Felújították Teleki Pál síremlékét

Teleki Pál születésének 144. évfordulójára új és méltó környezetbe került az egykori miniszterelnök sírhelye.

Péterfi Gábor történész és önkormányzati képviselő korábban tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy megújulhat Magyarország egykori miniszterelnökének nyughelye a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) jóvoltából. A beruházás több mint 1 millió forintból elkészült, amely mellett úgynevezett okos parcellakővel is megjelölték a Máriabesnyői régi temetőt. A megújult síremlék ünnepélyes átadóján Vécsey László országgyűlési képviselő Teleki Pál kapcsán hangsúlyozta: évszázados magyar dilemma, hogy hogyan lehet a nagyhatalmak ütközései közepette egy független, semleges országot megtartani.

Péterfi Gábor, Harrach Péter, Móczár Gábor és Vécsey László | A kép forrása: intezet.nori.gov.hu

Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke rámutatott, hogy Teleki Pál nemcsak a magyar történelem kimagasló személyisége, hanem egy európai politikus volt, akinek nem meglepő módon a gondolatai összecsengenek a mai törekvéseinkkel: birodalmakkal szemben a szabad nemzetek európai közösségét képviselte.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta: itt az ideje a Teleki Pálhoz hasonló történelmi személyiségeket a regnálásuk alatt zajló történelmi eseményektől függetlenül szemlélni és személyiségükhöz mérten megítélni. Teleki Pál Horthy Miklóshoz és Prohászka Ottokárhoz hasonlóan olyan korban élt, ahol szűk mozgástérbe kényszerülve igyekezett politikai döntéseket meghozni.

Péterfi Gábor az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Teleki Pálnak második miniszterelnöksége idején lehetősége nyílt arra, hogy Magyarország visszaszerezze a Trianonban elveszített területeinek egy részét. Fenntartotta a tengelyhatalmakkal meglévő barátságos viszonyt, ugyanakkor felismerte azt is, hogy a háborút Németország nem nyerheti meg, ezért is törekedett arra, hogy a revíziónak minél szélesebb nemzetközi támogatottsága legyen, egyik politikusát például az Egyesült Államokba küldte emigráns kormány létrehozása céljából.

Teleki próbált egyensúlyozni, nem vett részt például a náci Németország Lengyelország elleni akciójában, politikája a revízió kiteljesítése mellett a fegyveres semlegességre épült. A kettő – mint kiderült – összeegyeztethetetlennek bizonyult, ez vezetett a tragédiájához. Teleki Pál volt az a politikus, aki főcserkészként a Jamboree világtalálkozót Magyarországra, ezen belül Gödöllőre hozta 90 évvel ezelőtt, ezzel a trianoni békediktátum után Magyarország elszigeteltségét jelentősen csökkentette, hazánkat a világ térképére helyezte.