öröm látni az önfeledt játékot is a vízben! Közismert tény, hogy az úszás fizikálisan és mentálisan sokat segít a gyermeknek.

Mennyire költséges és kockázatos vállalkozás a kicsik úszásoktatása? Küldetés, vagy csak hiányt tölt be Gödöllőn?

Valóban költséges és kockázatos vállalkozás, nagy odafigyelést igényel a fenntartás és az oktatás. Számunkra küldetés, mert nem tudtunk beletörődni, hogy nincs egy olyan hely a városban, ahol színvonalas, kifejezetten baba- és gyermek-
úszás oktatásra szakosodott intézmény lenne. Emiatt hittünk a vállalkozás sikerében és szinte biztosra mehettünk, hogy a város ilyet nem fog építeni. Tényleges segítséget nem kaptunk, és nem hiszem, hogy kedvelne minket a városvezetés, hiszen ha egy házaspár tud működtetni egy baba- és gyermek tanuszodát, akkor a városnak könnyedén kellene üzemeltetni egy nagy kapacitású uszodát, de jelenleg a gödöllői szabadidősport támogatása is megmosolyogtató szinten van. Szerintünk mi tabutéma vagyunk.

Van olyan oktatási-nevelési intézmény, amellyel rendszeres a kapcsolat, és beépítik a heti rendbe a kicsik úszásoktatását? Van esetleg a várossal megállapodásuk?

Próbáltunk minden óvodával és iskolával kiépíteni a kapcsolatot, hogy le tudjuk venni a terhet a szülők válláról, és ne a munka után menjenek sportfoglalkozásra. Mindenhol udvariasan, de – a szülők támogatása ellenére – elutasítottak a nevelési tematikára hivatkozva. Bár a nevelési módszerbe úgy látszik, illeszkedett, hiszen a FUT alapítvány az akkor még működő Hajós uszodába elvihette a gyerekeket, de mi nem. Most már a Hajós uszodát sem nyitja ki a magát sportembernek valló polgármester. Mi továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre, de jelenleg teltházzal működünk, a szabad kapacitásunk nagyon kevés.

Megyei és országos szinten is elismert uszoda lett a Tavirózsa, sőt egy babaúszó akadémiai képzéshez is csatlakoztak, amiből nem sok van az országban. Milyen távlati tervük és céljuk van még ezzel a családias hangulatú uszodával?

A Stoller Babaúszó Akadémiához való csatlakozásunk egy kölcsönösen hasznos együttműködés. Kevesen tudják, de az országban a Stoller oktatási módszer az első, közel 20 éves tapasztalaton alapuló, hivatalosan is elismert fejlesztő foglalkozás. Mi szeretnénk a legjobbat nyújtani a szülők és gyerekek számára, amit az SBA foglalkozásokkal találtunk meg. Mi pedig lehetőséget nyújtunk az oktató képzésekhez, és kis úszóink a referenciája a módszer eredményességének. Oktatóink együttműködése emeli úszó iskolánk eredményességét is. Vállalkozásunk célja folyamatos, szeretnénk, hogy minél több gyerek tanuljon meg úszni, szeressenek sportolni, barátokat szerezzenek, tanuljanak alkalmazkodni, fejlődjenek egészségesen. Nincsenek nagyszabású terveink, csak szeretnénk folyamatosan működni, és sok gyermek és szülő arcán mosolyt látni.