Jönnek a negyeddöntők… már csak hét meccs van hátra!

Pénteken és szombaton a versenyben maradt legjobb nyolc csapat folytatja a küzdelmet az Európa-bajnokság kieséses szakaszában, így eldől, hogy ki lesz a kontinens legjobb négy csapata.

Mielőtt a véghajrához érnénk és a záró három találkozóra átköltözne Londonba Európa négy legjobb válogatottja, addig a negyeddöntőket négy különböző országban rendezik meg. A magyar válogatottnak már a csoportküzdelmekkel véget ért a torna, de Budapest és a Puskás stadion a nyolcaddöntők egyik találkozójával búcsúzott, így mostantól hazánk semmilyen módon nem vesz részt az EB-n. A legjobb nyolc csapat házigazdája ezúttal Szentpétervár, München, Baku és Róma lesz.

Addig, amíg a csoportokból nagyjából papírforma alapján jutottak tovább a csapatok és talán egyedül Európa jelenlegi legjobb csatárát felvonultató Lengyelország korai búcsúja jelentette a meglepetést, a legjobb tizenhat csapat versengése között viszont már bőven akadtak csodálkozásra okot adó eredmények. Előzetesen nem sokan tippeltek Svájc győzelmére a vb címvédő Franciaország ellen, de a Budapesten játszott mérkőzésen sem holland kiesést vártak a szakértők a csehek ellen. A legjobb tizenhat csapatos forduló záró találkozóján az ukránok győzelme a svédek felett pedig elsősorban azért volt meglepetés, mert szerencsés csoport harmadikként tudtak győzni az E csoport éllovasa ellen. Egyébként ugyanezt a tettet hajtotta végre a helvét és a cseh csapat is az akár végső győzelemre is esélyesebb nagynevű riválisaik ellen, vagyis a négy legjobb harmadik helyezett közül az egyedüli kakukktojás a magyarok csoportjából továbbjutó Portugália kiesése volt. A luzitánok hiába tüzeltek négyszer többször kapura, melyekből szintén négyszer annyi kapura tartó lövést kellett hárítani az ellenfél hálóőrének, mégsem tudtak győzni Belgium válogatottja felett. A fociban örök mondás itt is beigazolódott: ezt a játékot gólra játsszák, így kivételesen a belga válogatottnak elég volt egyszer eltalálni a kaput, mivel abból gól lett és a portugál kapus nem tudta hárítani Thorgan Hazard bombáját.

Ezáltal pedig eldőlt, hogy Cristiano Ronaldo Eb-je véget ért, de ettől függetlenül örökre emlékezetes marad a számára az ötödik kontinens tornája is, hiába nem sikerült a címvédés. Ugyanis újabb gólokat szerzett, sőt öt góllal zárta az Eb-t, amellyel egyelőre vezeti a torna góllövőlistáját és összesen 14 találattal minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett Michel Platini előtt, valamint a nemzetközi tornákat összesítve (Eb és vb együtt) az utolsó volt a 20. gólja, amivel Miroslav Klosét előzte meg a listán. Továbbá ezzel a góllal összesen már 109 gólt szerzett a válogatottjában, amivel az örökrangsorban utolérte az eddig vezető iráni Ali Daeit és kétség sem férhet hozzá, hogy akár még ebben az évben egyedüli rekorder lehet ebben is. Ha már a rekordoknál tartunk, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy Ronaldo 179 alkalommal volt eddig válogatott játékos, aki ha nem akassza szögre a stopliját hazája nemzeti tizenegyében és folytatja, akkor még a katari vb előtt döntheti meg ezt a rekordot is a férfiak mezőnyében, melyet egy egyiptomi játékos vezet jelenleg 184 szerepléssel. A kérdés ebben az esetben a spanyol Sergio Ramos válogatottsága, aki idén nem volt a keret tagja és nem biztos, hogy 180-as spanyol válogatottsági csúcsot még tudja majd növelni a közeljövőben.

Röviden azért beszéljünk a mai és a holnapi mérkőzésekről is. A svájci válogatott az Eb eddigi legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy a jelenlegi világbajnok és Eb favorit franciákat kiejtette a nyolcaddöntőben. Most a spanyolokat kellene legyőzniük a továbbjutáshoz, ami nem kisebb feladatnak bizonyulhat. A spanyol válogatott az Eb előrehaladtával egyre jobb formát mutat, a horvátok ellen egy látványos mérkőzésen hosszabbítás után, 5-3-ra tudtak győzni az előző fordulóban. Az utolsó két meccsen lőtt tíz gól óriási formajavulás az első két találkozón rúgott egyetlen gólhoz képest. Jelenleg a legtöbb szakértő őket tartja a favoritnak – a kérdés már csak az, hogy a svájciak rejtegetnek-e még újabb meglepetéseket. Mindenre választ kapunk ma este, mert ezzel veszi kezdetét a negyeddöntők párosítása, amelyet a szentpétervári Kresztovszkij stadionban játszanak. A ma esti másik találkozón szereplő belga válogatott végül sikeresen jutott túl a címvédő portugálokkal szemben, bár kivételesen nem volt olyan látványos a játékuk, mint a csoportkörben. Most az olaszok személyében talán egy még keményebb ellenfelet kaptak, és a negyeddöntők közül az egyik legizgalmasabb mérkőzésének ígérkezik a belga-olasz összecsapás a müncheni Allianz Arénában. Az olaszok remekeltek a csoportkör első három mérkőzése alatt, és az Eb egyik nagy esélyeseként vágtak neki a nyolcaddöntőnek kapott gól nélkül. Ott azonban az osztrákok ellen csak a hosszabbításban tudták megszerezni a továbbjutást. Belgium két legfontosabb játékosának szereplése kérdéses, mert De Bruyne és Eden Hazard is sérüléssel küszködik, bár jelezték, hogy ott akarnak lenni a pályán. Sok mindent eldönt majd, hogy az előzetesen esélyesebbnek tartott olaszok ellen mire lesznek képesek ilyen állapotban, mert csapatuk játékának alapemberei.

