Karácsonyi hangulatban – A balkonládától a fenyőfa választásig…

A karácsonyi hangulat megteremtéséhez hozzájárulhat, ha nem csak az otthonunk belterét öltöztetjük ünneplőbe. A kertben, teraszon, ablakban kihelyezett dekorációval már a hazaérkezésünk pillanatában magával ragadhat az ünnepi érzés.

A magazinokban, filmekben látható fényekkel feldíszített kertek mindig ünnepi hangulatba hoznak minket, de nem kell azoknak sem elkeseredni, akiknek egy erkély vagy esetleg pár ablak áll csak rendelkezésére, hiszen néhány praktikus ötlettel elérhető a kívánt hatás. Balkonládáinkba válasszunk örökzöldeket. A mutatós eredményért kombináljuk a formákat és színeket, így kompaktabb hatást kelthetünk velük.

Érdemes utánanézni a növények idősebb kori paramétereinek, hiszen bár általánosságban véve az örökzöldek lassabban fejlődnek, számolnunk kell azzal is, meddig tarthatóak a ládában. Így eltervezhetjük, hova tudjuk majd kiültetni őket. Ezek alapján választhatunk törpe növekedésű növényeket, amelyek akár éveken át jól érzik magukat növényládában, de nem kell megijednünk a később nagyobbra növő tűlevelűektől sem. Akiknek nem áll módjukban később a növényeket kiültetni, vagy nincs kedvük a balkonládák beültetésével foglalkozni, azok egyszerűen földbe tűzdelt fenyő-, boróka-, tujaágakkal is díszíthetnek.

Törpe növekedésű örökzöldek széles választéka elérhető. Választhatunk akár fenyőféléket is, mint például a lucfenyők közül a „Little Gem” fajta, ami végleges méretét tekintve sem lesz 50 centiméternél magasabb.  A tujafélék felhozatala alacsony fajtákból mind formában, mind színben rendkívül változatos. Ilyenek például az ’Anniek’, ’Kobold’, ’Teddy’ vagy a ’Waterfield’ fajták. A borókák közül jellemzően a terülő habitusúak azok, amelyek kis méretűek maradnak.

Az örökzöldek között vannak nagyra növekvő, de rendkívül lassan fejlődő növények. Ilyen például az oregoni hamisciprus, amely oszlopos habitusú, több színben elérhető, amely fiatalon is rendkívül mutatós. Klasszikus szokás karácsonykor a cukorsüveg fenyők díszítése. Ez a kompakt tűlevelű – hasonlóan az előzőhöz – magasra nő, de rendkívül lassan éri el végleges magasságát.

Ezek után, ahogyan az adventi koszorúnkat, alakíthatjuk ízlésünknek megfelelően a balkonládákat. Szalaggal, termésekkel, díszekkel, fenyőágakkal vagy akár gyertyával is feldobhatjuk. Az izzósorok használata praktikus, hiszen ebben az időszakban legtöbbször sötétben érkezünk haza, nagy örömet tud okozni, ha már kint megpillantjuk az ünnepi fényeket.

Amikor pedig elérkezik a várva várt ünnep, a fenyőfa vásárlására kerül sor. Sokan azért választanak műfenyőt, mivel úgy gondolják, hogy a vágott fenyő egyfajta „pazarlás”, illetve környezetkárosítás. A fenyőfa termesztés a kertészeti ágazat egy alfaja. Vannak olyan területek, amelyek külön ennek a célnak vannak szentelve. A fák kivágásakor új csemetéket ültetnek, így fenntartva a körforgást. Tehát egy örök zöldfelületről beszélünk, nem pedig erdők kiirtásáról. Az ünnepi hangulathoz nagyban hozzájárulhat a fenyőfa illata. Akik esetleg a lehulló tűlevelektől ódzkodnak, azok válasszanak strapabíró fenyőfélét (nordmann), akik pedig igazi fenyőillatot szeretnének, azoknak érdemes a lucfenyőt vásárolniuk.

Konténeres fenyőfa díszítésénél figyeljünk oda arra, hogy a növény a legkevesebb kárt szenvedje el. Hiába tartozik az örökzöldek közé, télen számára is a hűvös körülmények az ideálisak, nincs felkészülve egy + 20 °C-ra felfűtött szobára. Próbáljuk meg ténylegesen csak az ünnep hetére felállítani és figyeljünk oda az öntözésére. Fokozatosan, néhány nap alatt szoktassuk hozzá a fát a meleghez, illetve az ünnep elteltével a hideghez egyaránt. A karácsony elmúlásával se feledkezzünk meg a fáról, gondoskodjunk arról, hogy megfelelő helyre kerüljön. Itt is ajánlatos számolni azzal, hogy olyan fenyőfáról beszéljünk, amelyet vagy ki tudunk ültetni, vagy biztosítani tudunk számára más lehetőséget (például óvoda, iskola kertjébe ajándékozni).

Remélem, ezekkel a tanácsokkal hozzá tudok járulni az adventi készülődéshez, és megfogadva azokat mindenkinek ünnepibe öltözik nem csak az otthona, hanem a hangulata is! Szeretetteljes, áldott, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!

Egyházi Luca
Specialmix Kft.