/

Ők is bemutatkoztak

A Szövetségben a gödöllőiekért Egyesület szeptember 30-án megrendezésre kerülő sportnapján a legtöbb helyi sportegyesület lehetőséget kapott a bemutatkozásra. Számos klub élt azzal, hogy kitelepültek a Szűcs Lajos Sportcentrumba, ahol megmutatták sportáguk szépségeit a sportágválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek. Hasábjainkon pár frissen alakult vagy kevésbé ismert és különleges sportágak mutatkoznak be.

Lövészet

A lövészet 2014-ben indult Gödöllőn a Török Ignác Gimnázium Diáksport Egyesületéből, ahol sem lőtér, sem komoly felszerelés nem állt rendelkezésre. A gimnáziumba nem lehetett bemenni igazi puskákkal, pisztolyokkal, ezért először lézeres fegyverekkel próbálták ki a különleges sportágat, ami külföldi mintából indult. Van néhány ország a világon, ahol a fegyvertörvény a magyarnál is szigorúbb. Ilyen például Japán, ahol középiskolások tízezrei lőnek versenyszerűen lézeres fegyverrel, de légpuskát csak a legjobbak vásárolhatnak maguknak. Nem véletlenül a „mintavétel”, hiszen Szucsák László mesteredző és Szucsák Mátyás is dolgoztak edzőként a szigetországban. A lövészet vonzerejére jellemző egy tapasztalat, amikor Tokió egyik kerületében sétáltak és belefutottak az önkormányzat ünnepi rendezvényébe. A rengeteg ember, körhinták, vásári pultok és sportpályák mellett a legnagyobb sor egy kis faépület előtt kígyózott. Egy kis céllövölde volt, ahol a gyerekek és a felnőttek dugós légpuskákkal lőhettek dobozokra és labdákra. A sorra került kicsik boldogan mutogatták egymásnak a nyereményeket. Ez a kis epizód végleg megerősítette az edzőket abban, hogy a világon mindenütt sokan vágynak arra az élményre, amit ez a sport adni tud.

A Török Ignác Gimnázium akkori igazgatója, Fábián Bertalan, jó viszonyt ápolt a honvédség ArmCom nevű cégével, amely elsőként fogadta be a lövészeket. Itt kezdhettek légfegyveres edzéseket is tartani. Mikor ez a lehetőség megszűnt, a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club új vezetője, Dr. Kriszt Balázs látott fantáziát az egyre sikeresebb kis szakosztályban, így lett a MATE-GEAC része. Nem remélt lehetőségek nyíltak meg, a szakmai sikerek pedig az egyetemi klub vonzerejét növelték. A lézeres lövészetet továbbra is használják toborzásra, sőt a gimnáziumban csütörtökönként ma is vannak lézer fegyverekkel tartott szakkörök Harmati Zsuzsanna vezetésével, de már a Gödöllői Református Líceumban Gombos Viktor tanár úr is elkezdte a lövészet oktatását a lézeres fegyverekkel. Közel 10 év után elmondható, hogy jól sikerült adaptálni a mintát. Azok közül, akik egykor kipróbálták magukat, lassan felnő egy új sportlövő generáció. A Török Ignác Gimnázium egykori diákjaiból Világkupa győztes, junior Világ- és Európa-bajnok is lett. Mind közül talán a legnagyobb siker Mészáros Eszter olimpiai 7. helyezése volt. Jelenleg 30-40 fiatal jár rendszeresen lőni az egyesületbe 10-24 éves korig. Van néhány lelkes felnőtt – többnyire szülő – is, akik amellett, hogy sokat segítenek, maguk is szívesen állnak lőállásba.

Akik úgy érzik, van érzékük és kedvük kipróbálni a sportlövészet olimpiai ágait, azokat minden hétköznap délután 14.00-18.00 között várják a MATE (gödöllői egyetem) területén, a „B” kollégiumi épület alagsorában.

Triatlon

„A tested sokat kibír, csak a lelkedet kell meggyőznöd, hogy menni fog.” Ez a jelmondata Hadházi Máté (MATE-GEAC) Triatlon Szakosztály vezetőjének.A szakosztály a MATE-GEAC legfiatalabb családtagja, amely 2023 januárjában indult el Gödöllőn 25-30 fővel. 10 hónap elteltével már 60-65 főre bővült a létszám. Sokan fanatikus sportágnak tekintik a triatlont, de ez nem feltétlenül igaz, inkább egy nagy szerelem. Az igaz, hogy három sportágat foglal magába, az úszást, futást és kerékpározást, de pont ez a szépsége, hiszen sosem unalmas, a testet és lelket több oldalról fejlesztő sportág.

