A gyomorbántalmakról

Tudta-e, hogy a visszatérő hasmenést egy egyszerűen kezelhető kórokozó is okozhatja, amit sajnos gyakran tévesen diagnosztizálnak? Előfordul, hogy bizonyos időközönként hasmenéses tünetekkel szenvedünk, amit sok tényező kiválthat: ételallergia vagy például különböző baktériumok, vírusok.

A gyomorfertőzés tünetei a gyomorfájdalom, hányinger, hányás, teltségérzet, haspuffadás, étvágytalanság, ami járhat hasmenéssel és akár lázzal is. Azt már tudjuk, hogy a különböző E. coli baktérium törzsek általában az ember természetes bélflórájának tagjai, szükségünk van rájuk a megfelelő emésztés és bélrendszerünk egészsége miatt. Fontos szerepük van például vitaminok termelésében, de jelenlétük gátolhatja más kórokozók elszaporodását is emésztőrendszerünkben. A legtöbb E. coli törzs tehát hasznos, ezek a szervezetünk számára szükséges baktériumok.

Előfordul azonban néhány, kívülről a szervezetbe bejutó más E. coli családba tartozó egyéb altípus, amik betegségeket idézhetnek elő. Ezen kórokozók olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást okozhatnak. Közéjük tartoznak a EHEC (enterohemorrágiás, vérzéses bélgyulladást okozó) törzsek is, amelyek toxikus anyagot termelnek. Ez a toxin nagyon hasonlít a vérhas megbetegedést okozó Shigella baktérium által termelt méreganyaghoz (Shiga toxin), amely világszerte százezreknek okoz gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket minden évben.

Az emésztőrendszeri fertőzések tünetei gyakran hasonlóak, emiatt klasszikus módszerekkel nehezen diagnosztizálhatók, viszont a hatékony klinikai kezelésük jelentősen különbözhet egymástól. Késői kimutatásuk akár a bélbolyhok pusztulását is okozhatják, amik maradandó károsodást eredményeznek a szervezetünkben.

A diagnózis felállítása a tünetek ismerete mellett, korábban csak gyomortükrözés és szövettani mintavétellel volt lehetséges. Ez a beteg számára fájdalommal járó és kellemetlen vizsgálat, amely az egészségügynek is költséges diagnosztikai módszer, ráadásul nem képes egyértelműen kimutatni az ilyen toxint termelő baktériumokat.

A Qantascope Hungary Kft. laboratóriumában most elérhető az egyedülálló QIAstat-Dx gasztrointesztinális vizsgálati panel, amely a legmodernebb diagnosztikai lehetőséget biztosítja mind az orvosok, mind pedig a magánszemélyek számára. Ennek segítségével azonosítható az öt legfontosabb E. coli típus és meghatározhatóak a toxin gének is, amelyek időben kimutatott jelenléte biztosítja a megfelelő kezelés elindítását. Ez lehetővé teszi a széklet mintából egy vizsgálattal akár 22 különböző típusú baktérium, vírus és parazita kimutatását.

Óriási előnye, hogy egyedülálló módon használható klinikai betegségek – mint például fekélyes vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma vagy Crohn-betegség – elkülönítésében, mert olyan toxin géneket is tud azonosítani, melyek hatása a fent említett komoly bélbetegségekre hasonlíthat. Így ezzel az egyetlen QIAstat-Dx teszttel elkerülhető egy felesleges vékonybélből vett biopszia, így nincs felesleges félrekezelés sem. Továbbá több olyan kórokozót (Adenovirus, Rotavirus, Norovirus, Clostridium difficile, Salmonella) is ki tud egyszerre mutatni egy óra alatt, amelyek a hasmenéses betegségek leggyakoribb kórokozói.

Védjük meg egészségünket és használjuk ki azon modern diagnosztikai eszközök előnyeit, amelyek biztosítják mielőbbi gyógyulásunkat és segítségükkel elkerülhetjük a maradandó károsodásokat!