Ó, mondd, te kit választanál?

Nincsenek egyszerű helyzetben a választópolgárok, akik a különböző választások alkalmával urnához járulnak. A pártok sokasága, a voksolások előtt hirtelen megjelenő formációk átláthatatlansága, vagy éppen az új köntösbe bújt régi farkasok acsarkodása közepette nem mindig egyszerű eldönteni, melyik a helyes út. Ahogy a cikk címe az István, a király című rockopera egyik betétdalára utal, mi is feltehetjük a kérdést: „Ó, mondd, te kit választanál?” A dalban egyfajta válaszként felhangzik az óhaj: „segítsetek”! Összeállításunkban megpróbálunk ösvényt találni a június 9-én elénk táruló „útvesztőben”.

Ilyen még nem volt, hogy egy napon tartják az Európai Parlamenti és az önkormányzati választásokat. Ez talán előnyös, mert költséghatékonyabb megoldás, illetve a választási láz nem itatja át a teljes nyarat is, hiszen addigra túl lesz az ország a megmérettetéseken. Jelen cikkünkben csak az önkormányzati választásokkal, így a polgármesterjelöltekkel, valamint a választókörzeti képviselőjelöltekkel foglalkozunk. Gödöllőn három polgármesterjelöltre lehet szavazni, valamint a 10 választókörzet képviselőjelöltjeire. A töredékszavazatokból négy mandátum osztható ki, ezek alapján alakul ki a következő öt évre a képviselőtestület. Talán a legtöbbeket foglalkoztató kérdés, hogy ki lesz a város polgármestere? Noha csapat nélkül mit sem ér a funkció, mégis a város első emberének lenni, önmagában is lényeges szempont. Nem csoda, hogy a három aspiráns mögött teljes, azaz tíz főből álló képviselőjelölti csapat állt fel.

Volt egyszer egy ember, akit 1990-ben még az akkori szabályok szerint az első, demokratikusan megválasztott képviselőtestület szavazott meg polgármesterré. Az akkor még szerényebb személyiséget mutató Gémesi György – ugyan sírva is fakadt az alakuló ülésen, mert nem az akarata látszott érvényesülni – megkapta a bizalmat. A bizalom aztán szép lassan átfordult benne valami mássá, amit úgy hívnak nála: hatalom. Hatalmába is kerítette az érzés, s az évek-évtizedek mú-
lásával úgy gondolta, hogy nem vezetője, hanem koronázatlan királya lesz ennek a városnak. Noha a rendszerváltás után volt is hova fejlődnie a városnak, és meg is tette azt egy ideig, ám egy ponton minden megváltozott. A gödöllői lakosság ciklusról ciklusra tanúja lehetett a sokszor egy fenékkel több lovat megülő „király” szerepvállalásainak. Ahogy sorra hódította meg a különböző területeket (Magyar Demokrata Fórum, Magyar Vívó Szövetség, parlamenti képviselő, Új Kezdet párt – hogy csak párat említsünk), uralkodóhoz méltó módon újabb címekkel tüntette ki magát, amelyhez új játékteret is adott magának (például Magyar Önkormányzatok Szövetsége).

A gyarmatosítási hadjáratai egy ideig sikerrel jártak, ám amikor korábbi jelölő szervezetével szembeszállt, pártját pedig otthagyta, a politikai változáshoz társuló személyiségváltozását a lakosság sem nézte tovább jó szemmel és kiszavazta őt az országgyűlésből. A magával semmit kezdeni nem tudó Gémesi innentől fogva görcsösen ragaszkodott a Gödöllőt jelentő hatalmához, s ahelyett, hogy maradék „birodalmának” sorsát jobbra fordította volna, energiáját nem a közjó szolgálatába állította. Helyette továbbra is hadakozott, kardját egy pillanatra sem dugta vissza annak hüvelyébe. A megkopott nimbuszú király, a „királyi” erényeket legkevésbé sem mutatva, ám a nem kívánatos királyi módszert, vagyis az „oszd meg és uralkodj!” elvét alkalmazva tartotta magát a hatalomban, erősen kapaszkodva annak trónjába.

