A várost szolgálni értelmes párbeszéddel – interjú Kolozs Csaba polgármesterjelölttel

A kampány kezdetekor már kérdeztük Kolozs Csaba, a GDL Pelikán Szövetségben a városért Egyesület polgármester-jelöltjének véleményét a helyi közéletről. Adta magát a helyzet, hogy a kampányidőszak végéhez közeledve is megkérdezzük őt a választásról, a programról és az általa elképzelt jövőről.

A csapatát ugyan nem ön mutatta be elsőként, viszont szinte minden másban – gondolok itt például a programjukra, vagy a kisvideós összeállításokra – az ellenfelek előtt jártak. Ezek szerint régóta dolgoztak a kampányon?

A GDL Pelikán csapata már 4 éve folyamatosan dolgozik a lakosságért. Ebbe a munkába sok szálon becsatlakoztam én is, mert olyan célokat fogalmaztak meg, amelyek személyes támogatásomat is élvezték. A programok pedig újszerű színfoltként jelentek meg a városi kínálatban, sőt, pár esemény élére álltam és örültem, hogy van egy civil csapat mögöttem. Tavaly áprilisban az én kérésemre kérdeztük meg a lakosságot arról, hogyan látják a várost, miket tartanak a legfőbb hiányosságoknak, milyennek gondolják Gödöllő fejlettségét és jövőbeli lehetőségeit. Látnom kellett az esetleges elvárást a helyiek részéről, hogy ha lendületet szeretnénk adni a településnek, akkor miben gondolkodnak. Fontos volt számomra, hiszen nem a saját akaratom a lényeges, sokkal inkább az, hogy a gödöllőiek hogyan látják a jövőt.

Sokszor hangsúlyozta, hogy a képviselőjelöltjeik alkotta csapat számos kompetenciával bír. Miért fontos ez a mai politikában, amikor a legtöbbször szinte csak az számít, hogy a győztesnek legyen meg a többsége?

A lakosság által megfogalmazott kérésekre adott válaszoknál fontos volt, hogy a jelenlegi városvezetés által alkalmazott hatalomtechnikai módszerek helyett a szakértelem domináljon. Ezért a csapatba olyan embereket is felkértünk, akik megválasztásuk esetén az egyes területeken komoly segítséget tudnak nyújtani. Ez sokkal célravezetőbb, mint a hatalom biztosítása mellett kizárólag külső szakértőket alkalmazni. Így sem egyszerű ezt megoldani a számos és sokrétű feladat miatt, de vannak súlypontok, amelyek mellett magabiztosak lehetünk. A jelenleg is regnáló képviselőtársaim mellett tehát az újak is ezen szempontok alapján kerültek felkérésre.

Hogyan jellemezné a csapatát?

A jelöltjeink kivétel nélkül az emberekért tenni akaró személyek. Nem az a cél, hogy egy központi, hierarchikus irányítás alatt mozgatható képviselete legyen a városnak. Nekem mindenki szava fontos, a közösség véleményére is számítok. Ez egy demokratikus lépés az eddigiekhez képest, ami változást hozhat a mindennapi munkában és a döntések előkészítésében. Ebben is nyugodt szívvel bízhat a lakosság, hiszen a gödöllőiek lesznek az eredmény haszonélvezői.

Miért volt fontos, hogy a város különböző szegmenseivel határozta meg a programot?

Találkoztam a civil lakossággal, idősebbekkel és fiatalokkal egyaránt. De beszélgettünk a vállalkozókkal és még sokakkal, hogy valós képet kapjunk. Számomra ez az igazi szolgálat, hiszen az emberekről szól minden, nem a saját elképzelésemen nyugvó programot kell elfogadtatni velük. Vissza kell állítani a szolgáló önkormányzatot! Ennek egyik példája, hogy nulladik pontként a kampány utolsó hónapjában GDL Pelikán Info Pontot nyitottunk a belvárosban, ahova naponta bárki bemehet kérdéseivel a programjainkkal kapcsolatban. Ez egy fontos lépés, ami azt üzeni, hogy választási siker után is úgy szeretnénk működtetni az intézményt, hogy a lakosságért van az önkormányzat és nem fordítva.

Három fő üzenetük van. Tényleg szükség van a kommunális adó eltörlésére? Nem fog hiányozni a büdzséből?

