Közösségben megélt Karácsony (2.)

Egykori és jelenlegi gödöllői intézményvezetők, valamint egyesületünk egy kedves barátja, a 2022-es év kiemelt vendége adja karácsonyi üzenetét a gödöllőieknek!

Karácsony az ÚJRAKEZDÉS lehetősége

A világot szeretetből jónak teremtő Isten ingyenes ajándéka minden ember számára, számomra is. Befogadhatom életembe a Teremtő Szeretetet. Azt a Jézust, aki emberként, kicsi gyermekként közénk született, hogy elénk élje a szeretet életét. Mi a szeretet? DÖNTÉS, hogy akarom a jót a másiknak, másoknak, hogy vállalom a küldetésemet és mindent megteszek a saját határaimon belül azért, hogy a világ egyre közelebb kerüljön ahhoz a célhoz, amiért az Isten megteremtette. Ha a valóságban, a jelenben élek, találkozhatok az örök jelenben élő Istennel. Megismerhetem az UTAT, amelyet 2000 évvel ezelőtt Jézus elénk élt. Karácsony ünnepét a feltámadás fényében szemlélve megérthetem a megbocsátás titkát. Ha elfogadom ezt az ajándékot és úgy döntök, hogy megbocsátásban, szeretetben élek, bármely pillanatban, minden lélegzetvételemben találkozhatok a Megváltóval, aki erőt ad, hogy rálépjek az ÚTRA, haladjak rajta, felismerjem és tegyem azt a jót, amiért Isten életre hívott, hogy jobbá váljon környezetem és a világ. „Hiszen az ő műve vagyunk, Krisztus Jézusban jótettekre teremtve, amelyeket Isten előre elkészített, hogy bennük éljünk.” (Ef 2.)

Ferenczi Anna | Gödöllői Frederic Chopin Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, Gödöllő díszpolgára

A SZERETET ünnepe

Roráték, őrangyalozás, reggeli imák az adventi idő sarokpontjai, mellyel évről-évre a szeretet ünnepére készülünk. De mitől is, kitől is a szeretet ünnepe karácsony? Néhány éve történt, hogy iskolás gyerekekkel mentünk pásztorjátékot előadni az idősek otthonába. Az udvaron indulásra készen izgatottan tülekedtek a pásztorok, a kis Jézusnak ajándékul szánt sajtot rejtő batyut a fejük felett lóbálták. A napkeleti bölcsek kincsesládáikat cserélgették, az angyali kar pedig a hidegben toporogva dúdolta a „Fel nagy örömre” kezdetű éneket. A kavalkádban megkérdeztük a gyerekeket, hogy mindenkinek meg van-e minden kelléke, mire egy kislány felkiáltott: „Jaj, a Kisjézus a teremben maradt”. Majdnem otthagytuk a lényeget, a betlehemi Kisdedet, akinek karácsonykor a születésnapját ünnepeljük. Őt, aki azért jött közénk karácsony éjszakáján, mert Isten annyira szeret minket, hogy egyszülött Fiát küldte el, hogy nekünk örök életünk legyen. Eljött, hogy reményt, fényt és örömöt adjon mindannyiunknak, hogy átöleljen minket félelmeikben, kétségeink között, mert Ő maga a SZERETET. Ne feledkezzünk el karácsonykor a közénk jött Istengyermekről, hogy Őt a szívünkbe fogadva a SZERETET át tudja formálni életünket, kapcsolatainkat!

Bedőné Grébel Anita | Gödöllői Szent Imre Katolikus Általános  Iskola és Óvoda igazgatója

Sisi karácsonya

A Gödöllői Királyi Kastély egész évben felbolydult méhkas. Látogatók, vendégek, rendezvények, koncertek, fogadások és ha ezek épp nincsenek, karbantartók, épületet és környezetét szépítő szakemberek. Ma épp úgy, mint Erzsébet királyné és Ferenc József idejében. Egyetlen nap nyugalma van az épületnek: a KARÁCSONY. A királyi család öt alkalommal töltötte a szentestét Gödöllőn. Erzsébet királyné karácsonyi gyermek volt (1837. december 24-én született Münchenben), így ez a nap a koronás família számára dupla ünnepként szolgált. De még így is az elcsendesülés, és a családi együttlét időszaka lehetett számukra. Talán még a szigorú napirend szerint élő, katonás fegyelmű, hivatalnok tudatú Ferenc József vállát sem nyomta – annyira – ezen a napon a birodalom gondjainak palástja. Talán Erzsébet királyné sem akart karácsonykor menekülni minden és mindenki elől. Keresztény uralkodói családként még nekik is megnyugvást hozott az ünnep, hogy megszületett a Megváltó. Magukra, egymásra és gyermekeikre figyeltek. A szegényeknek, elesetteknek és a gödöllői gyermekeknek pedig ajándékokat, pénzt adtak. Én azt kívánom mindenkinek, hogy hozzon a lelkeknek megnyugvást az ünnep függetlenül attól, hogy királypártiak, örök szabadságharcosok, vagy a kiegyezésben hívők; magyaroknak, osztrákoknak, vagy más nemzetek szülöttjeinek – mindenkinek a földön. Mára a magunkra figyelést megtanultuk – túlzottan is jól megy egyeseknek -, jövő évre azt szeretném, hogy az egymásra figyelést is legyen lehetőségünk gyakorolni.

dr. Ujváry Tamás | Gödöllői Királyi Kastély igazgatója

Kedves Gödöllőiek!

Az idei év számomra egyik legkedvesebb emléke az Önöknél tett látogatásom volt, melynek során rengeteg szeretetet kaptam Önöktől és kiemelkedő kérdéseket a fiatal focistapalántáktól. Bízom benne, hogy az általam elmondottakkal hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy sportolói karrierjük során minél profibbak és sikeresebbek legyenek. Most az esztendő végéhez közeledve szeretnék békés, boldog és a szívüknek legkedvesebb személyek társaságában eltöltött karácsonyt kívánni, illetve azt, hogy a következő évben útjukat egészség, boldogság és siker jellemezze!

Baráti üdvözlettel:
Marco Rossi | Magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya