Az arcta(-át)lan gödöllői facebook csoport

Cenzúra, avagy: amikor kicsinyessé válik a demokrácia-felfogás. A kézivezérelt - a valóban Kádár-kori rendszerhez hasonlítható - Gödöllő csoport működésének bemutatása példákkal alátámasztva.

Bizonyára kevesen vannak hazánkban olyanok, akik nem ismerik az „Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére” című egysoros, Kodály Zoltán által Nagyszalontán gyűjtött, mondókaként is használt magyar népdalt. A szavak sorrendje egyértelmű üzenetet sugároz, akár úgy is lefordítható: nem csinálhatsz mást, csak amit én mondok vagy engedek.

A városi marketingre (kommunikáció, díjak, nemzetközi kapcsolatok) ebben az évben szánt 40,3 millió forintos nagyságrendű közpénzzel összefüggésben

nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni azt, amire nincs jobb szó, mint a cenzúrázás.

Tetszik vagy sem, egyre erőteljesebben a közösségi média világát éljük. 

A városnak is van közösségi csoportja és oldala is. Legalábbis nevében a Gödöllő szót viseli. Azonban a demokratikusan megválasztott  ellenzéki önkormányzati képviselők tagsági igényét elutasító és bejegyzési lehetőséget nem megengedő felületeken csupa szép és jó hír olvasható, és – persze – minden olyan helyi vagy politikai történés, amiről a vezető mozgóképes tájékoztatást ad. 

Önmagában ez talán rendben is lenne, ha a 34 ezer gödöllői lakos hiteles tájékoztatása érdekében sikerülne felszámolni a kirívóan bántó, a regnáló vezetés megmozdulásait ajnározó egyoldalúságot. Beleértve azt, hogy

a kamu-profilok főnöknek hízelgő politikai poszt-megosztásai

mellett elférnének a helyieket, vagyis: a jó értelemben vett lokálpatriótákat érdeklő és érintő bejegyzések. 

Tudjuk, egy propagandista számára nem szempont a kétkedés és a másként gondolkodók (netán kritikus) véleményének megismerése és ismertetése.

Sokkal egyszerűbb a bírálatot vagy eltérő véleményt posztolók kitiltása, bejegyzéseik törlése,

mint az, hogy hiteles, akár építő jellegű vitát is kiváltó információáramlásra törekedjenek.

Védekezésként azt mondják: ez egy magánoldal.

Hogyne, persze! A csoportot létrehozó adminisztrátor akkor is és most is a város alkalmazásában áll, így természetes a kényszerű lojalitás.

Mindezek tükrében egészen más értelmet nyerhetnek a településvezető azon mondatai, amikkel az utóbbi időben a kormányzati intézkedéseket minősíti. Nevezetesen: korábbi, közép Kádár-kori rendszerhez hasonlítja azt az eljárást, melynek során véleményezni merik őt, vagy az általa végzett ténykedést. Elképesztő!

Végül, de semmiképp sem utolsósorban, az ura(ságo)t gyakran feltétel nélkül szolgálók számára lenne egy tanácsunk: csak az lépjen egyszerre, aki szereti a rétest…, mert – miként a mondóka folytatásából is tudjuk – a katonának az való!

Zárásként a kézivezérelt Gödöllő csoport működéséből összegyűjtöttünk – a valóban Kádár-kori rendszerhez hasonlítható –  média cenzúra ékes példáit.
Szemezgessen mindenki kedvére:

Lakossági környezetvédelem közterületen.
Nem kell? Vagy csak az a baj, hogy ellenzéki képviselő szervezésével történt?

A csoport szabályzata szerint politikamentes, ezt „mutatja” a poszt. Pedig – állítása szerint – a polgármester nem engedi be a városba a pártpolitikát.

Gödöllő híres az 1933-as cserkész világtalálkozóról és itt van az ország legnagyobb cserkészcsapata. Lehet, hogy a helyi történelemre és a csapatunkra sem lehetünk büszkék?

Érdekes, a Szolgálatban megjelent hír beposztólható, míg a GDL hírportálon közölt azonos téma törlésre került.

Az egykori cserkészvezető és író születési évfordulójára, gödöllői múltjára ezek szerint nem lehet büszkének lenni.

Az egykori válogatott FTC játékost többek között Szűcs Lajosról kérdeztük a gödöllői öregfiúk meccsen. Ki a meg nem tűrt: néhai díszpolgárunk vagy a Ferencváros?

Városszerte elismert egyházi iskola tanárával történelmi túrára hívtuk a gödöllőieket.
Nem szabad túrázni vagy káros a helyi történelem ismerete?

Álprofillal hirdetett politikai bejegyzés megosztása. Egyszerre három dolog, ami TILOS a szabályzat szerint. De maradhat, hiszen a kettős mérce városunkban nem gond.

Egyesületünk pályázatot hirdetett gödöllői téli fotók elkészítésére. A fotózás sértette a szabályzatot vagy maga az egyesületünk?

A polgármester szerint a kormány átnéz a városvezető érdekein, miközben ő ugye nem politizál. Vajon a polgármester nem néz át a helyi ellenzéken és a választók többségén?

Egykori gödöllői atya önként vállalt munkát a COVID osztályon. Tavaly márciusban hallottuk, hogy Gödöllőn nem volt járvány… idén sincs?

Politikai bejegyzéshez „nem megfelelően” szóltak hozzá, pár perc után törlés lett a vége. Nem a posztot, hanem a személyeket törölték. A helyi „demokrácia” mintapéldája.

Közérdekű adatigénylés és közpénzek felhasználása, de a város meg ne tudja! Védeni kell a vezetőt és kabinetfőnökét!

Ellenzéki javaslat a költségvetésre. Nincs apelláta, nem lehet ellenzéki vélemény. De hol van a demokrácia?