Nagy utazás, avagy szárnyakat adunk vágyainknak?

A gödöllői polgármester és kabinetfőnöke annyit utazgatott „hivatalból” a világban, hogy 2019-ben négy hétig tartott összesíteni a gödöllői önkormányzatnak az utazások listáját.

Összesítésre azért volt szükség, mert az akkori kormánypárti képviselők 2019-ben közérdekű adatigényléssel éltek az ügyben. Az adatszolgáltatás körülményei miatt azonban 2021 márciusban már bíróság előtt is meg kell jelenni az érintetteknek.

Gödöllőn köztudott, hogy Gémesi György polgármester és kabinetfőnöke, L. Péterfi Csaba feltűnően sokat utazgat a nagyvilágban. A közösségi oldalak tanúsága szerint Sri Lankától kezdve, Kubán és Kínán keresztül egészen Afrikáig, a világ minden tájára. Ki ide, ki oda. Hogy pontosan milyen meghívásra, milyen céllal, nem lehet pontosan tudni. Azt is nehéz átlátni, hogy miféle közérdekű ügy szólítja el őket rendszeresen Gödöllőről, ha nem nyaralásról vagy pihenésről van szó.

Horvátország

Molnár Árpád és Simon Gellért a Fidesz-KDNP korábbi gödöllői önkormányzati képviselői szerint elvárható lett volna, hogy elszámoljanak a hivatali utazásokkal, és fontos lenne tudni azt is, hogy milyen eredményeket hoztak Gödöllő számára a város költségén megvalósult külföldi vizitek, ha azt „többnyire” a gödöllőiek adójából fizették. A két önkormányzati képviselő így közérdekű adatigényléssel élt az ügyben a városvezető hivatala felé.

Kína

A közérdekű adatigénylésre adott akkori jegyzői válasz szerint nyolc önkormányzati dolgozó 112 munkaórájába telt összesíteni az érintettek utazási adatait, ami 19 munkanapot jelentett. Amennyiben ez igaz, akkor az adat már önmagában is beszédes, hiszen, ha „csak” a kigyűjtés ennyi időt vett el, mekkora lehet a lista… Ennek meg is kérték az árát, az információt az önkormányzat végül 350 ezer forintért adta ki. A képviselők viszont kifizették az „árat”, amit most a bíróságon perelnek vissza a botrányosan magas költségszámítás miatt.

Ha nyolc ember közel egy hónap alatt összesítette az utazási adatokat, akkor az azt jelenti, hogy

a polgármester és kabinetfőnöke az elmúlt években annyit utazott a város pénzén, mintha diplomaták, vagy legalábbis nagykövetek lennének.

Finnország

De akár pilótának is felcsaphattak volna. Vagy egyszerűen a munkaórák jelzett száma volt túlzó, hogy felárazzák az adatok nyilvánosságra hozását, és ezzel a kínos adatokat kívánták védeni – nyilatkozta Simon Gellért.

Kényes a téma, hisz a

polgármester kabinetfőnöke az elmúlt években Kubától – Afrikán át Ázsiáig bejárta az egész világot. Ezzel előszeretettel kérkedett is közösségi oldalán.

Bár Magyarországon az elmúlt években jelentősen nőttek a fizetések, az önkormányzati dolgozók többsége aligha tudhat magáénak hasonló luxus élményeket, Gödöllő kabinetfőnökének pedig nem kell diplomatát játszania, hisz nem is az.  

Ausztria

Gödöllő szép kisváros, fontos a képviselete, a testvérvárosi kapcsolatok fenntartása. Ugyanakkor az komoly gond, ha a város pénzén
magánutak, nyaralások vagy megmagyarázhatatlan utazási célpontok valósultak meg, érthetetlen gyakorisággal. Az erre vonatkozó adatok eltitkolása, eltüntetése még nagyobb gond, így mindenképpen érdemes volt átláthatóságra kényszeríteni Gémesiéket
– magyarázta Molnár Árpád.

Gödöllő főterén álló, 16 testvérvárosának irányába mutató tábla

Simon Gellért és Molnár Árpád a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához fordultak az ügyben az adatszolgáltatás kapcsán, a hatóság vizsgálódott, és fellépésének köszönhetően a Polgármesteri Hivatalnak már vissza is kellett utalni a több százezer forintot érő adatszolgáltatás egy részét a korábbi képviselőknek. Ez azt is jelentheti, hogy valóban cél lehetett az adatok elhallgatása?

Vajon teljes-e a lista?

Az adatszolgáltatás „kikényszerítése” és pénzért történő megváltatása számos kérdést vet fel. Például azt is, hogy teljes-e a lista? Ha valaki belenéz a polgármester és a kabinetfőnök közösségi oldalaiba, akkor érdekes dolgokat olvashat. Például olyan útról, amely testvérvárosba történt, de a lista nem tartalmazza. Elképzelhető persze, hogy ezek nem hivatalos utak voltak. Ahhoz pedig kifejezetten nagy képzelőerő kell, hogy ha mégis azok voltak, akkor ezt a saját költségen tették volna.

Izrael

Mennyi az annyi?

Található a táblázatban olyan út is, amelynek útiköltségéhez „saját költségen” megnevezés szerepel. Észrevehető ugyanakkor, hogy ezen utakhoz is járt napidíj. Kérdés, amire nem tudhatjuk a választ, hogy ha ezek privát utak, esetleg szabadság vagy pihenéssel töltött idők, akkor miért és mire jár napidíj?

Spanyolország

Testvér- és partnervárosok

Az utazási hajlam teljesen más megvilágításba helyezheti Gödöllő testvérvárosi kapcsolatrendszerét. Szó se róla, erre szükség van, pláne, ha az gyümölcsöző, s diákok, civilek is minél nagyobb arányban részesei lehetnek a cserekapcsolatoknak. Gödöllőnek jelenleg 16 testvérvárosa és két partnertelepülése van. Hogy kell-e ennyi egy 30 ezres városnak? Lehet-e ápolni tartalmasan ennyi kapcsolatot? Ezt ki-ki döntse el magában. Mindenesetre feltűnő, hogy a magyarok lakta, külhoni települések egyre kevésbé kapnak szerepet. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a kormány egyesek által bírált „Keleti nyitás” politikája már nem baj, ha saját bőrünkön élvezhetjük ugyanazt. Örülünk, hogy van már indonéz és kínai testvértelepülésünk is. Kár, hogy ilyen “közel” vannak, és hogy csak a kiválasztottak juthatnak el oda. Összehasonlításképpen néhány nagyváros és testvérvárosainak száma: Budapest (18), Pécs (14), Miskolc (12), Győr (10), és Békéscsaba (10).

Indonézia

„Álmaimban Amerika visszainteget”

Az utazó „nagykövetek” rendre szeretik megmutatni közösségi oldalaikon is a külföldi élményeiket. Sokszor azokat a helyeket is, amelyekre a legtöbb gödöllőinek esélye sincs eljutni, például a képeken látható „közeli” Kína, Indonézia, Spanyolország, Izrael, de akár csak a horvát tengerpart, az osztrák Laxenburg, Bad Ischl vagy a dél-finnországi Forssa.

(A fotók illusztrációk.)