A cserkész takarékos

A magas energiaárak megjelenésekor a 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat vezetősége azonnal elkezdett kidolgozni egy rezsitervet, melyet a saját költségvetéséből épített fel. A cserkészek kilencedik törvénye szerint a cserkész takarékos, amit a gyakorlatban is megmutattak a Bezsilla-villa energiahatékonysága során, hogy a 400 főt is meghaladó csapat gyermekei számára a jövőben is üzemeltetni tudják az épületet.

Az ősz folyamán tudtuk, hogy a hidegebb hőmérsékletek mellett hamarosan drasztikus megszorítások is várnak ránk a csapatotthon üzemeltetését illetően a hideg beköszöntével. A vezetőség tervei szerint meghatároztuk, hogy mennyi megtakarított forrás befektetése szükséges ahhoz, hogy a költségvetésünk arányos maradjon a fogyasztásunk összegével. A fejlesztések mellett a rendszerek fokozott felügyeletére és finomhangolására is szükség volt. Ősszel a Bezsilla-villa még nem rendelkezett semmilyen szigeteléssel. Viszont ismertük az előző fűtési szezon számait, amikor 4500 m3 gázt és 3290 kWh áramot fogyasztottunk el ahhoz, hogy az épületben kellemes szobahőmérsékletet és megfelelő világítást nyújtsunk foglalkozásaink ideje alatt. Az energiafogyasztáson jól látszódott, hogy az ingatlan rendszerei nem korszerűek, így számos intézkedést, felújítást kellett bevezetni, hogy tovább tudjuk folytatni önkéntes mozgalmunkat, mely kizárólag adományokon alapul.

A csapat vezetősége által idén meghozott döntésben két ponton tudtuk fejleszteni az ingatlant. Az első és legnehezebb feladat a villa fűtési rendszere volt számunkra, mert két régi gyártású 80 kW gázkazán a működtetője. A hatékonyságnövelés érdekében le kellett szigetelni a fűtési rendszer csöveit, melyek hatalmas felületen, a falon kívül futnak, amelyek sok hőt adnak le, mire a radiátorokhoz érnek. A fűtési rendszerhez kapcsolódóan szükségesnek láttuk a villa öreg nyílászáróinak szigetelését is, hogy a ház lassabban veszítse el a drágán megtermelt hőenergiát.

Fontosnak gondoltuk, hogy a gyermekek is érezzék át: közösen kell tennünk a meleg megtartása érdekében. Minden nyílászárót csukva kellett tartani, amelyre egy felirat hívta fel a cserkészek figyelmét az ajtókon. Nagy örömünkre a gyerekekben gyorsan tudatosult a kérésünk, mivel ők is érezték, hogy nem az előző években megszokott hőfok van a villában.

A fűtési rendszer után az elektromos hálózat fejlesztése felé vettük az irányt. A Bezsilla-villa minden közösségi terében lecseréltük a világítást mozgásérzékelő rendszerre, hogy még véletlenül se égjen tovább a lámpa a szükségesnél, és ne is hagyják úgy, ha elmennek a házból. A hatékonyság növelésében központi szerepet játszik az egész villát működtető okosotthon funkció, amelynek segítségével szabályozni tudjuk a fűtést időszakokra bontva, de a villamos- és gázfogyasztásunkat is online tudjuk követni. Az energiahatékonyság optimalizálása érdekében felsorolt munkálatokat a csapat cserkészei és szülei, valamint az öreg cserkészek végezték, amelyért nagyon hálásak vagyunk nekik.

Összességében a 2021/2022 évadhoz viszonyítva csapatunk a 2022/2023 fűtési szezonban is azonos mértékben fogyasztott energiát, miközben ez csak három fok különbséget okozott a belső terekben. Ezt a fejlesztéseknek köszönhetjük, amely által a Bezsilla-villa felfűtése 25-30 százalékkal kevesebb gázt igényel. A spórolást a bevezetett okosotthon fogyasztásmérők statisztikái is alátámasztják, egyúttal remek gyakorlati példát és tapasztalatot adtak minden cserkészünk számára a kilencedik törvény betartása érdekében.

Vass Kristóf
802. számú Szent Korona Cserkészcsapat parancsnok-helyettese