Ütős vendég a pecatáborban

2023-ban sem voltak restek azon szülők, akik a horgászat örömeit kívánták immár 11 éve megismertetni a gyerekekkel, így július utolsó hétvégéjén idén is megrendezésre került a dányi tó partján Pali bácsi horgász tábora. A szervezők az elmúlt évtized hagyományai mellett most egy újdonsággal is előrukkoltak.

A megszokott ifjú titán sereghez képest pár fővel kisebb létszám várta az idei tábort, de a lelkes szülők felsorakoztak melléjük és közel ugyanannyi felnőtt segítette a gyermekeket a tábori szolgálatban. Ezáltal a stégeken segédkező rutinos pecázó apukákra, a konyhában sertepertélő hölgy kuktákra, de még a felszolgálásra vagy bevásárlási feladatokra is jutott személyzet, így szolgálatukkal könnyebbé és élvezetesebbé varázsolták a fiataloknak ezt a hétvégét, akik két napon át szinte végig a horgászatra koncentrálhattak.

Az időjárásból jutott mindenféle, a kellemes tavasztól kezdve a nyári hőségen át egészen az esős őszies időig, ami a halfogáshoz akár ideálisnak is mondható. A napi menetrendek sem sokban változtak az elmúlt évtized tradíciójához képest, így volt éjszakai pecázás, horgászverseny, kürtöskalács sütés, kispályás foci, de főtt kukoricából sem csak a halak kaptak. Az első nap este azonban egy különleges esemény „zavarta” meg a tábort. Általában a péntek délutáni gyors kipakolás és sátorverés után izgalomtól fűtve rohan le a tábor a tó partjára, hogy az első pecabot dobást elvégezhesse, viszont az időjárás tréfát űzött mindenkiből. Először vihart jelzett a radar, ami egész éjszakán át tartó esőt jósolt, és ez elbizonytalanította a horgászat szerelmeseit, akik a nyitott stégről kezdték meg a halak üldözését. Így feljöttek a táborhelyre és egy vacsora keretein belül közösen remélték, hogy szakadozik majd a felhőzet. Mondhatni, hogy jól döntöttek, de nem csupán a finom lecsó miatt, hanem egyszer csak betoppant Erdei Zsolt „Madár”, aki az idei tábor meglepetés vendége volt.

Erdei Zsolt „Madár”

A többszörös félnehézsúlyú WBO világbajnok öklöző a maga laza stílusában és szerethető, nyitott barátságával érkezett a lurkókhoz, akik közül többen nem is éltek vagy éppen akkor születtek, amikor öt éven keresztül, 2004-2009 között profi világbajnok volt, a 2000-ben, Sydney-ben szerzett olimpiai bronzérmére pedig főleg a felnőtt szülők és segítők emlékezhettek, amikor a TV előtt szurkoltunk az ország „madarának”. Úgy viselkedett, mintha visszajáró vendég lenne, sztorikat mesélt, hiszen saját maga is szeret pecázni, sőt Fodor Rajmund olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval, illetve Besenyei Péter műrepülő bajnokkal versenyekre is járnak. Odaült a falatozó táborlakók közé, megmutatta a világbajnoki öveit, amelyekkel fotókat lehetett készíteni, de még egy gyors és rögtönzött boksz edzést is tartott pár gyermek számára. Látogatásának végén a stégeken is megnézte a gyerekeket, ahova közben az felhők mozgásának hála a pecázó fiatalok lassan visszasomfordáltak a kegyes időjárásban bízva. Talán a 11. horgásztáborhoz egy focicsapat vendégsége szimbolikusabb lett volna, de az ökölvívó bajnok feledhetetlen és különleges örömet okozott a fiataloknak és régebb óta fiatalabbaknak egyaránt. A felnőttek sem tudták előre a meglepetés vendég érkezését, így aznap estére a halak figyelése mellett bőven jutott téma a beszélgetésre, hiszen csak szeretettel lehet visszagondolni „Madár” sportolói pályafutására.

Erdei Zsolt gödöllői fiatalokkal és a világbajnoki övekkel a XI. Pali bácsi horgász táborában

Az első napi izgalom után a szakácsok is megörültek a jobb időnek. A péntek esti aggódás felesleges volt, hogy nem lesz elég hal a tábori halászléhez, hiszen végül nyolc nagyobb pontyot fogtak az ügyesebbek, sőt egy amur is horogra akadt, amit megsütöttek. A nulla százalékos sörök is jobban fogytak a melegben, a vasárnap reggeli horgászversenyen pedig Varga Bernát ifjonc pecás nagy boldogságot okozott a tó melletti stégek tulajdonosainak, hiszen közel száz törpeharcsa kifogásával elősegítette az állóvíz ökoszisztémájának fennmaradását, amivel a dicsőséges első helyet is megszerezte a vetélkedésben. Érdekesség, hogy az újonc Schnörch Áron első évében azonnal a második helyezést érte el, míg Bischof Réka személyében mini hölgy tagja is volt a tábornak.

Talán biztonsággal kijelenthető, hogy jövőre folytatódik a hagyomány és tizenkettedszer is lesz a titánoknak közösségi élményekkel teli pecatábor. Az viszont kérdés, hogy az első tíz év meglepetés vendég nélküli időszaka után a második évtizedben lesz-e újabb ismert személy meghívása. De ez maradjon a jövő titka és meglepetése a lurkóknak!