A legutóbbi választáson, 2019-ben a voksolók kevesebb mint felétől kapott bizalmat Gémesi György, ám egy „papíron” ellene induló Dr. Henkei Viktória annyi szavazatot kapott, amennyi csaknem elégséges lett volna Kolozs Csaba győzelméhez. Hogy ez pusztán a véletlen, a szerencse, netalán egy előre megírt forgatókönyv eredménye, ezt mindenki eldöntheti magában, de jelen írásunk is sokat segíthet ebben. Ami tény: Gémesi 34 év után, az utóbbi 10-15 évben leginkább csak állami és európai uniós forrásokból fejlődő város vezetésére készül újfent. Fő mozgatórugója eddig nem volt más, mint az ellenségkeresés, a másokra mutogatás és a számára egyetlen közeget jelentő Gödöllő elvesztése elleni kétségbeesett küzdelem.

Ahhoz, hogy megértsük az elmúlt választás okait és az előttünk álló szavazás jelentőségét, vissza kell ugrani az időben 2019-ig. Henkei ekkor tűnt fel a semmiből, amikor is a választások előtt hirtelen színre lépett. Tette mindezt A hely az érték nevű formáció színeiben, amely a voksolást megelőző hónapban még nem szerepelt a bírósági kivonatokban. Ez bizonyosan nem fogható a véletlenre. Mindenesetre a startpisztoly eldördült, a civil szervezet pedig Gémesit és jelöltjeit ostorozva mielőbbi változást sürgettek.

Az eredmény ismert: Gémesi György 549 szavazattal kapott többet, mint Kolozs Csaba, míg Henkei Viktória 528, az DK-JOBBIK-MSZP-Párbeszéd színeiben induló Kovács Barnabás pedig 746 vokssal zárt. Korábban még soha senki nem tudta ennyire megingatni Gémesi helyét, amely bizonyára nagy tanulsággal szolgált számára.

Legalábbis ezt hihette mindenki, hogy majd ezek után jobban az együttműködésre törekedve, a választói akaratot és a véleménynyilvánítást szem előtt tartva változtat eddigi magatartásán. De őt más fából faragták, a bosszú, a rosszindulat és az egoizmus fájából. Egyre több kardot vett elő, a város érdekében tett együttműködés és építés csak szavak szintjén maradt meg, helyette inkább újabb frontokat nyitott. Ütött-vágott kifelé mindenkit, míg házon belül retorziót vett azon munkatársain, akik valamilyen formában az általa vélelmezett módon kapcsolatban voltak politikai ellenfeleivel.

Érdekes helyzet alakult ki a testület összetételében, mert míg Gémesi nyerte a polgármester választást, a körzetek többségét (tízből hatot) elveszített, így 7-7 mandátum jutott Gémesi és Kolozs csapatának. A mérleg nyelvét az a Bajkó Norbert jelentette, aki az egyik legnagyobb lélekszámmal rendelkező 9-es számú egyéni körzetben 34 szavazattal csúfosan leszerepelt, de a Henkei-féle formáció listavezetőjeként, töredékszavazatokkal mandátumhoz jutott.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a körzetet Török Sándor 833 szavazattal nyerte meg, míg az utolsó Bajkóra leadott 34 voks kevesebb, mint amennyi aláírást a jelölés jóváhagyásához le kellett adnia, így talán költői a kérdés, hogy ki segített neki összeszedni több ajánlást, mint ahányan szavaztak rá október 13-án. Gémesit ismerve, a jóérzésű emberek nem is csodálkoznak, hogy csodák csodájára az alakuló ülésen Bajkót választották alpolgármesternek, így megteremtették a szűk többséget. Hirtelen füstbe szálltak a pár héttel korábbi változást célzó tervek és az élet ment tovább.

Henkei azóta sem váltott stratégiát, hiszen ismét indul polgármesternek és képviselőnek is, ám más csapatba igazolt. De ha nem csupán az igazat, hanem a valósat is írjuk, akkor a 2019-ben indult két polgármesterjelölt összefogott, hiszen most a Kovács Barnabás vezette, idén január végén bejegyzett egyesület színeiben közösen indulnak, amelynek rövidítése TEVE. Kellett is ez Gödöllőnek, mint púp a hátára.

