Tizenkilenc, ami nem egy híján  húsz

2023 első lapszámához érkeztünk. Ez nem kerek évforduló, a szerkesztőség, így a GDL.hu Pelikán magazin sem ünnepel semmit. Ha csak azt nem, hogy ismét elkezdtünk egy új évet, tele reményekkel és munkával.

Hogy mégis miért ragadtunk tollat ennek kapcsán? Jelen lapszámunk a tizenkilencedik a sorban, az indulástól, 2020 októbere óta. Egy évvel az önkormányzati választások után eljönni látszott az idő, hogy megszülessen egy olyan közéleti lap, amely tényekre alapozva, más megvilágításba helyezi a Gödöllőn történteket. Igény is mutatkozott arra, hogy a városban élők ne csak a rendszerváltás óta a várost irányító, támogatottságából azonban jelentősen veszítő polgármesterhez köthető egyoldalú kommunikációt szívhassák magukba. Ezért (is) látott napvilágot a magazin, s próbál témák mentén eligazodást adni az olvasóknak.

Ha kellett, megszólaltattuk az utca emberét vagy éppen Gödöllő vállalkozóját. De helyi érdek vagy téma mentén városi közéleti személyeket, sőt akár államtitkárokat vagy minisztereket is szóra bírtunk. Tettük mindent eddig 19 lapszámmal, több, mint 500 cikk formájában.

Mi tagadás, nem egyszerű dolog manapság újságot kiadni. A növekvő papír költségek, az infláció, és még hosszan sorolhatnánk a nehézségeket. Azonban támogatóink is nagy számban azért álltak mellénk, mert (át)érezték mindazon dolgok fontosságát, amelyek egy jobb jövőt hozhatnak el Gödöllőnek, a holnapnak, gyermekeinknek.

Bíztunk abban, hogy a közéleti témákban a városvezetés felé való tükörtartással, valamint a rovatok sokszínűségével egy olyan produktumot hoztunk létre, amelyet minden korosztály szívesen vesz a kezébe. Küldetésünk töretlen. Megannyi elrejtett, vagy elfeledett témát, gödöllői helyszínek és projektek több évtizedes keresztmetszetét dolgoztuk fel, amelyre rengeteg visszajelzést, bátorítást kaptunk. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenki olvassa szívesen a lapunkat. Ez így is van rendjén. Tiszteletben tartva mindenki véleményét továbbra is azon dolgozunk, hogy konkrét dátumokkal, számokkal és objektív módon eleget tegyünk olvasóink érdeklődésének. Nyilván nem szálka, hanem gerenda vagyunk a városvezetés szemében, amely 2020-ig nem volt ahhoz hozzászokva, hogy az általuk „preferált” újságon kívül van ellenvélemény is. Nem egyszer próbálták a maguk eszközeivel, mondvacsinált helyreigazítási kérelmekkel, alapítók lejáratásával rossz fényben feltüntetni a magazint. Ez hozzátartozik a mi kis gödöllői életünkhöz, de mi továbbra is végezzük alázatosan munkánkat.

Nem tudjuk, mit hoz a jövő. Senki sem tudja. De ahogy az induláskor megfogalmaztuk, szeretnénk, hogy a városban rejlő potenciál a felszínre törjön, és egy szabadabb, boldogabb településsé váljon Gödöllő, a vezetése pedig valóban a címerben lévő, a saját fiókáit a vérével tápláló pelikán legyen.

Ha ez így lesz, akkor kijelenthetjük, hogy ehhez a szebb jövőhöz egy kicsit mi is hozzájárultunk a magunk módján. Mondhatni az ötről a hatra jutottunk úgy, hogy jelen lapszámunk – megújult köntösben, nagyobb oldalszámban – már a tizenkilencedik, és nem csak egy híján húsz.

GDL