Schönbrunn kincsei Gödöllőn

Wittelsbach Erzsébet kétségkívül a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Rajongóinak száma világszerte egyre nő. Életét most az ő, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutatjuk be.

Miután 2004-ben nagy sikerrel nyílt meg a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum, a Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. (röviden Schönbrunn Group) gyűjteményezési stratégiája az „Erzsébet császárné” nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult. Mára ez az egyre gyarapodó kollekció már több, mint ezer darabot számlál, s ezzel a világ legnagyobb „Sisi-gyűjteménye”, A legérdekesebb darabokból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amely Ausztrián kívüli első bemutatásának helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély. Tárlatunkon e gyűjteményből mintegy 200 tárgy szerepel. 

A kiállításon látható Erzsébetnek az a kis selyemruhája, illetve főkötője, amelyet a keresztelőjén viselt. A krémszínű, fodros ruhácskát csipke, valamint virágmintás hímzés díszíti. Kiállítottuk a császár uralkodói jelmondatával, s a magyar Szentkoronával díszített kis, aranyozott tartályt, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével. Szintén aranyból készült, s apró, különleges ereklye az a medalion, amelyben Gizella, illetve Rudolf egy-egy fényképe található.

A tárgy felirata szerint („Mama 24. Dez. 1885), a gyerekek ajándékozták azt édesanyjuknak születésnapjára, karácsonyra. Erzsébet királyné az idő előrehaladtával egyre visszahúzódóbb lett, egyre inkább kerülte a nyilvánosságot. Társaságban legyezőt, ernyőt, illetve csipke fátylat használt, hogy takarja az arcát a kíváncsiskodó bámészkodók és fényképeszek elől.

A tárlaton látható, selyemből készült, csipkével díszített fekete napernyő igazi különleges öltözékkiegészítő, amely 25 centiméteresre összecsukható. A kiállítás zárótermében állítottuk ki Horovitz Lipót festményét, amelyet már a királyné halála után festett, Ferenc József megrendelésére. A portrén a királyné semleges tájháttér előtt áll, fekete nappali ruhát visel, kezében legyezőt tart.

A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok (pl. a királyné szépségreceptjei), porcelánok (pl. a korfui Achilleon-kastély egykori készlete), textilek (pl. a királyné gimnasztika nadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye), valamint metszetek és grafikák is láthatók. A kiállítás 2023. szeptember 8-tól 2024. január 28-ig tekinthető meg, kurátora Michael
Wohlfart.