Persze a mai közéletben sokan vannak így, akiknél nem számít az érték és a közösségért való szolgálat, csak a politikai marketing lehetősége és a pozíció, ezért egyikük polgármesterjelölt, a másik pedig listaelső lett. Kovács Barnabás neve ismerősen csenghet a gödöllőiek előtt. Többször indult polgármesteri és országgyűlési képviselői székért, de mindannyiszor elvérzett. Ettől függetlenül önkormányzati képviselőként sokszor tagja volt a testületnek az MSZP egykori helyi elnöke, de volt pártja kínhalálát látva és a Demokratikus Koalíció nem túl hízelgő bélyegét kerülve, a szegfűről tevére váltott. Csapata összeállításában nem csak „az ellenségem ellensége a barátom” elve érvényesült, de megtalálható a 2022. évi parlamenti voksoláson még Momentum színeiben induló Dr. Varga Zoltán is. A TEVE púpjaira átigazolt Varga belvárosi körzetes helye így üres lett a lila színben pompázó Momentum csapatában. Ugye véletlenül sem a központban induló Gémesi kérésére hátrált ki a Momentum mögül és kért helyet Henkei csapatában, hogy ezzel is segítse a töredékszavazatok számát? Nem kell ehhez felsőfokú végzettség, hogy a gödöllőiek átlássanak a szitán. Túljelentkezés persze náluk is nehezen elképzelhető, hiszen az egyik körzeti jelöltjük Kovács Barnabás lánya, így a családi vállalkozás célja itt sem lehet más, mint a töredékszavazatokkal mandátumhoz jutni. Henkei Viktória ötéves tevékenységéról sem írhatók hosszas listák, mert az általános panaszkodó és semleges megnyilvánulásai mellett a köz érdekében semmit sem csinált. Beszédesebb az a tény, hogy most már a látszatra sem ad, s legkevésbé sem az általa leváltani kívánó Gémesi tevékenységével szemben mondja el programját a gödöllőieknek.

Nem nehéz ezek után összerakni a képletet, hogy aki Henkeire szavaz, nem a változásra voksol, hanem egy új Bajkóra, így taszítva a várost egy újabb öt éves stagnálásra.

2019 megpróbáltatásai után szorosra zárt Gémesi, s az oldalán Bajkóval felvértezve még inkább diktatórikus jelleget öltött viselkedése. Hatalmi eszközökkel nem sajnált pénzt áldozni a kommunikációra, hiszen helyzeti előnyéből fakadóan e téren is uralta a várost. Odáig fajult a félelemérzet és szorongás, hogy még a hivatalos, gödöllői, közpénzből fenntartott weboldalon és közösségi média felületen is csak az jelenhetett meg, amit ő szeretett volna, természetesen senki és semmi a helyi ellenzékétől. Sőt, magán facebook profil bejegyzéseit automatikusan ossza meg a város vezetője Gödöllő Város Önkormányzatának hivatalos oldalán, amely sok év után talán már fel sem tűnik a lakosság egy részének. Nem hiába, nála különbség van az általa választott és a demokratikusan megválasztott képviselők között. Ezért például csak a lokálpatrióták adhatják át a lakosságnak a városi naptárakat és az újszülött köszöntéseket, amelyeket szintén közpénzből finanszíroznak, ha pedig közeleg a választás, akkor ahelyett, hogy a teljesítményével szembenézne, hirtelen az áldozat szerepében mutatja magát, számítva az emberek sajnálatára. Igaz, ez már inkább szánalomra méltó és megmosolyogtató, szinte már várható is a választások előtt. Szomorú, hogy ez maradt számára 34 év után. Szegény ember, ki ígérni sem tud – tartja a mondás. A mostani polgármester már ebbéli képességét is elveszíteni látszik, hiszen elolvasva programját, szembetűnő a „ha” -val, „kiállunk” -kal, „együttműködünk”-kel kezdődő feltételes mondatok. Ezek pedig, mint tudjuk, csak a népmesékben vannak. Más kérdés, hogy ki hisz a mesékben és az olyan visszatérő ígéretekben, amelyek már többször elhangzottak ugyanattól az embertől? Másrészről milyen ígéret az, amelyik nem azon múlik, aki mondja?

