Vigyázat! Csalók?

Napjainkban egyre jobban vigyázni kell a különböző, magukat pénzintézeteknek és más, hivatalos szerveknek kiadó csalók ellen. A rohamosan elszaporodó visszaélések ellen, a lakossági védelem terén a rendőrség is nehezen tud mit tenni azon kívül, hogy preventív módon felhívja a polgárok figyelmét. De mi a teendő, ha a polgármesteri hivatalból érkezik váratlan értesítés?

Talán meglepő a felvetés, ám mégis igaz. Nehéz a rendeletek és hatályos jogszabályok garmadájában eligazodni, ha éppen nem vagyunk képben az aktuális változásokat illetően. Még a 2019-es önkormányzati választások előtt szavazta meg a Gémesi György vezette önkormányzat az azóta csak „Gémesi adóként” elhíresült rendeletet, amely a helyi lakosokat évente 12.500, illetve – 60 négyzetméternél nagyobb lakások esetén – 25.000 forint kommunális adó befizetésére kötelezi, amely ellen négy éve rengeteg aláírást gyűjtöttek a Szövetség Gödöllőért képviselőjelöltjei.

Éves szinten ezáltal 200 millió forint adóbevételre tesz szert az önkormányzat, amelyből az infrastrukturális fejlesztéseket és annak fenntartását ígérték. A rendelet minden évben legalább kétszer, a félévenként esedékes befizetés időszakában óriási felháborodást vált ki. Nem tudni, hogy pontosan mire költötte az önkormányzat az ebből származó több százmillió forintot, hiszen erről tételes kimutatás nem látott napvilágot. Ugyan ezt már sokan nem is keresik, tekintettel a szálloda perre (amely még mindig negatív szaldóval bír a várost illetően).

De ha behelyettesítjük az összeget az „új” városháza építési és annak vonzatait jelentő több milliárdos költségek helyébe, rá kell döbbennünk, hogy még hosszú évekig fizethetjük ezt az egyik legjobban utált adónemet, hogy nullára hozza az utóbbi két ciklus egyik legnagyobb, és egyben legfeleslegesebb kiadását. Több olvasónk is arra hívta fel a figyelmünket, hogy értesítést kapott a Polgármesteri Hivataltól kommunális adó befizetésére olyan ingatlanja után, amelyet az előző évben értékesített. A kommunális adót viszont annak és abban az évben kell teljes mértékben fizetni, akinek az ingatlan a nevén volt az adott tárgyév január elsején.

Olvasóink ezért hirtelen nem is értették, hogy valakik a hivatal nevében próbálnak pénzt kicsalni tőlük vagy ez a véres valóság. Még inkább megdöbbentek személyes érdeklődésük alkalmával. Tájékoztatták ugyanis a hivatalt, hogy az adott ingatlanra, amely után kommunális adófizetési kötelezettségről kaptak értesítést, már az előző évben eladták, a tény pedig időben, a következő év elejéig bőven átvezetésre került a Földhivatalban is, így az ingatlannyilvántartási dokumentumokon és a tulajdoni lapokon is az új vevő szerepelt az adófizetési kötelezettség megállapításakor, valamint annak értesítési idején. A hivatal sem értette, miként fordulhatott ez elő, mert mint mondták, friss adatokkal dolgoznak.

Mi ebből a tanulság? Az mindenféleképpen, hogy ha megérkezik a sárga csekk a hivataltól vagy levél az ügyfélkapun keresztül, előbb győződjünk meg annak valódiságáról! Ha nekünk nem kellett volna kapni vagy jogtalan, akkor ne fizessük be, mert ki tudja, mekkora utánajárást igényel, amíg a pénzünket visszakapjuk! A rendőrségre sem érdemes szaladni, mert hamar kiderül, hogy nem csalásról van szó! Javasoljuk, hogy tegyék el az értesítést, s ha egy év múlva még mindig befizetetlen tételként szerepel a nevünk mellett a jogtalan tétel, akkor kérjük meg az illetékeseket egy frissítés gomb megnyomására és igyunk meg egy kávét!

GDL