Maradjon Teleki és maradjon Petőfi!

A Haladás szobrát ledöntötték az egyesült államokbeli Wisconsinban, és kisvártatva Európába is átterjedt a nem feltétlenül a békességéről elhíresült Black Lives Matter mozgalom. Sajnos, hazánk sem marad(t) ki a sorból, miután Winston Churchill egykori brit miniszterelnök budapesti szobrát fekete festékkel lefújták. Belegondolt már valaki, hogy – ha tehetnék – mit döntenének le Gödöllőn a liberális anarchisták?

Minap kaptuk a hírt, hogy – többek között – már az amerikai Wisconsin állam „Haladás” mottóját jelképező szobor is áldozatául esett a szobordöntögetők agresszivitásának. Ráadásul, a wisconsini zavargók hősies szobordöntésük közben megvertek egy, magát „meleg, progresszív demokratának” nevező szenátort is, mert fotózta őket. Gondolhatnánk, hogy ebben semmi új nincs, tudva levő ugyanis, hogy „a forradalom felfalja saját gyermekeit”, így a demokraták egyék csak meg, amit főztek.
Azonban mégsem mehetünk el szó nélkül az események mellett. Már csak azért sem, merthogy Európába is megérkezett „Black Lives Matter” (a fekete élet számít) mozgalom hatása, és ez a csodás demokrata politikai termék máris mozgósította az anarchista Antifa (Amerikában már terrorszervezetnek minősített) szervezet európai csoportjait is. És, hogy mennyire begyűrűzött az öreg kontinensre a hatás, azt jól mutatja, hogy Winston Churchill budapesti, városligeti szobra sem úszta meg a „Black Lives Matter” égisze alatt rongálás nélkül. Hogy mi pontosan a bűne, azt nem tudni. A Szabadság téren demonstrációt is tartottak az USA nagykövetsége előtt.
És ha már eljutottak Budapestig, akkor miért állnának meg ott? Hiszen a liberalizmus térítő vallásnak nevezhető, ami akár azt is feltételezheti, hogy Gödöllő sem maradhat ki a jóból. Ezért eljátszottunk a gondolattal…

Önök szerint Gödöllőn mely szobrok rongálása fejezhetné ki leginkább azt a világfájdalmat, ami a progresszív baloldal lelki békéjét olyannyira megborította, hogy most kénytelenek a nyugati kultúra emlékeit felszámolni?

A Teleki Pál szobor, vagy a Trianon-emlékmű, esetleg az Erzsébet királyné szobor, netán Wass Albert szoba? Ha ez nem lenne elég, akkor Mária Terézia vagy a Petőfi Sándor kellene, hogy magán viselje a baloldali progresszív kézműves önkifejezés nyomait? Nehéz kérdések ezek, és bevalljuk, hogy némiképp tanácstalanok is vagyunk. Olyannyira, hogy a Momentum Mozgalom háza táján néztünk körül, azt kutatván, hogy most mi ott a hivatalos vonal, hiszen Donáth Anna és Cseh Katalin európai parlamenti képviselők úttörők hazánkban a „Black Lives Matter” (a fekete élet számít) üzenet terítésében. Igaz, Donáthnál változott az üzenet, hogy itthon is érthető legyen: „A roma élet is számít” hangoztatta a tavaly januárban az, úgynevezett, rabszolgatörvény elleni tiltakozás során, Gödöllőn, az Alsóparkból indult demonstráción is felszólalt politikus.
Ha valakik, akkor „momentumék” bizonyára tudják, ki érdemes arra a múltból, hogy szobra állhasson Gödöllőn, és ki az, akinek menni kell. Meg azt is, hogy milyen élet számít, és milyen nem.

Valljuk be, hogy nagy „momentum” lenne Gödöllő életében Cseh Katalin törvénykezése a történelmen. A helyi baloldal „újabb kezdete” valószínűleg nyitna is erre lehetőséget, ugyanis városunk polgármestere már évekkel ezelőtt hitet tett az Amnesty International mellett. Szerinte „ők a jövő”. Ezek a mozgalmak, ezek a „civilek”, amelyek mind egy tőről fakadnak, és – többször is bizonyítottan – romlott forrásból táplálkoznak, ők lennének a jövő…

Értjük, hogy a baloldalon ez most feladat, és azt is értjük, hogy az amerikai demokrata agendát végre kell hajtani. Az is világosan látszik, hogy a baloldal nemzetköziségéből adódóan amúgy is hagyománya van az egyszerre lépünknek: ha rongálják a szobrokat a messzi nyugaton, akkor rongálják majd itt is, ha skandálnak, tombolnak, őrjöngnek kint, akkor skandálnak, tombolnak, őrjöngnek majd itt is. Más kérdés, hogy biztosak vagyunk benne: nem jó irány ez.

Gödöllő érdekében és a közbeszéd méltóságának mentéseként még időben szólunk, hogy erre a vonatra most nem kell felülni. Akkor sem, ha fizetik a jegyet. Mert Gödöllőn – szerencsére – nincs kultúrája ennek az újfajta „nyugatos” szemléletnek, BLM-estől, LMBTQ-stól, gender-elméletestől…
Maradjon Teleki és maradjon Petőfi!

-mk