/

Köszönjük, Kapitány! Vendégünk volt Mocsai Lajos

Az aznapi havas eső, ónos eső és havazás váltakozó kombinációjának dacára, valamint a gazdag sportműsorok kínálatát jelentő „konkurencia” ellenére is szép számú közönség látogatott el a Gödöllői Királyi Kastély dísztermébe november utolsó napján. A Szövetségben a gödöllőiekért Egyesület meghívására „Egy este Mocsai Lajossal” elnevezésű beszélgetős estre került sor a korábbi sikeredzővel, aki rekorderként, 357 alkalommal ült a magyar válogatottak kispadján.

Vendégek sora vezette be az estet, hiszen Ujváry Tamás kastélyigazgató és Debreczeni Attila, az egyesület elnöki köszöntője után Mocsai Lajos legnagyobb meglepetésére egyesével szólították be a mester egykori játékosait, akik első kérésre elfogadták a meghívást. Sokszoros válogatott játékosok tisztelték meg a rendezvényt. Köztük volt Farkas Andrea (olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, BL-győztes), Kántor Anikó (olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok), Kökény Beatrix (olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok), Pádár Ildikó (olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, KEK-győztes) és a Gödöllőn élő Simics Judit (olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok, BL- és EHF Kupa-győztes), illetve Lékai Máté, Vadkerti Attila és Zubai Szabolcs, akik egyaránt tagjai voltak a 2012-es olimpia 4. helyén végzett csapatnak.

A közönség sorai között helyet foglalt két gödöllői illetőségű kézilabdázó is: Bárdos Mónika, a Ferencváros és a Vasas egykori nagyszerű szélsője, valamint Sztankovics Réka, aki az Érd csapatának jelenlegi kiválósága. 

Az este folyamán szóba kerültek sikerek és kudarcok. A közönség megtudhatta, hogyan nyerte meg Mocsai Lajos 28 éves fiatal edzőként a magyar női csapatok közül elsőként a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, hogy mik lehettek az okai 2000-ben, a sydney-i olimpián elvesztett döntőnek. A meghívott játékosok vicces (vagy ma már viccesnek tűnő) anekdotákkal színesítették az amúgy sem unalmas estét. A ma már a Testnevelési Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökeként funkcionáló Mocsai Lajos magas szintű képzettségéről tett tanúbizonyságot, amikor a 2009-ben meggyilkolt játékosa, Marian Cozma tragédiájáról és az azt követő időszakról mesélt a publikumnak a krízis kezeléséről, kohéziós erőről és vezetéselméletről.

A lélekemelő beszélgetés után a közönség is kérdezhetett, majd lehetőség nyílt közös fotók készítésére.

SZG