Laoszi termőföldtől a gödöllői csészékig

Gödöllő első és egyetlen kávépörkölő üzemét a KÚTHÁZ újhullámos kávékortyoló üzemelteti, és erre nagyon büszkék vagyunk! Kávézónkban több tájegységről származó kávét is kóstolhattak már vendégeink, de jelenleg egy különleges területről, a délkelet-ázsiai Laoszból származó arabica kávét ajánlunk kóstolásra.

Laoszhoz személyes kötődésünk is van, előző évben lehetőségünk adódott megtekinteni az ország legjobb kávétermő területén, a Bolaven fennsíkon található partner ültetvényt, és beszélni a tulajdonossal a termesztés technológiájáról, organikus gazdálkodásról és a kézzel történő betakarítás lépéseiről. Akkor még az érés kezdetén voltak a kávécseresznyék, de idén már a feldolgozott, juta zsákokba csomagolt zöld kávébabok érkeztek meg Gödöllőre. Jó érzés az, hogy tudjuk honnan, milyen körülmények közül érkezik hozzánk az a kávé, amit végül itt Gödöllőn, először a pörkölő üzemben gondosan, meghatározott profilgörbe mentén világosra pörkölünk, majd 3-5 nap pihentetés után a kávézóban a precízen beállított őrlőkön keresztül a kávékarba őrölünk, és pontosan meghatározott idő alatt elkészítjük az esszenciát. Így lesz teljes a termőföldtől a csészéig folyamat, mely a laoszi arabica kávé esetében a teljes életutat lefedi nálunk. 

ifj. Máthé lászló

A pörkölés elméletét csapatunk egyik tulajdonosa a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Csokoládé-, kávé, teakészítő mester képzésén sajátította el, a gyakorlatot pedig már közvetlenül a pörkölőgépen szerezte. Kávézónkban kipróbáltunk már kolumbiai, ugandai, etióp, ruandai, brazil kávékat is, de jelenleg a legnépszerűbb a laoszi világos pörkölésű kávé, amely a karamell, meggy, dió, tejcsokoládé ízjegyeket hordozza magában. Ajánljuk eszpresszónak, de tejes italokhoz is kiváló, bátrabbakban javasoljuk az E.T. és E.G. verziókat, azaz „eszpresszó tonic” és „eszpresszó gyömbér” italokat. 

Kifejezetten örülünk annak, hogy nem csak saját kávézónk részére pörkölhetünk, hanem környékbeli kávézók is rendelnek tőlünk. Az igény már nagyobb, mint a jelenlegi mikropörkölőnk kapacitása, így egy nagyobb gép beszerzése mellett döntöttünk. Az eszköz úton van a gyártótól, bízunk benne, hogy ősszel nagyobb kapacitással tudjuk biztosítani partnereink számára a frissen pörkölt kávékat. Számunkra is újdonság lesz az, hogy a saját pörkölésű kávéinkat kapszulázni is tudjuk majd, így bővíteni tudjuk kávé kínálatunkat.

Japánból érkezik hozzánk a környék legjobb, prémium minőségű zöld matcha teája, amely a kávé mellett az egyik legkedveltebb italunk. Meleg italaink között megtalálhatóak továbbá a koffeinmentes pisztácia, kurkuma és cékla latték, illetve a forrócsokoládé is. Kávézónkban nemcsak italok, hanem kiváló sütemények is találhatóak. Saját üzemünkben készülnek hagyományos, de újragondolt, valamint vegán sütemények, melyeket nem csak a gödöllőiek kedvelnek.

A kávézó a Gödöllői Premontrei Apátság területén, az Egyetem tér sarkán, a Premontrei utca 20. szám alatt helyezkedik el. Az ősfákkal borított terület nagyon kellemes környezetet biztosít a kávé kortyolásához, nyáron pedig hétvégente zenés események színesítették a napokat. Hálásak vagyunk, hogy a világbajnok rétsági cukrászmester, Fazekas Ádám adalék- és színezékmentes fagylaltjai is megtalálhatóak nálunk. 

A kiváló, saját pörkölésű kávé, a díjnyertes fagyi, a prémium japán matcha tea, az ősfákkal borított környezet olyan élményeket ad, amelyekért érdemes ellátogatni a KÚTHÁZ újhullámos kávékortyolóba. Mindenkit várunk szeretettel!

(X)

A KÚTHÁZ újhullámos
kávékortyoló csapata

2100 Gödöllő, Premontrei utca 20.
www.kuthazkavezo.hu
www.facebook.com/kuthazkortyolo