Meglátásom szerint nem hiányzik majd a költségvetésből, de ennek a célnak elvi és becsületbeli okai is vannak. 2019-ben is már azt láttuk, hogy a lakosság megsarcolása helyett valós város- és gazdaságpolitikára lenne szükség. Jelenleg szinte minden az üzemeltetésről szól, koncepció és jövőkép nélkül. Az eddig beszedett kommunális adónak pedig a rendelet alapján sincs látható eredménye, így nem is azt a célt szolgálja, amiért kitalálták. Ez részben amiatt van, mert bevezetésével egyidőben rombolták le a régi polgármesteri hivatalt, amely az első éves adó teljes összegét el is vitte, majd utána kezdték el átépíteni az alig pár évvel fiatalabb banki épületet. A vagyonvesztésen felül ez rengeteg kiadást emészt fel évről-évre a széttagoltság bérleményeivel együtt, az építkezés kisebb-nagyobb megszakítással azóta is tart, így az új városháza a mai napig nincs kész. Az pedig biztosan kijelenthető, hogy a háztartásoknak ezt nem kell finanszíroznia.

Sokan kétkedve fogadják az egészségügy fejlesztési ígéretét. Miből lesz erre pénz a mostani gazdasági helyzetben?

Többek között az előbb említett gazdaságpolitikai stratégia tud forrásokat teremteni egy ilyen horderejű vállalásra is. Mindezek mellett a mindenkori polgármester feladata a párbeszéd folytatása a szintén mindenkori kormánnyal, hogy a kérések meghallgatásra, a lehetőségek pedig kihasználásra kerüljenek. A tavalyi felmérésben elsöprő többséggel szerepelt ez a kérés a gödöllőiek listájának élén. Ezek után nem tehetünk mást, de nem is szeretnénk, mint hogy beleállunk a feladatba. Ehhez minden érintett felet megkeresünk, hiszen Gödöllő járási központként is szolgál. Az önkormányzat leginkább az infrastruktúrát tudja ehhez biztosítani, ám ha ez rendben van, akkor a méltó körülmények mellett könnyebben visszacsábíthatók a szakemberek is. Hamarosan egyeztetésre kerül sor a Semmelweis Egyetemmel is, amely szintén tud segíteni. Mivel ősszel változhat sok minden a járó- és betegellátás, valamint szakrendelések tekintetében is, így nem csupán tartalmában, de szakmai értelemben is megújulhat Gödöllőn az egészségügy.

Önök szerint Gödöllő kátyúban van. Mit ért ezalatt?

A már említett felmérés alapján az emberek többsége katasztrofális állapotúnak ítéli meg az útjaink és a járdák állapotát. Ezt átfogóan kell megvizsgálni és cselekedni, a lakosság újabb, anyagi teherviselése nélkül. Vannak még csatornázottsági elmaradások és csapadékvíz elvezetési problémák is, bízom abban, hogy pályázati források is segíthetik a százszázalékos kiépítettség mielőbbi elérését. Az utak építése és állapotának javítása mellett a közlekedés korszerűsítéssel is foglalkoznunk kell. Mielőbb elő kell készíteni a belső tehermentesítő utak építését, hiszen ma a csúcsidőszakokban áll a város. Az útkezelőkkel is párbeszédet kell folytatni, főleg azon csomópontok esetén, ahol városi út találkozik közúttal. Ugyan a tervezési és kivitelezési folyamatok hosszú ideig tarthatnak, de az ígéretek a ciklus végére teljesíthetők.

Vállalható a programjuk?

A gödöllőiekkel közösen fogalmaztuk meg, meglehetősen ambiciózus. Ha bizalmat szavaznak, akkor egy mély levegőt kell venni, de megvalósítható minden eleme. A helyiek nyíltak a párbeszédre és a rombolás helyett a fejlődés mellett kötelezik el magukat. Ma sajnos sok közösség megosztott. Ha viszont arra koncentrálunk, hogy a felelős döntésekben kik tudnak segíteni, akkor a ciklus végére minden problémában előre tudunk lépni. Éppen ezért optimista vagyok.

Milyenek a tapasztalatok az emberek visszajelzéseivel kapcsolatban?

Nagyon pozitív, mert viszontlátják mindazon gondolatokat, amelyek őket is foglalkoztatja a mindennapokban. Ez persze nem véletlen, hiszen a válaszokat adó gödöllőiek írták a programunkat. Nyilván nem tudtunk huszonötezer választópolgárt megkérdezni, de a felmérésünk kellően reprezentatív volt ahhoz, hogy magabiztosan alapozzunk rá. A legtöbben reménnyel tekintenek a jövőbe. Gödöllő arra vár, hogy végre megszűnjenek a politikai csatározások. Ha ez megtörténne, akkor mindenki arra tudná az erejét fordítani, hogy az itt élő embereknek jobb legyen a holnapja.

Hárman indulnak a polgármesteri posztért. Mi a véleménye az ellenfeleiről?

