Napfényes üdvözlettel

Talán a szerencsés 21-es szám hozta meg a vált(oz)ás szelét a Wagner Solar Hungária csapata számára, amely fennállásának 21. évfordulóján tette át székhelyét Dunakesziről Gödöllőre. Noha eddigi eredményeinek semmi köze a szerencséhez, csak az áldozatos munkának, így a város szerencsés lehet, hogy egy újabb, innovatív vállalkozással gazdagodik. A cég alapítójával, Beleznai Nándorral, valamint gyermekeivel, Orsolyával, a cég marketing igazgatójával és Csanáddal, az ügyvezetővel beszélgettünk.

21 éve indult a vállalkozásuk. Miért éppen – az akkor még alig ismert – napenergia irányába fordultak?

2002-ben alapítottuk a céget Fóton. Egy német rokon családi ebédnél került terítékre a fogások mellé ez a Németországban már felfutóban lévő vonal, amelyre itthon is szerettek volna céget alapítani. Az ebéd végén úgy álltunk fel az asztaltól, hogy közös vállalkozást indítunk, majd a Wagner & Co. napkollektor gyártó céggel állapodtunk meg, akik a szakmai tudást és hátteret adták. Így született meg a Wagner Solar Hungária Kft. Egy kis csavar a történetben, hogy végül a német rokon meggondolta magát, és a szerződés aláírása előtt egy nappal visszalépett. A családi ház szuterénjében kezdtük el a munkát a napkollektorok vonalán. Mindent a család csinált, a beszerzéstől a kivitelezésig, közben a németországi utak során a szakma alapos, autodidakta módon történő elsajátítása is megtörtént. Folyamatosak voltak a gyártói képzések, de gépészmérnökként (Nándor – a szerk.) gyorsan ragadtak rám az információk. Az első rendszert is a saját házunkra szereltük, hogy alaposan megismerjük és teszteljük a működését.

Milyen volt az akkori helyzet idehaza?

Mindösszesen néhány napkollektorokkal foglalkozó cég létezett, ezek a termékek még alig voltak ismertek Magyarországon. A lakosság fogalomtárából például a megújuló energia teljesen hiányzott.

Kollektorokkal kezdtek dolgozni a lakossági vonalon?

Igen, de rá egy évre a napelemet, hőszivattyút és a biomassza fűtést is bevettük a portfóliónkba. Próbáltunk komplexen gondolkodni megújuló energiaforrásokban. 2003-ban már napelemet és hőszivattyút is telepítettünk.

Beleznai Nándor, Beleznai Orsolya és Beleznai Csanád

Mikor tudtak bővülni?

Néhány év után pár fővel bővült a cég, majd az egykori fóti Cora áruház üzletsorán nyitottunk bemutatótermet. 2008-ban készült el a dunakeszi irodaház, ahonnan most költöztünk át Gödöllőre. Már a bemutatóterem is áttörést jelentett, hiszen ott könnyen elértük az embereket, de a saját irodaház és raktár újabb mérföldkő volt az életünkben. Akkor már 10-20 fő közötti létszámmal dolgoztunk.

Mennyire éreztette az akkori válság a hatását?

A beruházás svájci frank alapú hitelből valósult meg, ezért megálljt parancsoltunk az elszabaduló törlesztő részleteknek, és 3-4 év alatt végtörlesztettünk, de így is dupláját kellett visszafizetnünk a hitel összeghez képest. Ahhoz képest, hogy mekkora válság volt, kevésbé érintette meg a céget, hiszen a mi szakmánkban hosszabb kifutású beruházások valósulnak meg, 2011-ben pedig megjelentek a napkollektoros pályázatok. 2012-től több cég alakult, ekkor indítottuk el mi is a nagykereskedelmi tevékenységünket, amely szintén fontos momentum volt és a mai napig markáns volument képvisel a bevételünkben. Alapértékrendünk szerint mindig ragaszkodtunk a közvetlen gyártói kapcsolathoz és törekedtünk olyan termékek, illetve márkák behozatalára, amely más portfóliójában nem szerepelt, vagy amivel egyedüli forgalmazóként exkluzivitást adhattunk a magyar piacon egy-egy márka képviseletében.

Csak Magyarországon tevékenykednek?

Három éve megjelentünk az ország határain túl, ma már tudatosan fejtjük ki a külföldi aktivitásunkat. A környező országokban erős a marketing tevékenységünk, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Lettországban és Litvániában is vásárolnak tőlünk a partnereink, de az EU-n belül szinte minden országban volt már értékesítésünk.

Mennyire foglalkoznak projekt alapú munkákkal?

A kezdetek óta, ezen a téren a lakosságon van a fókusz. A 2011-es napkollektoros, majd a 2014-es napelemes pályázatok megjelenésével egyidejűleg felfutott a megújuló energiaforrások fogalmának ismerete is. Attól kezdve kisebb hangsúlyt kellett fektetnünk az evangelizációra. Persze sokan még ma is – a médiát is beleértve – összekeverik például a napelem és napkollektor fogalmát.

Jobban jártak gazdaságossági szempontból a korai, 2010-es évek elején „belépők”?

