Csak tiszta forrásból

Sem bocsánatkérésnek, sem helyreigazításnak nem lehet nevezni a város újságjában megjelent cikket a Madách iskola takarításával kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy Gémesi György polgármester a kommunikációs csatornáin azt terjesztette, hogy az intézményt hónapok óta tanárok és diákok takarítják, mert a tevékenységet végző cég még decemberben felmondott. Kocsi Tamás önkormányzati képviselőt (Szövetség Gödöllőért), a VSZC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola igazgatóját kérdeztük a fejleményekről.

Képviselő úr, miért kért helyreigazítást a polgármestertől?

Gémesi György egy csúsztatásokat tartalmazó, alapvető tények ismeretét nélkülöző anyagot terjesztett a Madách iskoláról, amivel megsértette az önkormányzat kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségét. A Szolgálatban, hogy mentsék a menthetőt, ugyan már egy hős Zrínyivé magasztaltak fel, de a nagy kapkodásban, hogy gyorsan átírják az eredetileg szánt anyagot, benne hagyták a kereskedelmi csatornára való utalást, holott a polgármester a bulvárból merített, így városunk hírmondója sem fog Pulitzer díjat kapni.

Mi volt a valótlan?

Szó nincs alulfizetett vállalkozóról, de Gémesi nem tudta az intézmény nevét sem helyesen leírni, a fenntartóját is rosszul nevezte meg, és azóta is hiába várom az „aggódva takarító szülőket”, akikre hivatkozva a polgármester úr álságos módon kért tájékoztatást, miután megrágalmazta az iskolát. Az ÁNTSZ az iskola takarítását egyébként megfelelőnek találta.

Ezek szerint sikerült bolhából elefántot csinálni?

Kocsi Tamás

Igen, polgármester úr előbb lőtt, és csak utána kérdezett. Voltak átmeneti nehézségek, de ezeket megoldottuk, tulajdonképpen a tévében is ez hangzott el.  A fő probléma egyébként a Madáchban – mint mindenhol – az energiafelhasználás optimalizálása, hiszen a tavalyi 18 milliós nagyságrendű fűtésszámla idén lehetett volna egy százmilliós összeg, de e téren is sikerült úgy megtakarítást elérni az iskolavezetésnek, hogy a tantermekben biztosítottuk a megfelelő hőmérsékletet, és meg fogjuk tudni valósítani a 2023-ra tervezett fejlesztési célokat is.

A képviselőtestületi ülésen miután szembesítette a polgármestert, az első reakciója az volt, hogy ő nem kér bocsánatot, mert feljelentette a Tüdőgondozóval. Mi az összefüggés?

Semmi, bocsánatkérés helyett a sérelmeiről kezdett el beszélni. Az sem igaz, hogy én őt feljelentettem, az az anyag arról szól, hogy kifogásoltam az értékes ingatlan elkótyavetyélését, de ennek is már két éve.

Egyáltalán hogyan kapcsolódik az önkormányzat az iskolához?

Sehogy. A Madách esetében közel 30 éve már, hogy a Gémesi vezette testület nem kívánta fenntartani Gödöllő legnagyobb középiskoláját és lemondott róla. Holott egy agglomerációs városban a szakképzés stratégiai jelentőségű, főleg, hogy a Madách szakmakínálata a környék munkaerőpiaci keresletéhez igazodik. Sokat utazgat Gémesi a gödöllőiek pénzén Európában, igazán felismerhetné, hogy ez egy európai gondolat és más városvezetők büszkék a településük szakképző intézményeire, így segítik, támogatják a működésüket. Az ő „segítségnyújtása” a hírbe hozásban merült ki, ezek szerint lenézi a kétkezi munkásokat és az oktatóinkat, hiszen az iskolával összefüggésben egy vécé csészével reklámozta a saját városát. A szalagcímben ugyanis nem az iskola neve van, hanem Gödöllő. Kétszer is.

A polgármesternek hirtelen miért most támadt érdeklődése az intézmény iránt?

Madáchot idézve: 

Fölzaklatni, s kormányozni más”. Terelni akar Gémesi a saját botrányairól és minden ellenzéki képviselőhöz eljut majd, a kampányának része ez. Amikor lehetősége lett volna, mit tett polgármester úr a gödöllői köznevelési intézményekért?  A Hajós kis híján a tanulók fejére omlott, a Törököt is romokban hagyta, így adta át állami fenntartásba. Persze lebonthatta volna a tankerület, mint ahogy ő tette a városházával. Vécsey képviselő úr, akinek egykori gödöllői diákként szívügye az iskola, a válságban is kilobbizta és az állam felújította a Törököt, viszont Gémesinek nem sikerült még a városháza építés sem, így egyre nagyobb a kontraszt minden téren.  A Madách iskolát tájékozatlanul és hatáskör nélkül vádolta meg a polgármester úr, eközben a saját működési körébe tartozó Fenyőliget óvodában kikapcsolták az áramot. Mi köszönjük szépen, jól megvagyunk nélküle, de ki vezeti Gödöllőt?

GDL