Az egyik legkedveltebb sövény növény: a Leyland ciprus

A Leyland-ciprus két különböző nemzetségbe tartozó faj, a Monterey-ciprus (gyors növekedés) és a nutka álciprus (jó fagytűrés) természetes kereszteződéséből jött létre. Walesben C. J. Leyland angol kertépítő bukkant rá, róla kapta a nevét. A Leyland ciprus alapvetően nem igényes növény, de akkor a legszebb, ha jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetjük és rendszeresen öntözzük, és évente pótoljuk a tápanyagot!

Nagyon sok fajta közül választhatunk a felhasználástól függően. Az oszlopos fajták szoliterként is mutatósak, sövényben alkalmazva pedig kevesebb nyírással számolhatunk. Legtöbb munkát egy szép sövény kialakításához a kúp alakú fajták adnak.  A sárga és tarka változatok inkább szoliternek ajánlottak, vagy kisebb mennyiségben a zöld fajták közé ültethetők, azonban a növekedési erélyük más, erre figyelni kell!

Oszloposak – Cupressocyparis leylandii ‘2001, C. l. ‘Blue Jeans’, C. l. ‘Green Rocket’, ez a három fajta kisebb termetű, 6-8 méteres lesz, míg a C. l. ‘Green Spire’ akár 20 méteres is lehet!  A hagyományos kúp alakú fajták közül a Cupressocyparis leylandii alapfaj,és a C. l. Vito zöld színűek, a C. l. ‘Haggerston Grey’, C. l. ‘Ovensii’ és a C. l. ‘Naylor’s Blue szürkészöld, illetve kék színűek. A C. l. ‘Excalibur Gold’ és a C. l. ‘Gold Rider’ a legszebb sárga fajták, elsősorban szoliternek ajánljuk lassabb növekedésük miatt. A C. l. ‘Robinson’s Gold’ sárgászöld színű, gyors növekedésű, sövénynek is ültethető. Tarka különlegesség a C. l. ‘Silver Dust’, zöld lombja krémfehér foltokkal tarkított.

A leylandi sövény kialakítása

Az ültetési távolság 80-150 cm, attól függően, kinek mennyi ideje van kivárni, míg összezárnak az egymás melletti növények ágai. Ültetési idejére javasolt a tavaszi-nyári időszak, mert fiatal korában enyhén fagyérzékeny. Ekkor az ültetés évében már begyökeresedik a talajba, ezáltal jól viseli az esetleges fagyokat. Az ültetés után évente két, esetleg három alkalommal is nyírhatjuk a növények oldalhajtásait. A hajtások hossza, ha elérte a 15 centimétert, akkor azok egyharmadát vágjuk vissza!

Minden visszametszés ösztönzi a hajtásokat a növekedésre és biztosítja a besűrűsödést. Ha a magassága is elérte a kívánt szintet, akkor a tetejét is levághatjuk. Ezt követően elegendő évente egyszer vágni, amelynek időpontja mindig tavasszal legyen, mielőtt a fa megkezdi az éves növekedését! Javasoljuk a 200-250 cm-es magasságot, mert ez még kezelhető méret akár a nyíráshoz, akár az esetleges növényvédelmi kezelésekhez. Betegségekre egyelőre a legkevésbé érzékeny fajta, de nagyon fontos a folyamatos tápanyaggal és vízzel való ellátás az idősebb növények esetében is, így a jó kondícióban lévő növényt kevésbé támadják meg a kórokozók, kártevők. 

Szépen kialakított

A sövény kialakításánál fontos, hogy türelmesek legyünk, és bátran metsszük vissza a növényeket az elágazásra serkentve, mert ekkor lesz igazán szép és sűrű sövényünk! Ha túlnő bennünket a sövény, akkor a visszametszés után sajnos egy ideig nem a legszebb látványt láthatjuk. Az intimitás kialakítása miatt elegendő a maximum 2,5 méteres magasság, mivel a 4 méter magasra hagyott sövény gondozása nagy költséget ró a tulajdonosra.

Specialmix csapata