A csúcsot megcélozni

Egy gyermekkorától Gödöllőn élő és a Szent Imre Általános Iskolában tanuló fiatalember a GSK edzéseire járt, amikor nagyon korán felívelt a karrierje. Kovács Mátyással, az MTK U21-es válogatott labdarúgójával beszélgettünk, aki klubjában és a nemzeti csapatban is jó játékkal, sőt gólokkal bizonyítja képességeit.

Gödöllőről sok fiatal felkerült budapesti akadémiákra. Tudatosan építette a karrierjét és juniorként kereste a lehetőségeket vagy felfigyelt valaki önre a Gödöllői Sport Klubban?

U10-U11-es koromban kezdődött el az akadémiai kiválasztó rendszer. Akkor kerestek meg pesti csapatok, de részemről nem volt ebben tudatosság. A nagyobb csapatok figyelték a fiatalokat, így adódott a lehetőség.

Gondolta volna, hogy a tavalyi szezonban kezdőjátékosként az első két mérkőzésén két-két gólt szerez?

Az első pár meccsen nem voltam kezdő, így amikor lehetőséget kaptam, bizonyítani szerettem volna. Az a két meccs nagyon jól sikerült, ami az egész őszi szezont meghatározta.

Kovács Mátyás

Számolja a gólokat? Megünnepli azokat a pályán kívül is?

Nincs olyan játékos, aki nem számolja, de nem szoktam megünnepelni. Az esetek nagy részében elég kritikus és elégedetlen vagyok magammal szemben, engem ez hajt és motivál.

Nem bánja, hogy ebben az idényben inkább jobb oldali szárnyvédőként számítanak önre?

Nehéz feladat, amely az elején nem is tetszett. Volt bennem egy gát, hogy nem tudom jól megoldani, de fejben próbáltam átállítani pozitív irányba. Tudom, hogy sokat fejlődöm és tanulok ebben a pozícióban, amitől jobb játékossá válhatok. Így most már nem bánom.

Motiválja az új pozíciójában, hogy arra a felnőtt válogatottban is kényszermegoldást alkalmaznak?

Természetesen! Tudom, hogy ez egy nagy lehetőség, hiszen az U21-es válogatottban is ezen a poszton játszom, ami motivált és segített, hogy ezt a helyzetet jól fogjam fel.

Első két U21-es Európa-bajnoki mérkőzésén két gólt és két gólpasszt jegyzett, ennél jobb bemutatkozásról nem is álmodhatott volna. Milyen érzés a nemzeti színű mezben meghatározó játékosnak lenni a nemzeti válogatottban?

Nagyszerű érzés a magyar himnuszt hallgatni, még akkor is, amikor nincs annyi szurkoló az U21-es mérkőzéseken. De reméljük, hogy a jó eredményekkel majd egyre többen lesznek kíváncsiak ránk is.

Matyi az egyik legígéretesebb labdarúgónk volt az utóbbi években. Lehet, hogy nem ő volt a legtehetségesebb, de szorgalmának, a futball iránti elköteleződésének és mentális erejének köszönhetően eddig nagyon szép karriert futott be. Példája is mutatja, hogy a munkával sok minden kompenzálható. Sok sikert kívánok neki!

Rózsavölgyi Sándor

Gödöllői Sport Klub labdarúgó
szakosztályának vezetője 

Az első négy mérkőzés után még mindig cél utánpótlás szinten is kijutni az Európa-bajnokságra?

Igen, bár nagyon nehéz feladat, mert hiába kezdtünk két győzelemmel, mostantól több bravúrt kell bemutatni. A skót és belga meccsért kár, hogy pontot sem szereztünk, de hátra van még oda-vissza a spanyol csapat, ott dől el minden. Csak a csoportelső jut ki automatikusan a kontinens viadalra, ezért tudjuk, hogy nem egyszerű, de nem adjuk fel.

Mi a következő célkitűzése?

Szeretnék ebben a szezonban az MTK meghatározó játékosává válni és felnőtt játékosként beérni. A későbbiekben jó lenne úgy klubot váltani, hogy az a fejlődésemet szolgálja.

Akár külföldre is?

Minden gyerek külföldi karrierről álmodik. A csúcsot kell megcélozni, ami a Premier League. Szeretném majd egyszer megtapasztalni a légiós életet, hogy milyen egy más futballkultúrában játszani és tagja lenni a felnőtt válogatottnak.

Végezetül talán minden gödöllői srác kérdését tenném fel. Ki a kedvenc játékosa és klubja?

Számomra Cristiano Ronaldo a minta, aki megmutatta, hogy sok munkával és kitartással fel lehet érni a csúcsra. Még a Manchester United játékosaként figyeltem fel rá, nagyon motivált a hozzáállása és a fejlődése, de a Real Madrid a kedvenc klubom, ahova később igazolt és itt lett a világ egyik legjobb játékosa.

GDL