Ez nem egyszerű kérdés, hiszen folyamatosan csökkent a napelemes eszközök ára. 2010 előtt és 2010-es évek elején nagyobb beruházási igényt kívánt meg a kiépítés, ráadásul gyors volt a technológiai fejlődés, amely a méretgazdaságossági optimumokat vonta maga után. A napelemes rendszerek ára 2018-19-ben érte el a völgyet, majd a covid mindent felborított, hiszen az alapanyagárak és logisztikai költségek megemelkedtek. Most ismét lent vannak az árak, de rengeteg piaci tényező befolyással bír erre. Az eddigi szabályozás is rendkívül kedvező volt európai viszonylatban. Mindig azt mondtuk, hogy minél előbb valósítja meg valaki a beruházását, annál jobban jár, hiszen termel a rendszere, ami pénzben is kifejezhető.

Mikor billent át az ipari és lakossági felhasználók aránya?

Nálunk tavaly, a szaldó elszámolás átmeneti eltörlése miatt. 2017 környékén indult el az erőművi piac az országban. Mi akkor úgy döntöttünk, hogy továbbra is a lakosságra összpontosítunk. Egyrészt nagy kockázatot láttunk az ipar területén, és a lakossági piac fejlődése mellett kapacitásunk sem lett volna másra. Ez egy teljesen más szegmens, nem véletlen, hogy kevés olyan cég van, amelyik egyaránt foglalkozik a lakossági és erőművi piaccal.

Orsolya és Csanád kisgyerekként csöppent bele a családi vállalkozásba. Egyértelmű volt, hogy ilyen irányba tanulnak és a vállalkozásban dolgoznak majd?

Nem volt rajtunk ilyen nyomás, eldönthettük, hogy mit szeretnénk tanulni. Egyikünket a marketing, másikunkat a közgazdaságtan érdekelte. Mindketten elmentünk máshova dolgozni és tapasztalatot szerezni, de láttuk, hogy szükség van a segítségünkre, és a tudásunkat is kamatoztatni tudjuk. Tanulmányaink alatt azért bekapcsolódtunk a vállalkozásba, de mivel külföldön is tanultunk, ezért annak befejeztével már jobban tudtunk ebben szerepet vállalni. 

Miért a Gödöllői Üzleti Parkra esett a választásuk?

A dunakeszi székházunk mellett 2018-ban már igénybe kellett venni egy bérleményt a nagykereskedelmi tevékenység növekedése miatti raktárigényünkhöz, de két éve plusz irodai területre is szükségünk volt. A piac növekedésével és a cég fejlődése miatt beláttuk, hogy ez így nem működhet, hiszen a belső működés és kommunikáció sem volt optimális, ezért egy új, saját tulajdonú irodaház építése mellett döntöttünk. Ebben a régióban szerettünk volna maradni a munkavállalóink és saját magunk miatt is. Nagyon szűk kínálat volt az elfogadható árú, eladó területekből. Szempont volt a megközelíthetőség, de az is, hogy kiderült: a következő hét éves ciklusban Gödöllőn is igénybe lehet majd venni támogatásokat megújuló energia témakörben. Itt kis telkeket is parcelláztak, jelenleg összesen 7200 négyzetméteren vagyunk. Az épületünk 120 dolgozót tud befogadni, a jelenlegi létszámunk 80 fő. Fontos volt a fejlődés is, hiszen ezt a helyet úgy választottuk ki, hogy tudtuk, fejleszteni fogják a mögöttünk lévő területet, ezért már előszerződéssel bírunk további öt szomszédos telekre, amerre a jövőben tudunk bővülni.

Máshol is rendelkeznek telephellyel?

Kecskeméten és Debrecenben van értékesítési pontunk és raktárunk. 

Mi a cégfilozófiájuk?

Mindig azon voltunk, hogy amit az ügyfeleknek adunk, azt mi magunk is leteszteljük. Az első családi házunkat is átalakítottuk annak idején, hiszen bekerült napkollektor, napelem és kipróbáltunk több pellet kazánt is. A dunakeszi irodaházunk is megújuló energiaforrásokból üzemelt, de természetesen az új, gödöllői épülettel sincs másképp. Nem vezettük be a gázt, hanem hőszivattyút, hővisszanyerős szellőztető rendszert és napelemeket használunk.

Mik a terveik?

Hosszútávon gondolkodunk. Nagyon megváltozott a piac, ezért új termékek fejlesztésével és portfolió bővítéssel is foglalkozunk, elsősorban a kiskereskedelmi ágon. Ilyen például a napelemes bojler, amit bárki telepíthet magának, de a hőszivattyú- és szellőztető rendszerek terén is új, versenyképes márkát hozunk be az országba. Mindig az ügyfelek igényei alapján teszünk javaslatot, hogy mi lehet számukra a legoptimálisabb megoldás a rezsicsökkentés érdekében – akár külső pályázatíró bevonásával is. Komplex ökoszisztémában gondolkodunk, miszerint az energiát megtermeljük, felhasználjuk, amit menedzselni kell. Hosszú távon ezen okos otthonok terjesztése a cél.

Okos önkormányzatokban is gondolkodnak?

Még nincs ilyen referenciánk, de miért is ne lehetne Gödöllő az első, akire ezt kidolgozzuk?

Hogyan szeretnék látni a következő 21 éves periódus után a céget?

Jó kérdés, de hisszük, hogy a megújuló energia egyre fontosabb lesz. Mi 21 év múlva is itt leszünk, a nap pedig akkor is sütni fog.

GDL