A főszereplő ismét a jótékonyság volt Gödöllőn

A hagyományok szerint a szív világnapjához legközelebbi hétvégéje a Jótékonysági Sportnap az Ifjúságért rendezvényről szólt, amely idén szeptember 30-án volt a Táncsics Mihály úti Szűcs Lajos Sportcentrumban.

Akik szeptember utolsó szombatján a késő nyári időben ezt a programot választották, azok ismét átélhették az öröm, a jókedv, az összefogás, az önzetlenség és a jótékonyság érzését. Idén kisebb jubileumot is megélt az esemény, hiszen immáron ötödik alkalommal került megrendezésre az a jótékonysági focitorna, amit egy civil baráti közösség szervezett a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület támogatásával, a gödöllői 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat, valamint számos helyi vállalkozás hathatós segítsége és közreműködése mellett. A nap során befolyt adományokkal a Gödöllői Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoporton keresztül a városban és a környéken élő rászorulókat támogatták.

A pályákon reggeltől estig 44 amatőr focicsapat mérte össze a tudását hat korosztályban, miközben idén először közel tíz gödöllői sportegyesület és szakosztály is meglátogatta a rendezvényt, akik bemutatókkal színesítették a programot. A vendégek ki is próbálhatták a sportág szépségeit, így a szülők segítséget kaptak, hogy a gyermekekkel egyeztetve melyik testmozgás lehet számukra érdekes, ahol az aktivitást edzés keretein belül kedvükre űzhetik majd heti rendszerességgel. Az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, aminek talán egyedül a vízilabda szakosztály „nem örült” annyira, de azért száraz edzés bemutatókkal Ančić-Valkai Ágnes világ- és Európa-bajnok és dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók is kitelepültek a növendékekkel, hogy kedvet csináljanak a vizes pólós edzésekhez a nebulók számára, valamint népszerűsítsék a mozgást és a kettős életpálya modellt, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy a sportban és tanulmányaikban is magas szinten teljesítsenek.

Rajtuk kívül a MATE-GEAC legifjabb családtagjaként a triatlon szakosztály is jelen volt, vagy a technikai sport szerelmesei megtapasztalhatták a „lövés szabadságát” a GSK HUN-TER íjász csapatánál, de sokan kipróbálhatták ügyességüket a Gödöllői Kirchhofer SE tájékozódási futó szakág mátrix pályáján is. Nagy népszerűségnek örvendett a szintén egyetemi sportlövő szakosztály, amelynek lézer fegyverei sok fiatalt odavonzott. A közel 100 éves hagyománnyal rendelkező MATE-GEAC vívó szakosztálya pedig ifjú titánokkal állt fel a képzeletbeli pástra, illetve a focitorna szüneteiben nagy siker övezte a No Comment Hip-Hop Tánciskola, a WTF Taekwon-do, és a Gödöllői Judo Klub fiataljainak látványos bemutatóit is.

Varga Attila, Európa mester kőszobrász idén is művészi munkájával támogatta az V. Jótékonysági Sportnap az Ifjúságért rendezvényt. A IV. Cserkész Világtalálkozó jubileumi, 90. évére emlékezve, valamint a gödöllői 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat otthonául szolgáló Bezsilla-villa kandallójára tervezve faragott egy gyönyörű kvarcórát, amelynek frontjára faragta a Jamboree jelképét, a Csodaszarvast, a lekerekített oldalaiba pedig az 1923-2023 dátumot és az esemény nevét.

A csodálatos remekmű licitre kerül, amelynek bevételével a Gödöllői Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoporton keresztül szintén a helyi rászorulókat támogatják. Az óra a cserkészek otthonába kerül, de kérés esetén a nyertes adományozó monogramja rákerül a hátlapra, valamint mellette más értékes sportrelikviát kap ajándékba, amit gödöllői sportbajnokok és olimpikonok dedikálnak. A licit a következő linkrőlérhető el és három héten át tart.
Az aukció nyertesével az egyesület felveszi a kapcsolatot.

Természetesen nem maradhatott el az elmúlt években már tradíciónak számító látvány kőfaragást végző Varga Attila Európa mester kőszobrász munkája sem, aki mellett szinte egész nap koptatták a követ a legifjabbak is, ezzel évről-évre megtapasztalva, hogy a szakmának van jövője. A sport nem csak a zöld gyepen volt jelen, hiszen a szervezői sátornál értékes sportrelikviákat lehetett adomány ellenében hazavinni. A helyszínen komoly adomány gyűlt össze a nevezési díjakból és a kilátogató, jószándékú emberek anyagi támogatásaiból, ami a nap végére 1.050.000 forint összeget jelentett.

A szervezők és a karitász csoport önkéntesei köszönik minden egyes személy, csapat, szervezet vagy cég felajánlását a nemes ügy érdekében, ami a tél közeledtével sok család életét fogja megkönnyíteni. A hagyományoknál maradva, Kopeczky Lajos nyugalmazott sportújságíró és riporter idén is nagy örömmel tisztelte meg jelenlétével az eseményt, akivel a szervezők megállapodtak, hogy 100 éves koráig minden évben szeretettel várják, amire természetesen nem tudott nemet mondani.

A Gödöllői Sport Klub labdarúgó szakosztály által Rózsavölgyi Sándor egy focilabdát adományozott a nemes célra, amit a kiemelt vendégek és a csapatkapitányok is elláttak kézjegyükkel. Az esemény üde színfoltja volt, hogy először láttak vendégül külhoni csapatot a sportnapon, így nagy szeretettel köszöntötték az öregfiúk kategóriában Pál Ferenc Kézdiszentlélek plébános és Balogh Tibor polgármester vezetésével a gyepre kifutó Perkő csapatát, amely közel 800 kilométert utaztak azért, hogy résztvevői legyenek a nemes küzdelemnek.

Az V. Jótékonysági Sportnap az Ifjúságért rendezvény címéhez méltóan a sportról, az ifjúságról, a barátságokról és a jószívű adományozásról szólt. Idén sem csak a nap mosolygott a közösségre, hanem a jelenlévő arcok is egymásra. Emlékként pedig maradnak a nevetések, a lendület, a fiatalság, az önzetlenség, az összefogás, a közösség és persze a foci!

SZG

Fotók: Bedő Dorottya