Borozzunk együtt Gödöllőn!

Tavaly májusban nyitott meg az országos Borháló kereskedés gödöllői franchise üzlete, amelynek tulajdonosa és üzemeltetője, Dr. Kovács Péter egy új színt és találkozási helyet szeretne létrehozni a helyi borkedvelőknek.

Egyre népszerűbb és növekvő ütemben fejlődik a borfogyasztás hazánkban is. Adódik a kérdés: mikor kezdődött a bor iránti érdeklődése és honnan jött az ötlet egy hazai üzletlánc gödöllői egységének megnyitására?

Már gyerekkoromban is örömmel mentem dolgozni a nagyszüleim szőlőjébe, és a borkészítés is magával ragadott. A boroshordók előkészítésében, a szüret munkafolyamataiban és a borkészítés fázisaiban is aktívan részt vettem. Igaz, akkor még nem kóstoltam a végterméket, de egyetemistaként már céltudasabban fogyasztottam és gyűjtöttem főleg a hazai borvidék nedűit. Baráti összejöveteleken bontogattam szárnyaim a borkóstoltatás és borokról való sztorizás során. Mindig is motoszkált bennem, hogy kereskedelmi céllal borokkal foglalkozzak. Végül közel másfél évtizedes, közszférában végzett munka után idén éreztem valós késztetést, hogy vállalkozó legyek. A gödöllői helyszínválasztást sok tényező együttese eredményezte. Galgamácsai kötődésű vagyok és az aszódi diákévek miatt jól ismerem Gödöllőt, második diplomámat itt szereztem az egyetemen. Feleségemmel a városban találtuk meg otthonunkat, így adott volt, hogy helyben nyissam meg a borkereskedést, amely még „fehér folt” volt a Borháló üzletek franchise rendszerének palettáján.

Mit kell tudnunk az üzletről és milyen sajátosságait szeretné bemutatni a gödöllői vásárlóknak?

A Borháló számos hazai és egyre több külföldi borokat is kínál. Az üzletben több száz tételes választék van jelen, amely nem a Borháló teljes kínálata, mivel ennek fizikai korlátai vannak a vevőtér területe miatt. Ha valami nincs éppen a polcon, de megtalálható a Borháló kínálatában, akkor a kiválasztott tételt pár napon belül az üzletbe hozzuk. Havonta, egy pénteki napon kerül megrendezésre a Borháló kereskedésben az „Országos Kóstoló Péntek”. Ezen a napon adott téma vagy tájegység köré szervezett ingyenes borkóstolási lehetőség van a betérők számára. Emellett belépőjegyes, valamint privát borkóstolók, helyi és saját rendezvényeink is vannak. Minden nyilvános eseményről az üzlet weboldalán vagy a közösségi oldalakon tájékozódni lehet. Kiemelném, hogy általam került a kínálatba a móri Holló Ádám pincészet fehér borai, amely az országban kizárólag itt érhetők el.

Milyennek ismerte meg a helyi vásárlókat? Vannak sajátos esetek vagy kérések?

Két típust különböztetünk meg. Az egyik, aki ajándékként keres egy szép bort, főleg családtagoknak, barátoknak. Itt a száraz borok mellett akár a félédes és édes borok is megjelennek. A másik jól elkülöníthető vásárló, aki céltudatosan néhány üveg bort keres, például egy baráti összejövetelhez, aki kimondottan keresi az egyediséget, vagy egy számára eddig ismeretlen borász tételeit és nyitottabb a külföldi borok iránt is. Megfigyelhető, hogy a borokhoz társított egyedi név, címkézés vagy üvegforma is kíváncsivá teheti a terméket, de kell egy színes történet is esetenként, amelyet szívesen megosztok a boltba betérőkkel.

Mik a közeljövő eseményei és készül-e karácsonyi meglepetéssel?

Ősztől már rendszeresek a borkóstolók, amely december második felében szünetel majd. Év végéig folyamatos akciókkal várjuk a vásárlókat, ezért érdemes személyesen is ellátogatni az üzletbe, hiszen hétről-hétre változnak a kedvezményes palacktípusok. A kóstolókat borászokkal, és eddig még kóstolón nem szereplő pincészetek tételeivel folytatjuk 2024-ben.