Petíció a parkolók megszüntetése ellen

Elsősorban a Szilhát, Bajcsy-Zsilinszky és Szőlő utcák kereszteződéséhez közel élő lakók és vállalkozók 2023. április 17-én az alábbi petíciót fogalmazták meg és írták alá, majd rá két hétre eljuttatták a gödöllői önkormányzathoz a tervezett körforgalommal kapcsolatban. A petíciót közel 40 fő írta alá, akik bizakodva várják a hivatal pozitív válaszát.

Kérelem a Bajcsy utcai körforgalom kialakításának felülvizsgálatára

2023. április 5-én a Gödöllői Önkormányzat közmeghallgatást kezdeményezett a Szilhát – Szőlő – Bajcsy utca – kereszteződésében tervezett körforgalom kialakításának tárgyában. Jelenlévőként, mint a csomópont területén érintett ingatlanok tulajdonosai ezen ülésen tudtuk meg, hogy az évtizedek óta kialakult és egyébiránt balesetmentesen üzemelő kereszteződést városunk vezetése körforgalommá kívánja alakítani. Meghallgattuk a tervezett beruházás részleteit, melyet a városvezetés visszavonhatatlan tényként vázolt fel.

A beruházást az érintett lakosság, családok és üzletek tulajdonosaival egyetértésben ezen beadvány keretében megtámadjuk, megvétózzuk. Elsőként szeretnénk leszögezni, hogy nem a fejlődés ellen lépünk fel. Városunk gördülékeny közlekedése számunkra is a legfontosabb ügyek közé sorolandó feladat, de – mint évtizedek óta itt vállalkozást üzemeltetők – a tervezett körforgalom által megszűnő parkolóhelyek miatt ellehetetlenülő helyzetbe kerülünk. Az érintett csomópont nem olyan forgalmas, hogy városunk számára ez lenne a legégetőbb beruházási feladat. Sokkal forgalmasabb helyszínek vannak, melyeken reggelente sokszori lámpaváltással (pl. Vasútállomás, Városi uszoda, Tessedik-30-as út új kereszteződésében 500 méteres araszolás…) lehet csak átjutni. A körforgalom kialakításával nem csökkentjük az áthaladó forgalmat, márpedig a célnak annak kell lennie, hogy a belvárosból elvezessük az átmenő gépjárműveket.

Tudomással bírunk, hogy önkormányzati tervekben szerepel (évtizedek óta) egy – a Szilhát utcával párhuzamos út kialakítása a Széchenyi – Röges – Éva utcák összekapcsolása révén. Véleményünk szerint ezen kapcsolat kialakítása fontosabb feladat, mint jelen tárgyú körforgalom megépítése. A párhuzamos elvezetés lehetőségének fentebb vázolt kialakítása nagy mértékben csökkentené a Szilhát – Szőlő utca átmenő forgalmát. A lecsökkent forgalom még kevésbé indokolná a körforgalom kialakítását, amit jelen forgalmi körülmények között sem tartunk indokoltnak!

Az amúgy is kevés számú parkolóhelyre egyre nagyobb igény jelentkezik. Tervek szerint a Görögkatolikus Egyház bölcsődét épít 50 méterre a tervezett körforgalomtól, mely szintén igényli a parkolóhelyek meglétét. Egyéb iránt a parkolóhelyek némi bevételt is generálhatnának városunknak.

Fontos megemlítenünk, ha megépülne a körforgalom és évek múlva mégis kiépülne a belváros leterheltségét csökkentő párhuzamos út (több lehetőség is szóba került, melyeknek szükségszerűségét és fontossági sorrendjét kérjük, vizsgálják felül), a jelen tervek szerint megszűnő parkolók már soha nem kerülnének vissza a jelenlegi „szokásos-szükséges-praktikus” helyükre. Ezt végképp nem tudjuk elfogadni vállalkozásaink fenntartása, családjaink megélhetésének biztosítása, és nem utolsó sorban a vevőink kényelmes kiszolgálása érdekében.

Évtizedek óta itt élünk, vállalkozunk, dolgozunk, adót fizetünk. Véleményünk szerint a körforgalom kialakítása az arra fordított beruházás „nem szükséges és nem praktikus”. Az egyéb, fentebb említett, a térség forgalmát befolyásoló átalakító beruházások – amelyek „szükségesebbek és praktikusabbak” – az áthaladó és itt élő emberek, vállalkozások (egyszóval a „köz”) érdekeit jobban szolgálják, ezáltal a költségvetésünk beruházásra szánt forintjai is eredményesebben hasznosulnának.

Fentiek figyelembevételével, aláírásunkkal is nyomatékosítjuk kérésünket, hogy a tervezett beruházást függesszék fel!