/

Az Én Sisim – Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

Erzsébet királyné kultuszán nem fog az idő. Már életében legendák övezték, figyelő szemek kísérték sétái, utazásai során, a korabeli sajtó pedig előszeretettel közölt róla (ál)híreket. Halála után 120 évvel még mindig sokakat elvarázsol személyisége, szépsége, bája. De kinek mit jelent ma Sisi? Ennek jár utána új időszaki kiállításunk.

A Gödöllői Királyi Kastély történetében először nem a saját műtárgyainkon keresztül mutatjuk be ezt a témát. 2022 tavaszán egy pályázati felhívás keretében kerestük azokat a magángyűjtőket, akik szívesen bemutatnák gyűjteményük legszebb, legkülönlegesebb darabjait egy kiállítás keretén belül. A 24 gyűjtő féléven át nélkülözi féltett műtárgyait, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa őket.  

A nyár folyamán személyes találkozók során megcsodálhattuk a gyűjteményeket szerte az országban. Bizalmukba fogadtak a gyűjtők, megosztották velünk a gyűjteményükhöz, tárgyaikhoz tartozó történeteket és elvarázsoltak minket. Lenyűgöző volt számunkra az a rajongás, szeretet, a mérhetetlen tisztelet, amellyel meséltek Erzsébet királynéhoz fűződő kapcsolatukról. Mindenki életében volt egy pont, ahonnan eredeztetni tudta érdeklődésének kezdetét. Különböző életszakaszokban találkoztak Erzsébet alakjával. Volt olyan, akit gyermekkortól vonz Sisi „hercegnő”. Más a tinédzserkori önkeresés időszakában találkozott a fiatal Erzsébettel, akit nem is császárnénak szántak, csak belecseppent a császári világba. Volt olyan, akiben a királyné halálának századik évfordulója, a 1998-as emlékév keltett kíváncsiságot, megint másnál film- vagy színházi élmény indította el az érdeklődést.

Az Erzsébet királyné iránti érdeklődés annyira meghatározó a rajongók életében, hogy volt, akinél a pályaválasztást határozta meg, másoknál az egészséges életmód -és sportszeretetet, megint másoknál munkasikereket hozott. Szeretnénk, ha ezekkel a történetekkel másokat is inspirálnának, ezért indítottuk el új weboldalunkat: www.azensisim.hu címen. Volt, aki csak néhány tárggyal pályázott, volt, aki több száz vagy ezer darabszám feletti gyűjteményéből válogatott.  A gyűjtői szenvedély nem mindenkinél csak a tárgyakra irányul: van, aki az utazásokat, élményeket gyűjti Sisi nyomában járva. Öt teremben tudtuk elhelyezni azt a rengeteg kincset, amit kölcsönkaptunk. 

És mit gyűjt ma egy Erzsébet rajongó? A „klasszikus tárgyak” (festmény, szobor, porcelánkészlet) mellett korabeli vizitkártyák, régi és kortárs képeslapok, legyezők, ruhaköltemények, Sisi vagy Sissi márkájú alkoholos italok (sajnos csak üres üvegek…) is megjelennek. Emellett ékszerek, hűtőmágnesek, az Erzsébetről szóló szakirodalom szinte minden darabja és olyan exkluzív műkincsekkel is találkozhat az idelátogató, mint például Erzsébet eddig ismeretlen portréja, vagy eredetiben ritkán kiállított, privát levele. A kreatív vonal is erősen kirajzolódott a személyes beszélgetéseink kapcsán: Erzsébet alakja nemcsak műtárgyvásárlásokra ösztönözte a kiállítóinkat, hanem alkotásra is.

A Sisi arcképével díszített dekupázsolt húsvéti tojás vagy keresztszemes hímzés ugyanolyan értékes tárgy a rajongók szemében, mint a szuvenírboltok termékei. A 24 kiállító közül volt olyan, aki mindössze 20 éves és olyan is, aki 78 esztendős. Az ország egész területéről érkeztek pályázatok (Szombathelytől Nyíregyházáig – ketten Gödöllőről is pályáztak!), többségben hölgyek, de három úr is képviselteti magát. A kiállítók sora számunkra nem lenne teljes Dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930-2017) nélkül, aki Erzsébet királyné felolvasónőjének, Ferenczy Idának leszármazottjaként szívügyének tekintette a felolvasónő örökségének gondozását és aki páratlan kincsekkel gazdagította a Gödöllői Királyi Kastélymúzeumot.

A műtárgyak mellett a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásai a folyosón, a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó sztorik pedig a termenként kihelyezett érintőképernyőkön olvashatók. Olyan személyes történetekkel találkozhatnak a látogatók, amelyek az Erzsébet királyné iránti rajongás mélységét mutatják be. A gyermekek vagy a játékos kedvű régebb óta ifjak számára ugyanitt „Mit gyűjtött Erzsébet királyné?” c. játék színesíti a látogatást.  A kiállítás 2023. március 16-ig látogatható. Mindenkit várunk szeretettel!

Kiállítóink: Baloghné Szentirmay Judit, FreylerArt Galéria, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, Dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Judit, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga.

Villangó-Török Ivett
Kurátor