Biztonság, békesség, bizalom. Ez a lokálpatrióták hívószavai. De az elmúlt 34 év után ki érzi magát biztonságban, amikor sok vállalkozó és civil Gémesi hírhedt bosszúvágya miatt nem mer nyilatkozni ezen újság hasábjain? Ez pedig minden bizonnyal békességet szül, igaz, egyedül a polgármester háborúzik folyamatosan mindenkivel. Aki nincs velünk, az ellenünk van! Ez inkább lehetne a jelmondata a lokálpatrióta vezetőnek, amit Rákosi Mátyástól kölcsönözhetne. Ha teszünk egy kört a városban, még külsőségekben is hasonlóságot fedezhetünk fel, hiszen feltűnően mindenhonnan figyel minket, a villanyoszlopoktól az óriásplakátokig, a buszmegállókban a citylight megjelenésekig, mindenhonnan a „kedves vezető” és emberei mosolyognak ránk. Az akkor élt korosztálynak összeugrik a gyomra azokat az időket felidézve. Igaz, anno Rákosi fotója ékesített minden jelentősebb helyet, majd Kádár Jánosé, néha egy-egy Lenin fotóval színesítve a látványt. A 2023. január elsején indult nyolcéves közterületi reklámhordozókra vonatkozó szerződés megkötésekor pedig időben gondolt arra a város vezetése, hogy egyetlen helyet se kaphasson az önkormányzati választások idején más ellenzéki csapat.

Ami a pártok szerepét illeti, két dolgot érdemes megfigyelni. A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció nem indít polgármesterjelöltet Gödöllőn, így is segítve Gémesi pozícióban maradását. A Momentum szintén nyíltan támogatja Gémesit. Tagjai a közéletben ismeretlen emberek, a városunkban számukra eddig nekik még csak momentumok sem jutottak. Sokatmondó, hogy két körzetben nem indítanak képviselőjelöltet sem. Az egyik ilyen a Belvárost és a Palotakertet magában foglaló 6. számú, ahol a korábban említett Varga doktor hirtelen TEVE-be igazolása miatt maga Gémesi György indul a mandátumért, valamint a legnépesebbnek ígérkező máriabes-
nyői 1-es körzet, ahol a lokálpatriótákkal kiváló kapcsolatokat ápoló és közbiztonsági tanácsnoki posztot viselő Klement Péter méretteti meg magát. Sokak fejében megfordul, miért nem tudott összeszedni ennyi embert a lila párt. Talán azért, mert ebben emberükre találtak Gémesinél.

