A sötétség sötétsége

Jelen cikk címét a Kossuth- és József Attila-díjas író, Hernádi Gyula: A halál halála című regénye ihlette, amiben az élet meghosszabbításán gondolkodik a XX. század végén, de végül csak a jövőbelátást és az elemi matematikát találta meg, mint hatékony eszközt. Az analógiát az élet szülte Gödöllőn is.

Gödöllő város polgármestere stílszerűen a halottak napja előestéjén jelentette be az általa preferált televíziós csatornán, hogy az energiaárak miatt bizony idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, csak csekély mértékben. Magyarán gyászos adventnek nézünk elébe. A helyzetet természetesen semmiképpen sem szeretnénk elbagatellizálni, hiszen az energiaválság miatti helyzet adott.

De három tényezőt nem szabad mellőznünk, amikor a sötétségre hivatkozunk.

1. Az elmúlt években a karácsonyi díszkivilágítás sosem volt fényűző, sem egy fényfestés, sem egy látványos elem, azonban a főtér sokak számára egy kellemes séta és hangulatos beszélgetések színtere. Persze könnyű hivatkozni az energiaárakra, de Gödöllő népe joggal kifogásolja a közösségi médiában, hogy ugyanakkor november elején a szökőkutat még éjjel-nappal is működtették.

2. A cselekedet mögött igazából ugyanaz a politikától sem mentes célzott tiltakozás áll, mint két évvel ezelőtt, amikor Gödöllő is beállt az ellenzéki polgármesterek akciója mögé.

Emlékszünk talán, hogy 2020-ban az iparűzési adó csökkentésének hírére több baloldali vezetővel közösen városunk is a karácsonyi díszkivilágítás lekapcsolásával válaszolt (Gödöllő iparűzési adója ehhez képest magasabb lett az előzetesen vártnál – a szerk.).

Az idei renitenseket az ellenzéki  összefogás kommunikációja nem is hagyta szó nélkül, így amikor a szegedi polgármester a csongrádi megyeszékhelyen a kérés ellenére mégis bekapcsolta a karácsonyi fényeket, akkor egy ironikus választ kapott, miszerint:

Szegeden nem értesültek róla, hogy a Valódi Ellenzéki Városban nincs díszkivilágítás!

Nem tudjuk eldönteni, hogy jó vagy rossz hír az, ha Gödöllő nem tartozik a renitens városok közé.

3. A Művészetek Háza és az alsópark közé került át idén is az adventi vásár talán jogosan, mivel tavaly a gödöllői önkormányzat az Aktív Magyarország Program keretében nyert műjégpálya-vásárlást, amit 5 évig, szezononként pedig minimum 90 napig működtetni kell. Így indokolt, hogy közvetlen a jégpálya mellett legyen a vásár, jó összejönni és beszélgetni az ünnepek előtt, meginni közösen egy forralt bort.

Viszont a 25 millió forintos állami támogatás mellé a beruházáshoz mintegy 36,7 millió forintot tettek hozzá a gödöllőiek pénzéből. Továbbá, csak erre az évre 13,5 millió forintba kerül az alsóparki műjégpálya üzemeltetése. Ezeket a számokat látva sokan nem értik, hogy a pár hetes főtéri világítás miért nem férhet bele a büdzsébe.

De ha ettől eltekintünk, akkor persze mondhatjuk, hogy az önkormányzat ahol tud, ott megtakarít és sok kicsi sokra megy, mivel a jégpálya üzemeltetését szerződés köti, miközben a nevelési-oktatási intézmények számára ingyenes használatot biztosít a gyerekeknek. De mi a helyzet az elbontott és sok pénzbe került területtel március és november között? Vajon miért nem használja ki az alsópark és kastély adta lehetőségeket a város a többi három évszakban? A helyszínt akár bérletbe lehetne adni gödöllői kisvállalkozóknak, amiből a városnak bevétele származik. Sajnos abban igazuk van, hogy lekapcsolni egy szerény díszkivilágítást valószínűleg egyszerűbb és ez jól kommunikálható.

És ne feledjük: az önkormányzatnak a villamosenergia megvásárlására 2023 végéig van érvényes szerződése! Ez pedig azt jelenti, hogy ugyan a rendszerhasználati díj drágul, de az energia ára nem változik.

Hernádi Gyula szerint a halál halála az életet jelenti. A mi életünk pedig a sötétség sötétsége, ami a megvilágosodást jelenti már most is sokaknak. Azzal, hogy a várost fizikailag sötétségben tartják, az itt élő embereket pedig a korrekt információk hiánya miatt szellemileg is próbálják sötétben tartani, ettől még nem leszünk sötétek.

Csak bizakodóak, hogy a sötétség után napsütés következik, ha átlátva a sötét szitán meglátjuk a fényt az alagút végén.

SZG