Nemzeti tehetségprogram városunkban

Gödöllő minden szegletében érezni az évszázados egyetemi, az erős középiskolai és az itt működő rendházaknak köszönhető egyházi kultúrát. A város olyan közeget biztosít, ahol a tehetségek igazán otthon érezhetik magukat.

Nem véletlen, hogy rengeteg kiváló magyar színész, sportoló, mérnök, professzor született, élt és alkotott itt. Szerencsére sokan vannak olyanok is, akik arra vállalkoznak, hogy elkísérjék a tehetségeket az útjukon, támogassák őket, amikor szükségük van rá. A Kulturális és Innovációs Minisztérium is partner ebben: a gondozásában működő Nemzeti Tehetség Program kiváló lehetőségeket biztosít a város fiataljainak is.

A közelmúltban a program támogatásával adott otthont a Premontrei Szent Norbert Gimnázium a nagy presztízsű TUDOK Kárpát-medencei konferenciának. Sokan éltek az elmúlt években a Nemzet Fiatal Tehetségei Ösztöndíjjal és a város két köznevelési intézménye is a „Minősített Tehetséggondozó Műhely” hálózat tagja. A már említett „Premi” és a Református Líceum azért bírja a címet, mert hosszú ideje kimagasló tehetséggondozó munkát végeznek. A program számos támogatást nyújt: legyen szó egy költséges eszköz megvásárlásáról, versenyfelkészítésről vagy tanári továbbképzésekről.

Amilyen színes a tehetség, olyan színes a Nemzeti Tehetség Program is! A portfólióban olyan sikeres projektek vannak, mint a START vállalkozói ösztöndíj, amely az innovatív ötletek megvalósítását anyagilag és szakmailag is segíti. A Snétberger Zenei Tehetség Program pedig hátrányos helyzetű zenei kiválóságoknak nyújt nemcsak világszínvonalú képzést, hanem kinyitja számukra a világot is. Szerencsére a lista még hosszan sorolható lenne, ezért érdemes keresni a lehetőségeket!

Nagy-Vargha Zsófia
fiatalokért felelős helyettes államtitkár


Mácsárék a természettudományok területén is nagyot alkotnak

A Mácsár név jól ismert Gödöllő diáksportjának életében, azonban az egyik fiú a természettudományokban is kiemelkedőt alkot. Mácsár Hunor a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium végzős diákja jelentős sporteredményei mellett a biológia és kémia területén is számos tudományos versenyen szerepelt kiváló eredménnyel.

A Mácsár család komoly és hosszú múltra tekintő pedagógiai- és sportéleti háttérrel rendelkezik, ahol Hunor természettudományok iránti érdeklődése már korai középiskolai évei alatt kibontakozott, így erre alapozza továbbtanulását is. Természetesen kellettek hozzá kiváló és motiváló pedagógusok, egy technikailag jól felszerelt iskola, illetve maga Hunor elszántsága és kitartása is.

Mikor jelent meg érdeklődésed a biológia és kémia területei iránt?

Bár általános tagozatú osztályban kezdtem középiskolai tanulmányaimat a Premiben, a biológia iránti érdeklődésemet mégis Bakán Szilvia tanárnőnek és Kerényi Zoltán tanár úrnak, míg a kémia tantárgy szeretetét Takó Géza tanár úrnak köszönhetem. Nagyszerű elméleti- és gyakorlati oktatásban részesülhettem általuk, akik személyiségükkel is motiváltak. Már 11. osztályban letettem az emelt szintű kémia érettségit, most pedig az emelt szintű biológia érettségire készülök.

Milyen sikereket értél el ezen tantárgyak tekintetében?

A Curie Kémia Emlékverseny Országos Döntőjében a 2018/2019-es tanévben második, majd rá egy évre harmadik helyezést értem el. Biológiából az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) kilencedik voltam 2023-ban, míg a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen középiskolai társaimmal az ötödik helyezést értük el 2020-ban.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Az orvostudományi szakra adtam be az egyetemi jelentkezésemet és gyermekorvos vagy kutatóorvos szeretnék lenni. Természetesen a sportról sem szeretnék lemondani, bár az amatőr kézilabdázás háttérbe szorulhat egy kicsit, de a kézilabda játékvezetői tevékenységemet tovább szeretném folytatni.

