A friss, adagolt lazac steakeket, tigrisrákfarkokat és királyrákot sóval, frissen őrölt fekete borssal, frissen facsart citrom és lime-mal pácoljuk, majd hűtőbe helyezzük legalább 3 órára.
Ez idő alatt elkezdhetjük a tésztánk készítését.
A céklákat megmosva rakjuk fel a héjában főni, majd miután megpuhult, még forrón pucoljuk meg, majd pépesítsük botmixer vagy turmixgép segítségével! Ezután dolgozzuk össze a széles metélthez tartozó lisztet, tojást, tojássárgáját, olívaolajat és sót, hogy jól gyúrható legyen!
![](https://gdl.hu/wp-content/uploads/2023/11/IMG_20221027_162409-copy-1024x768.jpg)
Keverjünk a turmixolt céklamasszából a tészta masszához 1/4 cékla : 3/4 tészta arányban! Nyújtsuk ki a kemény céklás tésztát fél ujjnyira, vágjuk 5-8 cm széles szalagokra, majd a tészta készítő gépünkkel nyújtsuk a legvékonyabbra, és ezt a legszélesebb metéltre vágjuk a gépünkkel! Ezután tűzforró sós vízbe főzzük készre, majd ismét visszatérünk a halakhoz, rákokhoz.
A pácolt lazacsteaket a felhevített vaj-olaj keverékkel kikent serpenyőben alaposan elősütjük a kicsit később hozzáadott rákokkal együtt.
A lazacsteaket kivesszük a serpenyőből, majd a kész tésztát belehelyezzük a rákok közé és összeforgatjuk egy kevés százaz fehérborral és tejszínnel, így kész a köretünk.
A durvára tört diót öntsük fel olajjal, hogy elfedje, majd adjunk hozzá annyi házi kenyérmorzsát, hogy besűrüsödjön, és ezt kenjük lazacsteakek tetejére! Előmelegített, 180 fokos sütőben pirítsuk rá a diókérget, majd helyezzük a kitálalt tészta tetejére!
Hozzávalók:
- 1kg lazac
- 30 dkg királyrákfarok
- 30 dkg tigrisrák
- 1 db citrom
- 1 db lime
- só
- feketebors
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 0,5 dl tejszín
Tészta:
- 60 dkg cékla
- 50 dkg liszt
- 3 db egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 2 ek olívaolaj
- 1 teáskanál só