A jelenlegi polgármester számára 2019-ben, közel három évtized városvezetés után történelmi lehetőséget jelentettünk, ezt megmutatták a választási eredmények is. Ugyanis az a közösség tartott tükröt elé, amelynek egykoron ő is a tagja volt, s amelynek egy ideje hátat fordított és kihátrált mögüle. Komoly esélyt kínáltunk a megújulásra, de sajnos nem ezt az utat választotta, ezt viszont már testközelben éltük át az elmúlt 4 és fél évben. A tükörtartás után most már változást szeretnénk. Henkei Viktória számomra úgy tűnik, hogy a hatalomtechnikai játékok szerves része. Költői a kérdés, hogy 2019-ben miért az a Bajkó Norbert volt a listavezetője, aki később alpolgármester lett? Szomorú ez a helyzet, de az is, hogy Henkei Viktória az elmúlt öt év és a kampányidőszak semmittevése után még mindig éket ver a választók közé az indulásával, miközben valós alternatívaként tünteti fel magát. Mindenkit arra biztatok, gondoljon vissza arra, hogy mi történt 2019-ben! Ha nem szeretné Gödöllő ugyanazt átélni, mint öt éve, és fontosnak látja a lakosság a változást, hogy a város fejlődhessen a stagnálás helyett, akkor a valós alternatíva és választás idén egyedül a GDL Pelikán jelöltjei lehetnek!

A jelenlegi polgármester feltűnően sokat foglalkozik önnel. Minek tudja be ezt a „megtiszteltetést”?

Harmincnégy évnyi lehetősége volt, hogy a pozitív fejlesztésekre fókuszáljon. Úgy látom, hogy az elmúlt ciklus alapján nem tud mit mondani az embereknek, ezért ilyenkor – mint azt már sokszor tapasztaltam tőle – egyszerűbb neki a másikkal foglalkozni. De mi nem Gémesi Györgyért, hanem a gödöllőiekért szeretnénk tenni. Minden más és ettől eltérő út számunkra nem elfogadott. Gödöllő élén valójában az emberek vannak. Ennek politikai jelentősége is van. Az elmúlt öt évben lehetett volna értelmes párbeszédet folytatni, de ő máshol képzeli el a helyét és szerepét ebben a viszonyban.

Ön szerint milyen egy jó polgármester?

Mindenekelőtt szolgálatra és tettre kész, aki az emberek és az ő szolgálatuk érdekében el tudja engedni a saját akaratát. Egy példával élve: az orvosnak sem az a célja, hogy magát helyezze dicsfénybe a munkájával, hanem azért dolgozik, hogy minél több embert meggyógyítson. Ez a mérföldkő, nem pedig az, hogy hány posztot teszek ki a közösségi média felületeire, mennyi élő bejelentkezésem van, hány kilométert kerékpározok vagy éppen mikor és hol állok színpadra különböző színdarabokban. Ha a polgármester nem ezt a gondolkodást hozta az eredeti, orvos szakmájából, akkor nincs miről beszélni. Ha az ember sokszor láthatatlanul teszi a dolgát, de fejlődik az infrastruktúra és a város, attól még az emberek észreveszik azt. A polgármestert viszont azért választják, mert ezt várják el tőle.

Többször önnek feszítették már a kérdést, hogy miért nem vállalta el a kormányzati tanácsnoki pozíciót?

Azért, mert erre a feladatra a polgármester vállalkozott, amikor felhatalmazást kért Gödöllőtől. Komolyan gondolja azt bárki, hogy a választás után pár nappal egy 34 szavazatot kapott listás képviselővel bebiztosítja először a hatalmát, majd provokatívan felkér tanácsnoki szerepre? Ezt nehéz úgy kezelni, ahogy azt egy normális együttműködés megkívánja. Egy város vezetőjének nem az a feladata, hogy pártpolitizáljon és szövetséget kössön bármelyik kormány ellen, hanem a gödöllői emberekért való szolgálatot kellett volna megmutatnia. Ez is egy olyan provokáció, amelyből bőségesen jutott az évek során, ezeket a „kesztyűket” nem vettük fel és leginkább nem is reagáltunk rá, mert a jó érzés határait feszegették.

Ehhez képest mégis teljesítette az ígéretét és megépült az M3 autópálya első, városközpontot elkerülő szakasza.

