A „háromoroszlános” gödöllőiek

Szomorú statisztika, hogy ma a válások aránya meghaladja az 50 százalékot, de az elköteleződésre képes férfiak száma is egyre kevesebb. Generációs különbségek mindig voltak, de a férfi értékek képviseletében, a férfiasság megnyilvánulásában az utóbbi ezer évben biztosan nem volt akkora törés, mint ma. A felelősségvállalás, döntés és józan ítélőképesség, önállóság, racionális jövőtervezés, az emberséges irányítás és megannyi férfiérték hanyatlásban van. De léteznek még ilyen férfiak, akiket idén is díjaztak.

A Férfiak Klubja hat évvel ezelőtt hozta létre a Gránit Oroszlán Példakép Díjat. Felismerve a fent leírt társadalmi problémákat és veszélyeket, a klub nem csupán sokat tesz az értékteremtésben, de évente díjazza is az élet különböző területén példaértékű férfiakat. Az elismeréssel olyan hétköznapi hősöket tüntetnek ki, akik a többi férfi és a jövő generáció férfiúi számára is mintaként szolgálnak. Idén már hatodik alkalommal adták át az elismeréseket a közösségekért, a családokért, a nemzetért önfeláldozóan és fáradtságot nem ismerve dolgozó férfiak számára. November 19-én, a férfiak világnapján öt kategóriában ismerték el a győzteseket az erre a célra alapított Gránit Oroszlán Példakép Díjjal. Nem kis büszkeségre adhat okot, hogy a öt kategóriából háromban is gödöllőiek lettek kitüntetve, akiknek ezúton is gratulálunk.

Pertis Szabolcs

A „Férfi pedagógus példakép” kategóriában Pertis Szabolcsot, a Gödöllői Református Líceum matematika–fizika szakos tanárát érte a megtiszteltetés, hogy kiérdemelje a díjat, melyről a következőképpen vélekedett:

„Egy tanár számára mindig öröm, ha munkáját elismerik, hivatását megbecsülik. A Gránit Oroszlán Díj kifejezetten a férfi példákat, példaképeket „keresi”. Magamat nem tekintem példaképnek, mégis jól esik, hogy idén tanár kategóriában én vehettem át a legtöbb szavazattal járó díjat. Megtisztelő számomra, hogy nagy tudású kollégámtól, Seres Istvántól (tavalyi díjazott) vehettem át a kitüntetést. Jól esik, hogy volt tanítvány, jelenlegi kolléga (némelyik egybe is esik) és igazgató is méltónak talált erre a felterjesztésre. A díj érdekessége, hogy csak férfiak kapják, de jobban megnézve, talán elfogadható ez a „kivételezés”. Az alapítók kulcsfontosságúnak találják, hogy a férfiak a társadalomban példaadó szerepet töltsenek be. A díjazott kategóriák közül talán különösen az apai és tanári „szerepekben” fontos, hogy a férfiak újra felvállalják a rájuk szabott feladatokat, ebben ad megerősítést egy ilyen elismerés. A díj maga egy igényes és különleges üveg-gránit műtárgy, igen nehéz. Úgy érzem, hogy a vele járó felelősség is igen nagy súlyú, igyekszem a jövőben megfelelni ennek a kitüntető bizalomnak. A Gödöllői Református Líceum tantestülete olyan egységes és megerősítő munkaközösség, hogy nekem talán egy kicsit könnyebb dolgom van, mint sok pályatársamnak. Remélem, hogy egy ilyen díj is odafordítja a figyelmet a sok sebből vérző oktatás problémáira.”

Kiss Gergely

A „Közéleti Példakép” kategóriában Kiss Gergelyt, háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót díjazták.

„Számomra mindig is kiemelt jelentőségű értéket képviselt a gyermekek jövőjének ügye és a sportos, egészséges életmódra buzdítása a társadalomnak. Boldog vagyok, hiszen mindkettő témában tudok vállalni felelősséget és feladatokat. Ezért is köszönöm az elismerést, amely a fentiek miatt fontos” – nyilatkozta lapunknak a MATE-GEAC férfi vízilabda szakosztályának vezetője, aki mindent elért a vízilabdasportban, amit csak lehet. A vízilabda fenomén számára az aktív pályafutását követően a tanulás ugyanolyan hangsúlyt kapott, mint az élsport. 39 éves korára a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója, mindemellett jótékonysági nagykövet és filmproducer is. Előadásaival több tízezer emberre volt közvetlen hatással személyiségével, pozitív példájával és szerénységével. Feleségét 19 évesen ismerte meg, 22 éves kora óta házasok, három lányuk született, akik már a vízilabdában bontogatják szárnyaikat. Gergely egyedül és feleségével is rendszeresen jár előadásokat tartani sportról, házasságról, családról, elköteleződésről, de hasonló lelkesedéssel és odaadással vesz részt egy gimnáziumi osztály lelkigyakorlatán tanúságtevőként is, mint többezres rendezvényen előadóként.

Vass András

Az „Apa” példakép kategóriában a szintén három gyermeket nevelő Vass Andrást, gödöllői 49 éves gépészmérnököt tüntették ki, aki az apa mintán kívül még többet szeretett volna adni tágabb környezetének, így sok gyermek „pótapja” lett, amióta idejét a 440 fős gödöllői cserkészcsapat otthonának támogatására áldozza a mai napig. Vass Andrással pedig IDE KATTINTVA olvashatnak egy interjút.