Mozduljunk együtt!

Iskolás koromban a nyár végeztével mindig valami furcsa szomorúság vett rajtam erőt. Majd újra találkoztunk a barátainkkal és megéreztük, hogy az élet megy tovább és új kihívások, feladatok várnak ránk, amelyekkel majd együtt fogunk megküzdeni az új tanév során, valahogy elszállt az elmúlt nyár utáni bánkódás és az új kalandok lehetősége átlendített a nyársirató hangulaton.

Beindult a csoporthatás, mert tudtuk, hogy a vakáció utáni visszazökkenés mindenkinek nehéz lesz és ebben segíteni kell egymást, ezért ösztönösen jöttek a tervek, hogy mi mindent fogunk együtt csinálni az új tanévben. Egy-két megszervezett közös kirándulás, közös mozizás, házibuli vagy valamilyen iskolai sportverseny fényt hozott az egyre elszürkülő hetekbe.

Akkor már megtanultam, hogy a közösségben nagy húzóerő rejlik, a közös motiváció, az együtt megélt élmények és próbák az egyéni fejlődésünket is megkönnyítik, sőt, sok esetben fel is gyorsítják.

Ezt mai napig is tapasztalom, mert a munkám és hobbim során több különböző élethelyzetben és korban lévő hölggyel találkozom a csoportos sportfoglalkozásokon, ahová mindenki valamilyen egyéni célkitűzéssel indul el, aztán pár együtt átküzdött óra után a heti edzésadag „terápiás bulidélutánná” válik, ami persze nem megy a szakmai elvárások kárára, mert a fejlődés adott. De még milyen!

A kezdeti bátortalan mozdulatsorok kezdenek magabiztossá válni, hiszen a csoport tagjai akarva, akaratlanul is segítik egymást azzal, hogy látják egymás erőfeszítéseit. Amikor valaki már majdnem feladná a feladat végrehajtását, biztos, hogy az edzőn kívül valamelyik sporttárs még rásegít egy bíztató és megértő mosollyal, vagy egy vicces megnyilvánulással.

Ha nem szaladunk el az első óra után azzal, hogy „na, nekem ennyi elég volt”, akkor a csoport számon tartja a „sorstársakat” és hiányzás esetén érdeklődnek egymás iránt, ez pedig azt is hozza magával, hogy a közös sportolás előtt és után beindul a női lelket karbantartó traccsparti. 

A könnyed, barátságos hangulatot az edző tovább tudja fokozni jól megválasztott zenékkel, amelynek üteme serkentőleg hat a keringésre is, így a lélek és a test egyszerre találkozik a  kellemessel és a hasznossal.

Pár hét vagy hónap után már az egyéni célok is beérnek, javul a teljesítményünk, feszesebbé válnak az izmaink és felesleges kilóktól is megszabadulhatunk, ha két edzés között nem faljuk fel a hűtőt. Az önbizalmunk egy egészséges löketet kap, hiszen megtapasztaltuk, hogy képesek vagyunk fejlődni. Az egészséges önbizalom és küzdeni tudás pedig több energiát biztosít a mindennapokhoz is. Persze előfordulhat, hogy az elért eredmény láttán azt gondoljuk: most jöhet egy kis lazítás! De ha szerencsénk van, valamelyik tapasztaltabb sporttársunk figyelmeztet, hogy ne merészkedjünk messzire, mert közel a nyár!

Majd azt vesszük észre magunkon, hogy a nyári leállás hozhat átmeneti borút a mindennapjainkba, mert hiányzik a rendszerességet, mozgást, jó hangulatot és felépített edzést biztosító kis csapatunk.

ZLB Dóri