Gombhoz varrt kabátok

Talán soha nem kapott annyi városi figyelmet és „gondoskodást” a Blaháért Egyesület, mint az utóbbi évben. A civil szervezet ugyan nem a többi egyesülettől kimagaslóbb munkájával és érdemeivel vívta ki a polgármester és lokálpatrióta képviselők elismerését, mégis rendhagyó támogatás(ok)ban részesül.

Hogy mi miatt van mindez, csak találgatásra és feltételezésekre ad okot, mindenesetre cseppet sem elhanyagolandó tényezőnek tűnik az, hogy az egyesület alelnöke Molnár Gergő, aki kompenzációs listáról jutott a testületbe és a polgármester csapatát erősítő lokálpatrióta klubos önkormányzati képviselő. A városatya egyszer már ellentmondásba keveredett önmagával 2022 nyarán, amikor jóindulattal is csak kényszer- és látszatmegoldásnak nevezett mart aszfaltozást végeztek a Gerle utca felső szakaszán. Ott a beruházás anyagköltségét firtató kérdésre adott írásbeli válasza és a mart aszfaltot biztosító cég által számszerűsített anyagérték között volt pár milliós differencia, amit később „pontosítottak”.

Szintén érthetetlenségre adott okot a Perczel Mór utcai közvilágítás kiváltása. Mint sok esetben Gödöllőn, talán a költséghatékonyság, de még inkább a választás előtti utolsó évében szokásos „szemfényvesztő” és hangulat javítására is irányuló ötletként több évtizedes igényre próbált megoldást találni a városvezetés. Mi sem természetesebb annál, hogy a napelemes led izzós lámpatestek beszerzését és felszerelését ugyanarra a Blaháért Társaságra bízták, amelynek hivatalos, cél szerinti besorolásai között nem található meg az ilyen típusú (szaktudást is igénylő) tevékenység. A jóváhagyott 2 millió forintos közpénz támogatásról szóló szerződés megköttetett.

A Gödöllői Hírek birtokába jutott dokumentumok alapján kiderült, hogy az elszámolás szerint 140.631 forint híján elköltésre került az összeg, amely az eszközköltségek mellett 35 darab led lámpa értékét jelenti. Érdekesség a dologban, hogy az egyik helyi vállalkozástól beszerzett lámpák darabonkénti, 38.915 forintos ára többszöröse más, publikusan hozzáférhető eszközök árához képest. Az is érdekes kérdés, hogy vajon ki az üzemeltető? Ki a felelőse a műszaki megoldás helyettesítésének? Ha a blahai lakosoknak problémájuk van, akkor kit kereshetnek? Mielőtt bárki a naivitás talajára téved és a fenti kérdésekkel foglalkozik, az eredeti okot máshol keresse! Tavaly közvilágítási hálózat korszerűsítés során LED-es lámpatestek cseréit hajtotta végre a város szakértő kivitelezővel.

Három a magyar igazság – tartja a mondás. Miért lenne ez másképp Gödöllőn? Ha már ilyen hatékonyan elköltötte az egyesület az eddig rá bízott pénzt, idén májusban újabb dotációt, ezúttal három és fél milliós összeget ítélt meg javára a Gémesi György vezette testület többsége. Az újabb cél a Molly-domb melletti kihasználatlan terület hasznosítása. Ha esetleg nem tudja, hol van a Molly-domb, ne essen kétségbe, hiszen még a tősgyökeres gödöllőiek közül is kevesen tudják, hogy merre található! A Molly-domb Blahán, a tévétorony mellett fekszik, amely szép, rendezett és csodálatos panorámát nyújt. Arra nem vennénk mérget, hogy ezt ismeretlensége miatt tömegek látogatnák, de ez nem a domb hibája. Az inkább meglepő, hogy a mellette lévő térre szabadtestsúlyos edző- és játszóteret terveznek, hiszen nehéz elképzelni, hogy emiatt sokan felmennek a „hegyre”. Gödöllő több pontján is kialakításra került ilyen közösségi tér, amelyek kihasználtsága sajnos szintén gyér, de telepítésük érthető, mivel azok a belvárosban vagy sűrűn lakott területeken vannak. A blahai igényről eddig nem hallottunk.

De érdemes továbblépni ezeken a tényeken. Az ötlet ugyanis kérdések sokaságát veti fel. Ha valós igény jelentkezik a blahai közterület ilyesfajta rendezésére, akkor azzal – akárcsak a közvilágítás esetén – miért nem szakavatott céget bíznak meg? Noha lehet affinitása számos egyesületi tagnak, akinek még kézügyessége is van, de vajon vállal-e, vállalhat-e garanciát egy civil szervezet olyan, alapvetően városi és településfejlesztési hatáskörbe tartozó munkára, amelyre nincs jogosítványa? Talán ezek a kérdések fel sem merültek a döntéshozók és a szerződő felek részéről, hiszen nem is voltak szempontok. Pontosabban itt is máshol kell keresni azokat. Kétségünk sincs afelől, hogy az elszámolások rendben lesznek és papíron jól fognak mutatni. Afelől már igen, hogy az üzemeltetésre, karbantartásra meddig tart a „lendület”, akárcsak a közvilágítás meghibásodása esetén kit lehet majd hívni. A válaszokat talán az illetékesek megadják, mi pedig izgatottan várhatjuk, milyen újabb projektre kap megbízást a szebb napokat is látott Blaháért Társaság, amely évről-évre hozzáértésének sokszínűségéről ad tanúbizonyságot.

Zárásként csak egy számot hagyunk itt: a város éves szinten éppen a fenti két tétel összegét, vagyis öt és fél millió forintot oszt szét az erre pályázó több tucat gödöllői civil szervezet között.

GDL