Fiatal tehetségeink

Fiatal tehetséges gödöllői sportolókat bemutató sorozatunkban ezúttal egy sokra hivatott fiatalemberrel ismerkedhetnek meg, aki nagyszerűen forgatja a pengét a kezében. Példája is mutatja, hogy sokszor ki kell próbálni több sportágat, mire az ember rátalál az igazán neki valóra. Kiss Benedekkel, a MATE-GEAC vívójával beszélgettünk.

Benedek 4 éves korában kezdett el rendszeresen sportolni. Óvodásként még karatézni járt, majd triatlonozott és úszott is, mielőtt végleg kikötött a vívásnál.

„9 évesen kezdtem a vívást. Ebben bizonyultam tehetségesnek, amelyet természetesen olyan fiatalon még nem voltam képes felmérni, ezért hagyatkoztam a szüleim és edzőm véleményére. Utólag rájöttem, hogy ez a szemtől szemben való küzdősport valóban nekem való és soha nem bántam meg, hogy rájuk hallgattam” – emlékezett vissza a fiatal vívópalánta.

Melyik eredményére a legbüszkébb?

Talán a két évvel ezelőtti magyar országos bajnoki harmadik helyemre, ahol egy hajszál választott el a végső győzelemtől. Azon a napon szinte végig hibátlanul vívtam, ráadásul nagy riválisaimat sikerült legyőznöm a verseny során.

A sikert persze nem adják ingyen, de jelen példa is bizonyítja, hogy csak szorgalmas munkával jár az eredmény. „Normál időszakban heti négyszer két órát edzem, de verseny közeli hetekben ötször két órát, a megfelelő felkészülés céljából” – árulta el Benedek a siker egyik kulcsát.

Kiss Benedek, a MATE-GEAC vívója

Hogyan tudja összeilleszteni a tanulmányaival?

Mivel Budapestre járok iskolába, ezért elég nehéz összeegyeztetni a kettőt. A tanulásra koncentrálok elsősorban, de természetesen mindkettőben próbálom napról napra a maximumot nyújtani. 17 éves vagyok és a XVI. kerületi Szerb Antal Gimnáziumban tanulok. Jelenleg még nem tiszta a jövő számomra, hiszen erősen tanakodok, hogy melyik egyetemen tanuljak tovább.

Meddig szeretne eljutni a sportágban?

Egy nemzetközi érem még hiányzik a gyűjteményemből, annak megszerzése mindenképp célom. Még nem dőlt el, hogy a jövőben a tanulással vagy a vívással, mint élsportoló fogok inkább foglalkozni, de ettől függetlenül szeretném űzni a sportot ameddig lehetséges.

SZG