Kinek a melegágya?

Lassan két éve már, hogy hivatalosan is átadásra került az Ady Endre sétányon üzemelő Gödöllő Városi és Térségi Uszoda.

A volt kertészet területén felépült sportlétesítmény tervezésekor sok szempontot figyelembe vettek. Ilyen volt például a vizes létesítmény mellett egykoron felépítendő jégcsarnok elhelyezése, illetve az azzal „szimbiózisban” történő energiafelhasználás is, hiszen az uszodát folyamatosan kell fűteni, a jégpályát pedig hűteni.

Volt azonban a területen egy sokak által nem ismert, így jelentéktelennek tűnő épület, amely nem más, mint az egykori Grassalkovich-uradalom kertészetének barokk pincéje, s amely műemléki védelem alá vonásának folyamatát az uszoda építkezése alatt elindították. Az építészeti, helytörténeti jelentősége miatt megtartandó emléket meg is óvták az építkezés ideje alatt, amely ma is ott áll az uszoda mellett.

A 240 négyzetméter alapterületű épület 2013-ig az egyetemi tankertészet kiszolgálására, zöldség- és terménytárolásra volt hivatott. Korábban sem volt más funkciója, hiszen Grassalkovich idejében a díszkert melegháza volt. Érdekes látványt nyújt az uszoda és a pince egymás mellett, különös módon ötvözve a múltat és a jelent.

Sokkal szomorúbb, hogy a pince önmagában is ugyanezen fogalmakat rejti magában, csak míg az 1700-as években díszkerti melegágyként, addig napjainkban ideiglenes hajlékként, emberek melegágyaként szolgál. Az épület belsejében jelenleg is látható, hogy valaki(k) által „fekhely” került kialakításra. Félő, hogy a hideg idő beköszöntével ezen nem kívánt funkciók bővülnek, esetleg létszámában is gyarapodnak.

GDL