Pályaorientációs nap a Gödöllői Ipari Parkban

Milyen sorsdöntő lehet egy pedagógus által felfedezett képesség vagy csak adott tantárgy mélyebb ismerete iránti vágy felkeltése? Hányszor halljuk, hogy nagy életutakat egy-egy pedagógus indított el vagy formált? Fényes karriert indíthat el egy vállalatnál tett látogatás is, ahol a gépek, munkafolyamatok és termékek megismerése illetve látványa adja az inspirációt.

Nos, utóbbira adott lehetőséget egy igen jól sikerült városi esemény, amely a Török Ignác Gimnázium és a Gödöllői Ipari Park közös szervezésében került megrendezésre január 26-án.

„Nagy örömömre szolgált a Török Ignác Gimnázium megkeresése, mert úgy gondolom, hogy a 14-16 éves fiataloknak az online világ és az iskola nyújtotta benyomások mellett szükségük van a való világ ingereire is. Érdemes meglátni, hogyan készülnek és működnek a mindennapokban használt eszközök, hogyan készül egy finom kolbász, és mi van a manapság oly sokat emlegetett zöld energia mögött. A Gödöllői Üzleti Park lassan 150 betelepült cége ma korlátlan bepillantást nyújt szinte minden szakterületbe. Célunk, hogy a fiatalok minél több céget ismerjenek meg testközelből és olyan benyomások érjék, amelyek később segítik őket a pályaválasztásban. Csak remélni tudom, hogy egyre több cég és iskola csatlakozik majd ehhez az akcióhoz” mondta el lapunknak Dr. Lantai Csaba, a Gödöllői Innovációs és Ipari Park vezérigazgatója.

A program során a tanulók három céget látogattak meg, amelyek képviselői mondták el a fiataloktól kapott visszajelzéseket és benyomásokat, illetve a saját tapasztalataikat a rendezvénnyel kapcsolatban:

„A srácok érdeklődők voltak és nagyon tetszett nekik a cégünknél tett látogatás. Szívesen csinálunk ilyet esetenként, ezzel is támogatva a fiatal generációt és a városi oktatást. Évente több ilyenre van szüksége a városnak, egyben a közoktatásnak, ha már egy ilyen méretű ipari övezet veszi körül, ahol szinte minden cég más profillal rendelkezik. Véleményem szerint ez segítheti a pályaválasztást ebben az egyébként elég képlékeny érdeklődésű generációnál” – mutatott rá a lényegre Pap Krisztián,a Pap Kolbászműhely Kft. tulajdonosa.

A látogatás oktatási oldalát világította meg Beleznai Orsolya, a Wagner Solar Kft. marketing igazgatója:„Számunkra mindig fontos, hogy a jövő generációjának is átadjuk azt a szemléletet, amivel felhívjuk a figyelmet a környezetvédelemre, a fenntartható fejlődésre és az ökológiai lábnyom csökkentésére. Heti szinten tartunk előadásokat különböző közönségnek. Örülünk, hogy a gödöllői diákok is ellátogattak hozzánk és egy kis betekintést kaptak a megújuló energiaforrások világába. A diákok részéről voltak kérdések, ennek örültünk, hiszen így még interaktívabb volt az esemény. A tanárok visszajelzése alapján az általunk átadott téma érettségi tétel is lesz, így remélem, hogy sikerült mondani néhány olyan gondolatot, amit majd fel tudnak idézni a diákok.”

Kelemen Rita, a TRUMPF Hungary Kft.ügyvezető asszisztense a fiatalok látogatása mellett a cég küldetését is kifejtette:„A látogatás idején a diákoknak a bemutatótermünk mellett (gyártott termékeket is kaptak emlékbe) az egész épületet is bemutattuk, mert fontosnak tartjuk kiemelni cégünknél a fenntarthatóságot, maga az épület is így épült. A körbevezetés során a különböző részlegek munkáját is röviden ismertettük: mit dolgoznak a kollégák és milyen szaktudás szükséges a feladatok elvégzéséhez. A közösségi terekbe is bepillantást tehettek a tanulók, ahol a tárgyalások és a belső megbeszélések folynak – egyszóval a mindennapjainkba. Szeretnénk motiválni a fiatalokat, hogy érdemes tanulni, hasznos az időt most erre fordítani, mivel ez nagyban meghatározza, hogy milyen körülmények között fognak nap mint nap munkát végezni. A fenntarthatóság, a társadalmi és szociális elkötelezettség a vállalati stratégiánk részét képezi, amely hozzáadott értéket teremt. Családi vállalkozásként a társadalom részei vagyunk, ezért szilárd meggyőződésünk szerint cselekszünk: a vállalkozásoknak felelősséget kell vállalniuk társadalmi értékrendünkért és azt élettel kell megtölteni. Támogatjuk az oktatási és kutatási projekteket. A kutatás és az oktatás melletti elkötelezettségünkkel szeretnénk felkelteni az emberek érdeklődését a matematikai, informatikai, természettudományi és technológiai szakmák iránt, előmozdítani a jövő témáit, és biztosítani az igazságosságot a tanítás terén. Ennek jegyében szeretnénk felkelteni a fiatalok érdeklődését az informatika, a technológia és a vállalkozói szellem iránt – és mindezt nemi sztereotípiáktól mentesen.”

Összességében üdvözítőnek és hasznosnak bizonyult a pályaorientációs nap, amelyben örömmel vettek részt a cégek, akik továbbra is nyitottak további iskolai megkeresések tekintetében. Konklúzióként megállapíthatjuk: a helyi munkahelyteremtés- és megtartás közös érdekek mentén lehetséges, ahol a helyi iskola- és szakképző intézmények a helyi vállalkozásokkal közösen keresik a siker és fejlődés kulcsát.

GDL – Pelikán