Zöld átállás fórum Gödöllőn

2023. október 12-én második fórumát is megtartotta a Szövetségben a gödöllőiekért Egyesület. A konstruktív párbeszéden alapuló rendezvénynek ezúttal a Wagner Solar Hungária Kft. adott helyszínt a Gödöllői Ipari és Szolgáltató Parkban újonnan épült irodaházában.

Az esemény a „zöld átállás” témakört állította a fókuszba, ennek megfelelően történt a helyszín kiválasztása is, a Wagner Solar Kft. modern és passzív energetikai épülete, a napelemmel és hőszivattyúval üzemelő irodaháza és raktára. A fórumon résztvevőket a házigazda nevében Beleznai Orsolya marketing igazgató üdvözölte, aki rövid tájékoztatást adott a családi vállalkozás történetéről és elért eredményeiről, illetve büszkeséggel ismertette az új irodaház energiatudatos kialakításának elemeit. 

A rendezvény előadásai három szemszögből közelítették meg az érintett területet.

Az áttekintő és nemzetközi – főleg finnországi – példákat felvonultató előadást Debreczeni Attila, a Finn Kereskedelmi Iroda vezetője és a civil egyesület elnöke tartotta, aki a zöld átállás mozgatójaként az erőforrások hatékonyabb és környezetkímélőbb felhasználásának céljait ismertette. A főbb területeken belül a hulladék újrahasznosítása, valamint az energiamegtakarítás és a megújuló forrásokkal történő energiatermelés került kifejtésre részletesebben. Az európai és hazai klímapolitikai célok mentén megfogalmazta a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás jövőbeni lehetőségeit, Gödöllő közvetlen környezetében is elérhető energiaforrásokat, mint például napenergia, geotermia és földhő hasznosításának adottságait és kiaknázatlanságát. 

A Wagner Solar részéről Házi Ádám, stratégiai- és fejlesztési igazgató szemléletesen világított rá a háztartási napelemek hálózati- és szigetszerű megoldásainak sajátosságaira. A napenergia elektromos tárolásának rendszerszintű és egyedi háztartások esetében megjeleníthető igényeiről és megoldásairól is számos hasznos információt kaphattak a résztvevők. Az elektromos áram fogyasztásának növekedése miatt, mint például az elektromos autók számának növekedése és megjelenő töltési igénye, valamint a nagyszámban megjelenő napelemes rendszerek üzemeltetése és az elektromos tárolók integrálása még számos kihívást jelenthetnek, de a jövő megoldásai a napenergiában keresendők!

Harmadik előadóként Pintér Zsolt, a Scytenergy Energetikai Tanácsadó Kft ügyvezetője foglalta össze a főbb energiahordozók (földgáz, biomassza, hulladék, geotermia, napenergia) energiatermelési sajátosságait és felhívta a figyelmet, hogy mennyire komplexek és milyen szorosan összefüggnek egymással a különböző rendszerek. Fontos kitekintést kaptunk az energiaközösségek adta lehetőségekről is, illetve számos innovatív energiatermelési technológia – hulladékégető és szennyvíziszap égető – nemzetközi példái is szemléltetésre kerültek. Végezetül a geotermia hazai és gödöllői lehetőségeinek kérdéskörére is javaslatok fogalmazódtak meg.

Az előadásokat egy interaktív beszélgetés követte, melynek konklúziójaként az alábbi megállapítások születtek:

Zöld átállás kizárólag közösségi alapon történő tervezés és megvalósítás keretein belül valósítható meg.

Elengedhetetlen a helyben lévő, megújuló energiaforrásokra alapozott energetikai fejlesztések vizsgálata és fejlesztése.

A digitális integráció szükségszerű, így az okos megoldások egyesítésével hatékonyabb és gazdaságosabb energetikai menedzsment rendszerek hozhatók létre.

A fórum zárásaként a Wagner Solar bemutatta a termékeinek és szolgáltatásainak palettáját, amelyet egy impozánsan berendezett bemutatóteremben tekinthettek meg a rendezvény résztvevői. A különböző napelem panelek, inverterek, elektromos autótöltők és elektromos vízmelegítők mellett egy modulárisan bővíthető, háztartások részére ajánlott elektromos akkumulátor megoldás ismertetése is színesítette a rendezvény végét. 

A Szövetségben a gödöllőiekért Egyesület köszöni a résztvevőknek az aktív részvételt és a házigazda Wagner Solar Hungária Kft.-nek a szívélyes vendéglátást!