Klement Péternél maradva, a képviselő 2019-ben Gémesi csapata ellen indult Kolozs Csaba oldalán. A körzetben megkapta a szavazók többségének bizalmát, ám sok esetben – talán a tanácsnoki pozíciójának is köszönhetően – nem szavazott együtt képviselőtársaival. De elhatárolta magát a GDL Pelikán egyesülettől több ízben is, amely alapján az elnökség fel sem vette vele a kapcsolatot újrázásra felkérve. A kegyvesztettnek is nevezhető városatya indulását a hírek szerint még saját pártja sem támogatja. Mégis érdekes, hogy elsőként jelentek meg plakátjai igen nagy mennyiségben a villanyoszlopokon, az immáron független képviselőjelöltnek. Egyiken balra néz, míg a másikon jobbra, szinte beleszédül az ember, ha el szeretne rajta igazodni. Talán maga sem tudja, merre van az igazság és számára az igazi választás, hogy értékeinek vagy elveinek fordítson-e hátat. Egyik kihívója Kovácsné Ambrus Viktória lesz (GDL Pelikán), aki a közösségért eddig is sokat tett mindenféle pozíció és ígéret nélkül. A 2-es körzet kuriózuma, hogy Kocsi Tamás iskolaigazgatóval ismét, már nem első alkalommal felbukkanó Kristóf Etelka néz farkasszemet, aki Jobbikos múltjával csatlakozott a Gémesi csapathoz. Nagyon fájhat a foga a lokálpatriótáknak Blahára, hiszen választási kiadványukban külön hazugságoldalt szenteltek Máthé Lászlóra, aki tősgyökeres blahaiként sokadik ciklusát tudja maga mögött. Molnár Gergely személyében olyan kihívóra akadt, akinek még a pályázati források elnyerésének sikerét is képesek indukálni. Ő az, aki a Gerle utcai mart aszfaltozás kapcsán írt levelében csupán 4 millió forintot tévedett arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen értékben támogatta a várost a kivitelezéshez mart aszfaltot biztosító Magyar Közút… A listáról testületbe jutott, néha univerzálisnak tűnő városatya személyéhez olyan dolgokat is kötnek, mint a nevével fémjelzett Blaháért Társaság közvilágítás bővítésére elnyert 2 millió forintos önkormányzati támogatás, miközben a város ígérete ellenére a korábban vállalt teljes beruházás kevesebb mint felét oldotta meg 410 millió forintos hitelből. Költői a kérdés, hogy a megversenyeztetett eljárásban győztes cég munkája helyett vajon miért kellett külön a Perczel Mór utcára kétmillió forintot adni egy civil szervezetnek? Remélhetőleg nem amiatt, hogy kizárólag neki szenteljenek egy „dicsőítő” oldalt és egyben hazugság felsorolást a jelenleg is regnáló és köztiszteletnek örvendő blahai képviselővel szemben. Szintén a nevéhez kötik az Úrréti-tó „megmentését” is. Igaz, most, amikor minden rendben van, lehet jónak tűnni, ám amikor kiszáradt, még a „főnökének” is csak egy fotóra jutott az elképzelésekből az elpusztult halakkal. Ennyinek is bizonyult a hozzáadott értékük, miközben Máthé László két képviselőjelölt társával együtt, napi több ezer liter, magántelken összegyűjtött csapadékvízzel pótolták a tó vizét. Ez utóbb kiderült, hogy jó ötlet volt, hiszen az iszapban megbújó apró halak nedvességet kaptak, így túlélték az aszályos időszakot.

Még egy dologra lehetnek figyelmesek a közéletet nyomon követők. Gémesi György csapatát nem támogatja az általa kezdetben letagadott, de a mai napig a saját ingatlanjára bejegyzett Új kezdet nevű párt. Talán ez sem csoda, hiszen eddig valamennyi megmérettetést elbukta az, akinek nevét „erősítette” a ma már mikropártnak sem nevezhető szervezet. Mondhatjuk, ez a kezdet nem jött össze nekik és hamarabb véget ért, mint valójában elkezdődhetett volna.

Noha Gémesi az országos politikát a városba be nem engedő kommunikációja rendre megfeneklik. A 2022-es választások során hiába sorakozott fel mellette és LMP-s jelöltje oldalán Karácsony Gergely, Jakab Péter vagy éppen Márki-Zay Péter, ez is kevés volt nekik a sikerhez. Ugyanakkor idén május 18-án éppen Márki-Zay Péter volt az, aki újból nyíltan kiállt Gémesi és csapata mellett. Hogy ezzel ő erősíti vagy gyengíti Gémesit, esetleg éppen Gémesi neve teszi ugyanezt a szintén mikropártnak titulálható Mindenki Magyarországával, majd kiderül a számok összesítésénél.

A GDL Pelikán Szövetségben a városért 2020 tavasza óta, azaz négy esztendeje dolgozik azért, hogy Gödöllő egy jobb és élhetőbb település legyen. A nemrég apró névváltozáson átesett civil szervezet önszántából, önkormányzati támogatás nélkül szervezett mindenféle programot.

Így járt nálunk például a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, vagy éppen legutóbb az egykori, háromszoros olimpiai bajnok vízilabda sikerkapitány, Kemény Dénes is. De jótékonysági eseményekből sem volt kevés a sporttal és kultúrával összekötve. Jelöltjeit az egyesület elnöksége szakmai kompetenciák mentén és a köz érdekeit szem előtt tartva kérte fel a megmérettetésre, akik bíznak abban, hogy hozzájuk hasonlóan a lakosság is jó irányba szeretné állítani Gödöllőt! Amennyiben bizalmat kapnak, az ellenségeskedés helyett a valódi béke köszönthet ránk, az állandó harc helyett az együttműködés, a stagnálás helyett pedig a fejlődés.

GDL Pelikán

A GDL Pelikán 13+1 programját IDE kattintva olvashatják.