A spárgás pulyka cordon bleu egy olyan étel, amelyben a pulykamellfilé szeletek töltelékének főszereplője a zöld spárga, a füstölt fekete erdei sonka és a mozzarella sajt. A húsok elkészítése előtt először a spárgát kell előkészítenünk. A zöld spárgát megmossuk, meghámozzuk, majd 3-4 cm-es darabokra szeljük. Egy serpenyőben kevés teavajat olvasztunk és ráhelyezzük az előkészített spárgákat. Meglocsoljuk kevés édes fehérborral, majd 2-3 percig roppanósra sütjük. Végül sóval és egy fél lime facsart levével ízesítjük.
A pulykamellfilé szeleteket tenyérnyi nagyságúra klopfoltuk, majd sóval, őrölt fehérborssal és fél citrom facsart levével ízesítjük. A húsokat kiterítjük, ráfektetjük a füstölt fekete erdei sonka szeleteket, majd rátesszük a vajas spárgákat és mozzarellát kockázunk a tetejére. Az egészet feszesen feltekerjük, szükség esetén hústűvel összefűzzük, majd hagyományosan panírozzuk, szezámmaggal dúsított házi prézliben. Lassan, meleg olajban 10-15 percig arany barnára sütjük.

A zöldspárgás pulyka cordon bleut fehérspárgás burgonyapürével, remulád mártással és édes-füstölt mustármártással tálaljuk. A burgonyapüré elkészítése egyszerű: forró vízben megfőzzük a meghámozott és kockára vágott burgonyát, majd leszűrjük és egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a teavajat, sót, borsot és őrölt szerecsendiót, majd alaposan elkeverjük, amíg krémes állagú nem lesz.
A remulád mártást majonézből, mustárból, apróra vágott savanyúságból és fűszerekből készíthetjük. Az édes-füstölt mustármártás elkészítése pedig nagyon egyszerű: keverjük össze a mustárt, a mézet és az édes füstölt paprikát.
A zöldspárgás pulyka cordon bleu elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:
- 1,5 kg pulykamell
- 0,5 kg zöldspárga
- 25 g teavaj
- 0,5 dl édes fehérbor
- 20 dkg füstölt feketeerdei sonka
- 20 dkg mozzarella
- 1 lime
- 1 citrom
- só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió
Panírhoz:
- liszt
- tojás
- házi darabos morzsa
- szezámmag
Ha csak megkóstolná ezt a finomságot, de a főzéshez nincs kedve vagy lehetősége,
a Kemencés vendéglőben megkóstolhatja, vagy megrendelheti ezt az ételkülönlegességet!
Tel.: +36 70 247 14 56