Céklás cordon

Egyedi ételajánlat Erdősi Norberttől, a Kemencés vendéglő séfjétől

Céklás cordon

A tanyasi csirkemellet 15-20 dkg-os nyitott szeletekre vágjuk, majd egyenletesen kiklopfoljuk, a szeleteket meglocsoljuk kevés tejjel, pár csepp citromlével megcsepegtetjük. Sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, majd jól átkenegetjük. Lefedve egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

A céklát alaposan átmossuk, héjában sós, cukros, citromos vízben puhára főzzük. Kirakjuk hűlni, majd langyosan meghámozzuk és karalábévájóval kis gömböket formázunk, amelyeket majd a húsba töltünk. A megmaradt céklát elrakjuk a később elkészített burgonyapürénkhez. 

A pácolt húst elővesszük, kiterítjük, majd szeletelt fekete erdei sonkával borítjuk, amelyre húsonként 3-4 cékla, majd mozzarellagömböt helyezünk. A húsokat feszesen felgöngyöljük, szükség esetén húsvillával rögzítjük. Ezután a húsokat simán panírozzuk annyi különbséggel, hogy az őrölt zsemlemorzsához durvára tört diót keverünk bőségesen. Hozzávalók: 1 kg tanyasi csirkemell filé, 1.5 kg cékla, 15 dkg feketeerdei sonka, 0.5 dl házi tej, fél citrom leve, só, feketebors, cukor, 15 dkg friss dió, liszt, tojás, zsemlemorzsa.

Céklás burgonyapüré

A burgonyát sós vízben készre főzzük, hozzáadjuk a cordonból visszamaradt céklát, majd együtt 5-10 percen át összefőzzük. Ezután az összes levet leöntjük róla és krumplitörővel jól összetörjük. A forró vajat hozzáadva gépi habverővel habosítjuk forró tej folyamatos adagolásával, míg egy könnyű burgonyahabot nem kapunk. Sóval, enyhe szerecsendióval ízesítjük. Frissen reszelt sajttal szórva is tálalható. Hozzávalók: 1.5 kg burgonya, 250 dkg teavaj, 1-3 dl házi tej, só, őrölt szerecsendió.hagyma, 1 nagyobb alma, 100 g aranymazsola.

Ha csak megkóstolná ezt a finomságot, de a főzéshez nincs kedve vagy lehetősége, a Kemencés vendéglőben megkóstolhatja, vagy megrendelheti ezt az ételkülönlegességet!
Tel.: +36 70 247 14 56