A Grassalkovich OrszágosTörténelem Verseny második fordulója

A Szövetségben a gödöllőiekért Egyesület értékeket ápoló tevékenységének egyik legszebb eredménye a Grassalkovich Országos Történelem Verseny, amelyet hagyományteremtő céllal indított útjára 2022 őszén.

A verseny városunk egyik legjelentősebb személye, I. Grassalkovich Antal után lett elnevezve, melynek kifejezett célja a város és régiónk történetének megismertetése a fiatalokkal. I. Antal ugyanakkor kiváló példaként is szolgálhat a diákoknak, hiszen egy szegény, köznemesi család sarjából vált az ország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főurává, de mégsem felejtette el soha gyökereit és rendkívüli érzékenységet tanúsított alkalmazottai, valamint jobbágyai iránt is a mélyen vallásos főúr. A verseny mottója névadónktól származik, amelyek egyértelműen megmutatják elvárásainkat is a diákok felé: tehetség – erkölcs – siker. Gödöllő rendkívül izgalmas történeti múlttal és épített örökséggel rendelkezik, így a verseny mindezek népszerűsítését szolgálja, hiszen a legjobb eredményt elért ifjak el is látogatnak városunkba. 

A verseny a több hónapos előkészületet követően 2022 őszén vette kezdetét, és döntője 2023 tavaszának végén, még a nyári szünet előtt valósul meg. A verseny rögtön az elsők közé emelkedett az országban, hiszen az első fordulóban csaknem 400 versenyző mérettette meg magát két korcsoportban a teljes Kárpát-medence területéről. Voltak versenyzők Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról is. A második fordulóba 40 csapat, azaz 120 versenyző jutott tovább.

A verseny középső szakaszában három, lexikális tudást és kreativitást egyszerre igénylő feladatot kellett a továbbjutott csapatoknak megoldaniuk. Az első feladatban Grassalkovich I. Antal éppen egy tavaszi bál megrendezését fontolgatja. A csapatokat I. Antal megbízza a bál terveinek előkészítésére. A versenyzők feladata az volt, hogy sorra vegyenek minden szükséges előkészületet, így kiválasszák a helyszínt, a meghívott vendégeket, az időpontot, a felszolgált ételeket és italokat, meghatározzák a szükséges személyzetet, eszközöket, valamint költségeket és minden egyebet, ami egy bálhoz elengedhetetlen volt abban a korban.

A második feladatban egy kreatív alkotást kellett a csapatoknak elkészíteni, amelyben bemutatják, hogy egy mai fiatal miért tekinthet példaként Grassalkovich I. Antalra. A versenyzők készíthettek videót vagy egyéb képzőművészeti alkotást is.

A harmadik feladatban egy csapatképet kellett készíteni, ami a kor hangulatát idézi. A verseny további részletei olvashatóak a most létrehozott közösségi oldalainkon is: www.facebook.com/grassalkovich.otv.

Lapzártánk idején már megvan a két korcsoport 6-6 döntős csapata, és készülünk a június 9-10-i fináléra!

A verseny szervezésében, a feladatlapok összeállításában és javításában több magánszemély és intézmény nyújtott hatalmas segítséget, akiknek ezúton is köszönjük a fáradozásaikat. 

Wisznovszky Tamás
főszervező