Holnap is két találkozó szerepel a programban. Az első találkozó egyik résztvevője, Csehország a foci Eb másik nagy meglepetését okozták azzal, hogy Magyarországon a hollandokat kiejtették a versenyből. Az összecsapás másik szereplője, Dánia azonban az első meccsük óta mérkőzésről mérkőzésre egyre jobbnak tűnnek; olyannyira, hogy az előző két meccsük alatt összesen nyolc gólt tudtak szerezni. Mi fog történni, ha találkozik ez a két válogatott? Talán a legkiegyensúlyozottabb mérkőzés lesz a négy közül, nehéz megtippelni, hogy ki lesz a továbbjutó. A formajavulás miatt a dánok egy hajszállal esélyesebbnek tűnnek, amihez az a tény is hozzájárulhat, hogy Hollandia pont a csehek ellen fogta ki a legrosszabb napját, így sokaknak kérdés, hogy a remek játékot bemutató csehek vajon ugyanígy nyertek volna egy jó napot kifogó Oranje válogatottja ellen vagy sem. Persze az is kérdés, hogy meddig tudják tartani a dánok is a formájukat. Mindez kiderül szombat este, amikor a két nemzet válogatottja a bakui olimpiai stadion gyepére kifut. A negyeddöntők utolsó párosítása során az angolok először hagyják el a Wembley stadiont és ruccannak ki egy kis római „vakációra”, hogy aztán reményeik szerint újfent visszatérjenek hazájukba az utolsó mérkőzés(ek)re. Ukrán ellenfelük sikeresen ki tudták ejteni a svédeket, de ehhez a csillagoknak is együtt kellett állnia, hiszen mind a hosszabbítás, mind a svédek emberhátránya nagyban közrejátszott a sikerükben. Most az ukránok az angolok ellen próbálják folytatni a sikersorozatukat, akik azonban a németek elleni remek 2-0-s teljesítményükre építve ide is győzni érkeznek és nagy esélyese a találkozónak. Az angolok már egyedüli csapatként az Eb-n még egy gólt sem kaptak (az olaszok kaptak már egy gólt az osztrákoktól a hosszabbításban), ezt a sikerszériát pedig biztosan fenn akarják az ukránok elleni is tartani. Az önbizalmukat erősítheti, hogy az előző hat nemzetközi mérkőzésük közül egy kivételével mindet meg tudták nyerni. A mérkőzést a római olimpiai stadionban játsszák szombat este 21 órás kezdéssel.

Vasárnap és hétfőn újabb két szünnap következik az elődöntős mérkőzések előtt, melyek már a Wembley stadionban kerülnek megrendezésre a döntővel együtt. A felső ág már a nyolcaddöntők során is erősebbnek bizonyult és ez mit sem változott mostanra, hiszen Belgium, Olaszország vagy Spanyolország csapatának végső győzelme sem lenne nagy meglepetés. Az alsó ágon viszont biztos, hogy a cseh és dán válogatott közül az egyik ott lesz Londonban, amit előzőleg senki sem gondolt. Ilyenkor megfordul az ember fejében az 1992-es Európa-bajnokság, amikor a délszláv háború eseményei miatt kizárta Jugoszláviát az UEFA. Akkor legendává vált egy történet, miszerint a dánokat a “strandról kellett visszahívni”, ami persze nem volt igaz, de tény, hogy az esélyesség terhe nélkül léphettek pályára és egészen a döntőig meneteltek, ahol végül a németeket is legyőzték. Bármelyik csapat továbbjutása esetén hasonló módon és felszabadultan, teher nélkül játszhat majd. Persze az is igaz, hogy valószínűleg Anglia lesz az ellenfelük az elődöntőben, és ahogy fent említettük, az utolsó három mérkőzés már a londoni Wembley Arénában kerül megrendezésre, ahol közel ugyanannyi angol szurkoló szoríthat majd hazája válogatottjának, mint itthon a magyarok drukkoltak a nemzeti csapatunknak a csoportkörben. Ezt pedig láttuk és tapasztaltuk, hogy mit jelent egy ország nemzeti tizenegye számára, ha ott lehet a tizenkettedik játékosuk a lelátón.