Nem kell minden helyzetben pozíció és titulus, hogy az ember segítsen, ha tud. Három és fél évtizede tudom, hogy „a cserkész, ahol tud, segít”, akkor is, ha ma már öregcserkész. De komolyra fordítva a szót, az értékrendünkben szerepel az önzetlenség fogalma is, ezért ellenzéki szerepben is a lakosság érdeke számít. A városnak fontos volt ennek a kisebb, de annál nagyobb jelentőséggel bíró, a központot pedig jelentős forgalom alól mentesítő útszakasz megépítése. Volt alkalmam ezt szóvá tenni és a kérést egy miniszterhez is eljuttatni, amely a haraszti városrészben található ipari parkból érkező, másik miniszterhez intézett kéréssel együtt végül pozitív döntéssel zárult az egyik kormányülésen. Itt sem tartottam fontosnak, hogy a lépéssel egyidejűleg politikai marketing tevékenységet folytassak, de egyedül ehhez abban a helyzetben kevés is lettem volna, inkább örültem, hogy segíthettem. Hozzáteszem, itt is éppen a város részéről maradt el az együttműködés. Ha valaki visszanézi az akkori testületi ülések felvételeit, talán még ma is elképed, hogy állhat egy városvezetés ennyire fonákul a kérdéshez, amikor öt éve a várost elkerülő út megépítése mellett kampányolt.

Mi a legnagyobb kritikája a jelenlegi vezetéssel szemben?

A párbeszéd képességének teljes hiánya. Folyamatosan politikai csatákat vív a kormányzattal és másokkal is. Ezzel nem teremt egységet és nem is szolgálja a lakosság érdekeit. Az emberekért kellene tenni, de Gémesi Györgynek látszólag nem az a legfontosabb, hogy Gödöllő fejlődjön, hanem a saját szempontjai, amelyeken keresztül eddig bármi áron véghez is tudta vinni az akaratát.

Melyek azok a feladatok, amelyekkel nem foglalkoztak az utóbbi öt-tíz évben?

Tipikusan azok, ahol párbeszédre lett volna szükség. Az utak kérdésében folyamatos egyeztetés kellett volna az állami útkezelővel. De szintén állami kapcsolat kellene, hogy előrébb lépjen a kastély és más történelmileg fontos, ikonikus épületeink vagy más természeti kincseink rekonstrukciójának kérdése. Egyszóval: azok a feladatok maradtak el, ahol széles körben kellett volna konzultálni a különböző szereplőkkel. Ehelyett mást láttunk. A kakaskodás miatt hosszú évekig nem épült semmi, ami pedig elkészült, azt erővel vitte végig és pont az érintetteket nem kérdezte meg. Ilyen volt a Szőlő-Szilhát-Bajcsy-Zsilinszky utcák csomópontjának körforgalma is, hogy erre is egy példával szolgáljak. Utóbbi esetben sajnos már a belső párbeszéd hiányáról is beszélhetünk, hiszen a beruházásban érintett lakosok és üzlettulajdonosok nem támogatták az elképzelést. A városháza elbontásáról sem kérdezték meg az embereket. Az volt a lényeg, hogy akár tűzön-vízen át, de a saját akarata érvényesüljön. Sajnos ez az eredménye annak, ha valaki nem áll szóba az emberekkel.

Hogyan szeretne ébredni június 10-én reggel?

Bízom abban, hogy a gödöllőiek is a fejlődést szeretnék, mert csak akkor tudom jól szolgálni a várost. Nem illik hozzám a pátosz, mégis igaz, hogy nem a hatalom szeretete, hanem a szeretet hatalma vezérel, erre tanított édesanyám, bár biztosan nem erre a feladatra gondolt egykoron. Más közösség felé is próbálok így viszonyulni. Ha egy nagyobb, jelen esetben Gödöllő közösségének ez szimpatikus, akkor állok elébe. Ehhez mindenki támogatására szükség van, hogy közösen állítsuk jó irányba Gödöllőt.

Megválasztása esetén mi lesz az első dolga?

Jó kérdés, hogy mit hoz az „ex lex” állapot, hiszen a jelenlegi testületnek ősszel jár le a megbízatása, az új pedig elkezdődik. Mindenekelőtt meg kell nézni, hogy ennek a 34 éves fának milyen mélyen vannak a gyökerei, fontos átvizsgálni a területet, hogy megmentsük azokat a föld alatti részeket, amelyek használhatók, és kijelöljük a legjobb helyet egy új, fejlődő, virágzó fának. De egy épületnél is fontos, hogy jók legyenek az alapok az építkezés megkezdése előtt. A munkához pedig az összes gödöllői polgárra szükség van, a rosszindulatú és ellentétes híresztelés ellenére minden önkormányzati dolgozóra is, aki abban érdekelt, hogy munkájával hozzájáruljon egy fejlődő város céljainak eléréséhez.

GDL Pelikán