A triatlont bármikor el lehet kezdeni, nincs késő sosem, mivel az egyesületnél nem csak az élsportban gondolkodnak, hanem valódi öröm- és csapatsportban is. Közösségben pedig a legnehezebb kihívások is sokkal könnyebben leküzdhetők. Igazi családi sport is, mert minden korosztálynak megvan a saját lehetősége távot választani, ráadásul az edzések mehetnek párhuzamosan, így akár egyszerre egy időben edzhetnek a családtagok is.

Hadházi Máté 13 éves tapasztalata alatt Európa-bajnoki címet szerzett duatlonban és aquatlonban, de a világbajnoki bronzérmére a legbüszkébb. Pályafutása alatt látta, hogy a legfiatalabbak mellett a 80-85 éves korosztály is jelen van a pályán, így ő ezt a „kortalan” szellemiséget szeretné átadni a tanítványainak is.

Edzések a Gödöllő Városi és Térségi Uszodában vannak, kedden és csütörtökön reggel 6 órától a felnőtteknek, hétfőn, szerdán és pénteken pedig szintén 6 órától az utánpótlás korúak számára. Az atlétika pályán csütörtökön 16:30-tól a felnőttekkel, 17:45-től az utánpótlás csapattal találkozhatunk. Érdeklődni a +36-70-319-3522 telefonszámon lehet.

Íjászat

A HUN-TER „csoport” 2008-ban alakult néhány helyi lelkes fiatal összefogásából. A névválasztást az alapítók által képviselt területekből kirakott mozaik szó adta: HUN, mint HUNGARY, TER, mint Terepíjász, HUNTER, mint vadászíjász. A megalakulást követően néhány kalandos fordulat és év után Pecze Dániel akkori elnöksége alatt a Gödöllői Sport Klub fogadta be az akkorra a versenysport iránt elkötelezett és megerősödött társaságot 2014-ben. Attól kezdve az utánpótlás nevelés és rangos hazai OB, GP és a 2016-ban Gödöllőn megrendezett íjász világbajnokság szervezése is a nevükhöz kötődik, valamint számos hazai és nemzetközi eredmény. A teljesség igénye nélkül IFAA világbajnoki első és második helyezés, több országos bajnoki cím pálya-, terep- és 3D szakágban, Grand Prix sorozat győzelem, valamint számos Diákolimpia aranyérem és országos csúcsok fémjelzik a íjászok működését.

Napjainkra a taglétszám egyéb csapat- és látványsportokhoz viszonyítva ugyan elenyésző, de az íjászat iránt elkötelezett és újonnan csatlakozó fiatalok biztosítják a stabil és állandó működést immáron 15 éve, akik közt a 12 évestől a 81 esztendősig minden korosztály megtalálható. Tudatosság és egyéni elhivatottság eredményeként rendelkeznek íjász edzői végzettséggel bíró rutinos tagokkal, akik nem hivatásszerűen, csupán egyéni küldetésüknél fogva fejlesztik az érdeklődő gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket. Ezen túlmenően immár nyolcadik éve szerveznek gyermek nyári íjásztábort, amelynek a kezdetektől a gödöllői tavaknál „Béla bácsi” ad otthont, s ahol a sport, szórakozás, környezettudatosság és kézműves foglalkozások együttesen szórakoztatják, nevelik és fejlesztik a gyerekeket.

A szlogen is tükrözi mindazt, amit az íjászat és a szakosztály képvisel, miszerint: Az íjászat: tradíció, sport és élmény!

Ennek jegyében várják mindazokat:

  • akik szeretnék átélni a tradicionális és a modernkor adta élményeket,
  • akik úgy érzik, hogy él bennük az „ősi” versenyszellem,
  • akik olyan technikai sportot keresnek, amely nem csak vagány, de izgalmas is,
  • akik nem csak a „lövés szabadságát” akarják csodálni, hanem megtanulni uralni és irányítani a kilőtt vesszőt.

Az edzéseket Gödöllőn, a Tessedik Sámuel u. 4. alatt tartják, ahol hétfőnként Bobok Ilus néni várja a gyerekeket 9-10 éves kortól, kedden és csütörtökön pedig Szabó Zoltán a versenysport iránt érdeklődő utánpótlás és felnőtt tagokat, illetve érdeklődőket. Elérhetőségek és további részletek a GSK HUN-TER íjász szakosztály facebook oldalán találhatók.

GDL