Terveid, álmaid megvalósításához szurkolunk és sok sikert kívánunk, Hunor!


Három a Premis igazság

A Premontrei Iskolaközpont és a Kutató Diákok Mozgalma szervezésében zajlott le a Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei Konferenciájának döntője. Az eseményen részt vett Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, aki a záróeseményen köszöntötte az egybegyűlteket és átadta a díjazottaknak járó elismeréseket.

A TUDOK 2023 konferencia nem csupán egy rangos verseny volt, hiszen a nagydíjakat elnyerők és az első helyezettek az egyetemekre való felvételi eljárásban plusz pontokkal gazdagodtak. A versenyt megelőző kutatómunka izgalmas időszak volt a fiatalok életében, az eredményeikről pedig időkorlátok között, szakértők, kérdezők és véleményezők előtt kell helyt állniuk a diákoknak éppúgy, mint amire számíthatnak a későbbi, „felnőtt életben”. 

A Premontrei Iskolaközpont három diákja is kiemelkedőt alkotott.

Gazsó Levente a helytörténet kategóriában, „A gödöllői premontreiek megpróbáltatásai a második világháború helyi eseményei és a rend iskolájának államosítása közötti időszakban (1944-1948)” című előadásával nagydíjas lett.

Bedő Gergő a biológia, ökológia kategóriában „A füleskuvik fészkelési viselkedésének vizsgálata fészekkamerák segítségével” című előadásával 1. helyezett lett.

Papp Ágoston az irodalom, nyelvészet kategóriában „Egy történelmi korszak lenyomata versekben. Mécs László bunkerversei 1944-1953” című előadásával 2. helyezett lett.

Gratulálunk a díjazottaknak, akik mellett köszönet és elismerés jár a felkészítésben segítőknek: Kovács Ágnesnek, a Gödöllői Premontrei Apátság levéltárosának, Takácsné Elek Borbála és Ivókné Szajkó Ottília tanárnőknek, valamint Kerényi Zoltán és Volter Domonkos tanár uraknak.


Vissza a jövőbe!

A Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata, azaz a Trifolium bizonyult a legjobbnak a Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett tanulmányi verseny döntőjében, amelynek fő témája a klímaváltozás és a fenntarthatóság volt.

A feladat adott volt: „Hozzatok magatokkal egy tárgyat 2061-ből, és mondjátok el, hogy miért lesz fontos a klímaváltozás szempontjából!” A Magyar Tudományos Akadémián tartott döntő két részből állt. Az első fordulóban ezeket a tárgyakat – egyebek mellett mesterséges intelligenciával működő mezőgazdasági munkagépet, új típusú akkumulátort, az erdők pillanatnyi állapotáról képet adó rendszert, környezetbarát klímaberendezést – kellett rövid prezentációkban bemutatni, emellett kvízkérdésekre is válaszolni kellett, hogy a csapatok bizonyítsák tudásukat, tájékozottságukat és kreativitásukat.

A döntő második részébe, a végső fináléba rendkívül szoros versenyben három csapat jutott, ahol kvízkérdésekre adott válaszokkal, klímaváltozással kapcsolatos fogalmak elmutogatásával, valamint cím nélküli, a felmelegedéssel összefüggő jelenségeket ábrázoló ábrák megfejtésével és elmagyarázásával is bizonyítaniuk kellett. A fődíjat, egy többnapos szakmai utazást Dél-Franciaországba, az épülő ITER kísérleti fúziós erőműbe a Trifolium csapata nyerte. Gratulálunk a csapat tagjainak, Horváth Nándor Ágostonnak, Icha Bálintnak, Tóth Lázár Imrének, valamint felkészítő tanáruknak, Nagyné dr. Molnár Melindának!