Hírös város híres embere

A három nővére után született fiút korán focizni vitte édesapja Gödöllőn, már a Szent Imre suli kezdete előtt. Kacskaringós pályafutása során az élvonal egyre messzebb került, inkább a játék öröméért rúgta a bőrt, de az élet végül visszaadta számára, amiért sok éven át dolgozott. Tóth Barnát, a Kecskemét támadóját kérdeztük.

Gödöllőn kezdett futballozni. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti időkre?

Szép emlékeim vannak Gödöllőről. Édesapám öt és fél évesen vitt először focizni a Góliátba, korosztályomnak sem volt még csapata. Gyorsan jó közösség alakult ki köztünk és a szülők között is. Sok remek tornán vettünk részt, a legemlékezetesebb talán Németországban volt, ahonnan győzelemmel tértünk haza.

Tóth Barna

Figyelemmel követi a Gödöllői Bikákat? Visszajár, van még ide kötődése?

Követem a közösségi felületeken és néha beszélgetek Rózsavölgyi Sanyi bácsival is. Most igazolt vissza Gödöllőre Wild Tomi barátom, vele együtt kezdtem a Bikáknál, majd az UTE utánpótlásban is csapattársam volt. Az új edzővel, Sipeki Pistivel is játszottam Vácott, ez még egy ok, hogy szurkoljak a csapatnak. A szüleimhez egyébként is többször megyek Gödöllőre.

Elég későn került az élvonalba. Mi volt az oka?

Fizikálisan későn érő típus vagyok, ami a pályán betöltött pozíciómból fakadóan meghatározza a játékom. Hálás vagyok, mert bíztak bennem, és nem kallódtam el azokban az években, amikor a képességeim határait kerestem. Kecskeméten végül kihozták belőlem azt, ami bennem van és így az önbizalmam is helyreállt.

Meddig juthat el a pályafutásában?

Vannak álmaim, látva, hogy csapattársaim mit értek el válogatottság és egyéb célok elérésével. Most a realitás az, hogy az élvonalban kiemelkedjek, gólokat lőjek és stabil alapembere legyek a csapatnak.

Kipróbálná magát külföldön?

Természetesen, nem zárkózom el, ha az élet tartogat még ilyen kalandokat a karrieremben.

Sokan legyintettek a Kecskemét ezüstérme után, hogy „kipukkad” a csapat és idén a kiesés ellen küzd. Mit gondol erről?

Valóban erőn felül teljesítettünk és lehoztuk a tavalyi évet hullámvölgy nélkül. Bebizonyítottuk, hogy a Kecskemétnek stabilan élvonalban van a helye. Egy 12 csapatos ligában pár klub kivételével minden gárdának fő célja a bennmaradás. Sűrű a mezőny, ezért több nagy klub is hasonló tervekkel indul el az évad elején, ilyen értelemben sok csapat a kiesés ellen küzd.

A “semmiből” két év alatt az NB III-ból az élvonalba jutott a Kecskemét és bombaévet produkált. Mi a titok?

Egy nagyon jól átgondolt és összerakott szakmai munka. Sikerült azokat a magyar játékosokat megtalálni, akikben még volt fejlődési lehetőség, a klub pedig segített kihozni a bennünk rejlő tudást. Mentálisan is mindenki elhitte, hogy itt van az a stabil háttér, ahol meg tudja mutatni tudása legjavát, hiába az élvonal legkisebb költségvetésű klubja.

Gödöllői Sport Klub labdarúgó szakosztályának vezetője 

Mennyire változott meg a város élete a klub sikerei kapcsán?

Kijelenthető, hogy Kecskemét focilázban ég. Egyre több fiatal és család jár ki a mérkőzésekre szurkolni, a várost is átszőtte a futball szeretete, jóleső visszajelzéseket is kapunk a lakosságtól, akik biztatják a csapatot.

Barna 1995-ös születésű játékos. Tehetségét jól mutatja, hogy már gyerekkorától egy korosztállyal feljebb, a ‘94-esek között játszott. Édesapjától örökölte szívósságát, szorgalmát és kitartását, aki szintén nagyon jó labdarúgó volt. Ez lendítette át pályafutása mélypontjain, de 27 évesen felért az első osztály legjobbjai közé.

Rózsavölgyi Sándor

Pont egy éve lőtte első gólját az élvonalban egykori csapata (UTE) ellen, majd duplázott ellenük télen és a szezon végén bajnoki ezüstérmet szerzett. Melyikre emlékszik szívesebben vissza?

A bajnoki ezüstre, mert ez egy nagy utazás volt egy fantasztikus csapattal és közösséggel. De ha lesznek gyerekeim, akkor biztosan elmesélem nekik a Fradinak lőtt bombagólomat is, amivel nyertünk. 

Van NB III-as aranyérme, illetve másod- és elsőosztályú ezüstérme is. Mi a következő cél?

A csapatnak a biztos NB I-es tagságot kívánom. Két lábbal a földön járok, így elsősorban közeli célokat tűzök ki, mint például 10. gól a bajnokságban vagy az 50. lejátszott élvonalbeli mérkőzés.

Melyik csatár játéka motiválta és volt kedvenc csapata?

Fiatalon a Real Madridnak szurkoltam, ahol elsősorban Raúl játéka és személyisége ragadott meg.

A húszas évei végén vannak tervei a magánéletében is?

Május végén tervezzük az esküvőt a menyasszonyommal. Talán egyszer majd Gödöllőn telepszünk le.

GDL