Megújul a Szent István Campus

9,168 milliárd forint összköltségvetésű átfogó felújítási program keretében újul meg a MATE gödöllői Szent István Campusa. Az energetikai korszerűsítés olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

​​​​​​„A teljes gödöllői épületkomplexum vonatkozásában 1733 darab nyílászáró cseréje, valamint 5310 m2 tető szigetelése valósul meg 2023. szeptember 30-ig. Ennek célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, valamint az energiafelhasználás és a működési költségek csökkentése, amelyeknek napjainkban különösen nagy a jelentősége. A fejlesztés eredményeként a MATE Szent István Campusa egy biztonságosabb, korszerűbb, környezetbarát intézményként működhet tovább” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba rektor.

A főépületben a nyílászárók cseréje, a padlásfödém szigetelése, valamint radiátorok és HMV-tárolók telepítése, az aulában a függönyfal, valamint a nyílászárók körüli mészkő lapburkolatok cseréje és új radiátorok felszerelése, a szemináriumokban nyílászárók és radiátorok cseréje, a kazánházban új, korszerű gázüzemű fűtési rendszer kiépítése, a tornacsarnokban pedig a fűtési és a légtechnikai rendszer korszerűsítése valósul meg.

Az energiahatékonysági fejlesztések révén a szén-dioxid kibocsátás mértéke várhatóan éves szinten 2.688,98 tonnával csökken. Ez az érték megfeleltethető 448 elefánt tömegének, vagy a magyarországi személygépjárművek kilométerre vetített átlagos szén-dioxid kibocsátása alapján 23,3 millió kilométernyi megtett útnak.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00058 azonosítószámú projekt vissza nem térítendő támogatásának teljes összege bruttó 7,855 milliárd Ft, melyből a MATE bruttó 7,137 milliárd forintot, a BMSK Sport Nonprofit Kft. pedig bruttó 718,6 millió Ft támogatást nyert el. A MATE saját forrásként további 1,312 milliárd forintot fordít az energetikai korszerűsítés megvalósítására.